Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Eurobank Equities: Με τη συμφωνία του Eurogroup μειώνεται ο κίνδυνος για το ΧΑ - Έρχεται ανατίμηση μετοχών

Eurobank Equities: Με τη συμφωνία του Eurogroup μειώνεται ο κίνδυνος για το ΧΑ - Έρχεται ανατίμηση μετοχών
Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, ΟΤΕ και Jumbo, στα top picks της Eurobank Equities 
Την εκτίμηση ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup οδηγεί στη μείωση του ρίσκου χώρας και στην ανατίμηση των ελληνικών μετοχών, διατυπώνει η Eurobank Equities.
Στη σημερινή 2σέλιδη ανάλυσή της με τίτλο "First thoughts: Eurogroup de-risking" (Πρώτες σκέψεις: Η απομόχλευση του Eurogroup), που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η Eurobank Equities υπενθυμίζει ότι υπήρξε συμφωνία επί της αρχής για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και το ύψος της επόμενης δόσης στο Eurogroup.

Πως είχε η κατάσταση ως τώρα
Από την αρχή του έτους, η Eurobank Equities διατύπωνε την εκτίμηση ότι η ελληνική αγορά εξαρτάται από την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, την οποία τοποθετούσε στο β’ τρίμηνο του 2016, έπειτα από έναν δύσκολο δρόμο.
Με βάση αυτή την εκτίμηση, η Eurobank Equities διέβλεπε μια μείωση του κινδύνου για το χρηματιστήριο Αθηνών που θα οδηγούσε τελικά σε ανατίμηση των ελληνικών μετοχών.
Σύμφωνα με την Eurobank Equities, η αγορά επιβεβαίωσε το σενάριο (υποχωρώντας κατά 30% ως τα μέσα Φεβρουαρίου, για να σκαρφαλώσει περισσότερο από 50% υψηλότερα από τα χαμηλά της, όσο η ολοκλήρωση της αξιολόγησης πλησίαζε).
Τα βασικά ερωτήματα που παρέμεναν σχετίζονταν με το ύψος της δόσης, τα πιθανά μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους και ο ρόλος του ΔΝΤ, ερωτήματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο του χθεσινού (24/5) Eurogroup.

Πρώτη Αξιολόγηση
Η εκταμίευση δόσης συνολικού ύψους 10,3 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης, με την πρώτη υποδόση να δίνεται τον Ιούνιο (μετά την πλήρη εφαρμογή συγκεκριμένων προαπαιτούμενων από τη χώρα, την οποία θα ελέγχει το Euro Working Group), ενώ το υπόλοιπο ποσό θα αποδεσμευθεί σε δόσεις μετά το καλοκαίρι, οι οποίες θα συνδέονται με συγκεκριμένες προϋποθέσεις (ιδιωτικοποιήσεις, διοικήσεις τραπεζών, ταμείο εσόδων και ενεργειακός τομέας).

Αποφάσεις για το χρέος
Το Eurogroup αποφάσισε να βοηθήσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, με αναφορά στις χρηματοδοτικές ανάγκες εξυπηρέτησης αυτού, που δεν θα πρέπει να ξεπερνούν το 15-20% επί του ΑΕΠ σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο.
Τα μέτρα θα εφαρμοστούν σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο.
Τα πιο σημαντικά μέτρα είναι αυτά που θα βοηθήσουν τη βιωσιμότητα του χρέους σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, ήτοι στα τέλη του προγράμματος του ESM για την Ελλάδα (Ιούλιος του 2018), μετά την αναθεωρημένη ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Πρόκειται για μεγάλο συμβιβασμό του ΔΝΤ στο ζήτημα του ελληνικού χρέους.
Σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, το Eurogroup έχει συμφωνήσει για ένα «μηχανισμό έκτακτης ανάγκης» για το χρέος (περαιτέρω EFSF αναδιαμορφώσεως , καλύπτοντας / αναβολή των πληρωμών τόκων ) που θα ενεργοποιείται «σε περίπτωση ενός δυσμενούς σεναρίου».

Συμμετοχή ΔΝΤ
Ο διευθυντής του Ταμείου για την Ευρώπη [Poul Thomsen] σημείωσε ότι τα μέτρα που συμφωνήθηκαν «θα έχουν ως αποτέλεσμα τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, με βάση τα κριτήρια του ΔΝΤ».
Ως εκ τούτου, οι διευθυντές του Ταμείου θα προτείνουν στο ΔΣ να εγκρίνει τη συμφωνία πριν το 2016, οπότε και θα υπάρξει αναθεωρημένη ανάλυση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, με βάση και τα νέα μέτρα.

Επίδραση στην αγορά
Η καταλυτική δύναμη της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης επιτρέπει τη μείωση του υποτιθέμενου risk free rate κατά 200 μονάδες βάσης στο 7%, τονίζει η Eurobank Equities. Το αντίστοιχο ποσοστό ήταν στο 8% στις αρχές του 2015 και αυξήθηκε στο 9% μετά την επιβολή των capital controls, επισημαίνει.
Η Eurobank Equities τονίζει και τη μείωση της απόδοσης του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου, για το οποίο εκτιμά ότι απέχει από την «κανονικότητα», αλλά βρίσκεται σε «σωστή πορεία».
Διατυπώνει, δε, την εκτίμηση ότι οι τραπεζικές μετοχές που καλύπτει (bank universe) ενέχουν περιθώριο ανόδου 26%, ενώ οι υπόλοιπες 20% κατά μέσο όρο.
Ως εκ τούτου θεωρεί σκόπιμο να εντάξει τις μετοχές της Εθνικής Τραπέζης και της Alpha Bank στα top picks, από τα οποία αφαιρεί την Aegean.
Στα top picks της Eurobank Equities βρίσκονται, πλέον, τέσσερις μετοχές: Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, ΟΤΕ και Jumbo.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης