Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Υπάρχουν κίνδυνοι στην εφαρμογή του μνημονίου, επισφαλής η βιωσιμότητα του χρέους - Παγώνει η αναβάθμιση

Fitch: Υπάρχουν κίνδυνοι στην εφαρμογή του μνημονίου, επισφαλής η βιωσιμότητα του χρέους - Παγώνει η αναβάθμιση
Οι κίνδυνοι για την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος παραμένουν υψηλοί, σύμφωνα με τον οίκο Fitch
Η συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της στην Ευρωζώνη μειώνει τον κίνδυνο μια νέας κρίσης ρευστότητας στη χώρα αυτό το καλοκαίρι (2016) και δίνει κίνητρα στην ελληνική κυβέρνηση να υλοποιήσει το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, εκτιμά η Fitch Ratings, σε νέα έκθεσή της, στον απόηχο του Eurogroup της 24ης Μαΐου.
Ωστόσο ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής διαβάθμισης, προαναγγέλλει ότι λόγω της αβεβαιότητας για το χρέος και την εφαρμογή του τρίτου προγράμματος, ουσιαστικά δεν σχεδιάζει νέα αναβάθμιση της οικονομίας.
Η Fitch υπενθυμίζεται ότι βαθμολογεί την πιστοληπτική ικανότητα του ελληνικού χρέους στην κλίμακα CCC  που είναι 4 βαθμίδες υψηλότερα από το default.

Εντούτοις, προσθέτει στη συνέχεια, με πολύ οριακή εμπροσθοβαρή ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, η ελληνική κυβέρνηση ενδεχομένως να δυσκολευτεί προοδευτικά να συνεχίσει να υλοποιεί τα πολιτικώς αμφιλεγόμενα μέτρα, που απαιτούνται για να εκπληρώσει το φιλόδοξο πρόγραμμα.
Ως εκ τούτου, οι κίνδυνοι για την εφαρμογή του προγράμματος παραμένουν υψηλοί.
Το Eurogroup επιβεβαίωσε την Τετάρτη (24/5) την έγκριση της δεύτερης δόσης ύψους 10,3 δισ. ευρώ των κεφαλαίων διάσωσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (European Stability Mechanism - ESM) στην Ελλάδα.
Η εκταμίευση της δόσης υπόκειται σε τελική επαλήθευση των μέτρων που εγκρίθηκαν πρόσφατα από τη Βουλή των Ελλήνων, με την πρώτη υποδόση των 7,5 δισ. ευρώ να εκταμιεύεται τον Ιούνιο.
Το υπόλοιπο της δεύτερης δόσης θα εκταμιευθεί «μετά το καλοκαίρι», αλλά μόνο εάν η πρόοδος γίνεται με συμψηφισμό οφειλών και των ιδιωτικοποιήσεων.
Η εκταμίευση του Ιουνίου θα καλύψει την αποπληρωμή χρέους 3 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ για τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, που αποτελούσε βασικό χρηματοδοτικό εμπόδιο για την Ελλάδα το 2016.
Οι επόμενες μεγάλες αποπληρωμές στην ΕΚΤ είναι τον Απρίλιο του 2017, ενώ το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής του ΔΝΤ θα είναι λιγότερο επαχθές το 2017, καθώς το αρχικό πρόγραμμα 2010-2012 θα έχει εξοφληθεί στο τέλος του τρέχοντος έτους.
Η συμφωνία υπογραμμίζει τη βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τους επίσημους πιστωτές της, από τις συχνές συγκρούσεις του περασμένου καλοκαιριού που οδήγησαν στο τρέχον πρόγραμμα διάσωσης της χώρας.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει σε εφαρμογή τα προαπαιτούμενα, συμπεριλαμβανομένης της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος και της αμφιλεγόμενης απαίτησςη για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα σε περιόδους έκτακτης ανάγκης για τη διασφάλιση του στόχου του προϋπολογισμού 2018.
Από την πλευρά τους, οι επίσημοι πιστωτές της Ελλάδα έχουν συμφωνήσει να προχωρήσουν ενδεχομένως σε ελάφρυνση του χρέους (το ονομαστικό κούρεμα εξακολουθεί να αποκλείεται).
Το Eurogroup θα αξιολογήσει τη βιωσιμότητα του χρέους, με σκοπό την διατήρηση ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών «κάτω από το 15% του ΑΕΠ μετά το πρόγραμμα και σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο και κάτω από το 20% του ΑΕΠ στη συνέχεια».
Ωστόσο, παρά το εμπροσθοβαρές των όρων του προγράμματος ESM, ο επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem δήλωσε ότι τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, εφόσον χρειαστούν, «θα πρέπει να παραδοθεί στο τέλος του προγράμματος, [στα] μέσα του 2018».
Η παροχή ελάφρυνσης του χρέους σε στάδια, η οποία θα εξαρτάται από την απόδοση του προγράμματος θα μπορούσε να δώσει κίνητρα στις ελληνικές αρχές να εκπληρώσουν τους στόχους του προγράμματος.
Με δεδομένη την πορεία της απόκλισης στο πλαίσιο προηγούμενων προγραμμάτων κατά τα τελευταία πέντε χρόνια, η Fitch εκτιμά ότι εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ότι ο στόχος του 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2018 δε θα επιτευχθεί, παρά τη συμφωνία για έκτακτα μέτρα δημοσιονομική διόρθωσης.
Ο κίνδυνος αυτός θα μπορούσε να αυξηθεί, εάν η υπό όρους συμφωνία σήμαινε ότι σημαντική ελάφρυνση του χρέους χαρακτηριστεί από τους έλληνες πολιτικούς ή τους πολίτες ως μία μακρινή ή ανέφικτη προοπτική.
Ως εκ τούτου, τα ερωτηματικά για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα διατηρηθούν μεσοπρόθεσμα.
H βαθμολογία CCC που επιβεβαιώθηκε το Μάρτιο (2016) αντανακλά τα ρίσκα εφαρμογής του προγράμματος και τη βιωσιμότητα χρέους, καταλήγει ο οίκος, προοικονομώντας διατήρηση της αξιολόγησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης