Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Standard & Poor's: Σε περίπτωση Brexit η στερλίνα θα χάσει τη θέση της ως ένα από τα κορυφαία νομίσματα του κόσμου

Standard & Poor's: Σε περίπτωση Brexit η στερλίνα θα χάσει τη θέση της ως ένα από τα κορυφαία νομίσματα του κόσμου
Μια έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. θα οδηγήσει σε αποτροπή των άμεσων ξένων επενδύσεων και άλλων εισροών κεφαλαίων στο Ηνωμένο Βασίλειο
Προειδοποίηση ότι η βρετανική στερλίνα θα μπορούσε να χάσει τη θέση της ως ένα από τα σημαντικότερα αποθεματικά νομίσματα του κόσμου αν οι πολίτες της χώρας ψηφίσουν υπέρ της αποχώρησης της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο δημοψήφισμα του Ιουνίου, απηύθυνε σήμερα Τετάρτη 25 Μαΐου 2016 ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's.
Ειδικότερα, σε νέα έκθεση του οίκου με τίτλο «Το Brexit αποτελεί κίνδυνο για τη θέση της στερλίνας ως αποθεματικό νόμισμα», η S&P υποστηρίζει ότι οι επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει το Brexit στις άμεσες επενδύσεις και γενικά τις εισροές κεφαλαίων στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσαν να θέσουν σε σοβαρό κίνδυνο την κατάσταση της λίρας ως ένα από τα κορυφαία αποθεματικά νομίσματα του κόσμου.
Παράλληλα με την προειδοποίηση, ο αναλυτής της S&P Global Ratings, Frank Gill, δήλωσε ότι «τα κράτη που ελέγχουν ένα αποθεματικό νόμισμα ωφελούνται από την εκτεταμένη εξωτερική και νομισματική ευελιξία, η οποία υποστηρίζει την πιστοληπτική ικανότητα της κυβέρνησης.
Μια έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. θα μπορούσε να θέσει το καθεστώς της στερλίνας ως αποθεματικό νόμισμα σε κίνδυνο, αποτρέποντας τις άμεσες ξένες επενδύσεις και άλλες εισροές κεφαλαίων στο Ηνωμένο Βασίλειο».
Επίσης, η έκθεση σημειώνει τα εξής:
«Επειδή το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών του περασμένου έτους ήταν το παγκοσμίως δεύτερο υψηλότερο σε απόλυτους όρους, οποιαδήποτε μείωση των εισροών κεφαλαίων σε περιουσιακά στοιχεία εκφρασμένα σε στερλίνες θα παράγει πιθανότατα δύο συνέπειες:
Πρώτον, θα αποδυναμώσει την ανάπτυξη.
Και δεύτερον, θα αποδυναμώσει τη στερλίνα, πιθανώς σημαντικά, δεδομένου ότι οι διαχειριστές αποθεματικών των κεντρικών τραπεζών μπορεί να προτιμήσουν να ανακατανείμουν τα κεφάλαιά τους σε περιουσιακά στοιχεία με μικρότερο κίνδυνο από τη στερλίνα».
Όπως έχει η κατάσταση σήμερα, η στερλίνα είναι, μαζί με το δολάριο ΗΠΑ, το ιαπωνικό γεν και το ευρώ, ένα από τα τέσσερα νομίσματα που αποτελούν μέρος του αποθεματικού καλαθιού του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Αυτό σημαίνει ότι, σε γενικές γραμμές τουλάχιστον, οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο διακρατούν σημαντικά ποσά του νομίσματος για τους σκοπούς του διεθνούς εμπορίου.
Ενώ το ΔΝΤ σήμερα έχει τέσσερα νομίσματα στο καλάθι του, το κινεζικό γουάν θα γίνει επίσημα μέρος του τον ερχόμενο Οκτώβριο.
Διεθνώς, το καναδικό δολάριο και το ελβετικό φράγκο επίσης θεωρούνται ευρέως αποθεματικά νομίσματα.

Η πορεία της στερλίνας εντός του 2016
GBP ytd may 25

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης