Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche bank και Bridgewater προειδοποιούν: Η παραφροσύνη των κεντρικών τραπεζών μπορεί να κρατήσει ακόμη 5 χρόνια

tags :
Deutsche bank και Bridgewater προειδοποιούν: Η παραφροσύνη των κεντρικών τραπεζών μπορεί να κρατήσει ακόμη 5 χρόνια
Σε αυτά τα 12 χρόνια θα μπορούσαν οι κεντρικές τράπεζες να έχουν αγοράσει πάνω από 10 τρισεκ. δολάρια assets.....
Η παραφροσύνη των κεντρικών τραπεζών μπορεί να κρατήσει ακόμη 4-5 χρόνια, τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης μπορεί να παραμείνουν ακόμη 4-5 χρόνια προειδοποιούν η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα η Deutsche bank και το μεγαλύτερο hedge fund στο κόσμο το Bridgewater.
Σε ειδική ανάλυση της η Bridgewater προσπαθεί να απαντήσει στο εξής ερώτημα πόσος χρόνος απομένει ώστε να εξαντλήσουν τα όρια των υφισταμένων προγραμμάτων τους η ΕΚΤ και η Bank of Japan;
Αν δεν υπάρξουν αλλαγές στα υπάρχοντα προγράμματα, η ΕΚΤ και η BOJ, οι δύο κεντρικές τράπεζες που έχουν σε εξέλιξη τα δύο μεγαλύτερα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης έχουν 8 και 26 μήνες αντίστοιχα (εφόσον δεν κάνουν αλλαγές στα προγράμματά τους).
Όμως αν τα προγράμματα επεκταθούν και σε άλλα assets και καταστούν πιο επιθετικά π.χ. μέσω επέκτασης αγοράς ομολόγων ή αγορά μετοχών αλλάζουν τα δεδομένα.
Συγκεκριμένα η ΕΚΤ θα μπορούσε να κρατήσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης άλλους 68 μήνες ή ακριβώς 5,5 χρόνια και για την Bank of Japan 48 μήνες ή 4 χρόνια.
Το συμπέρασμα… τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης θα μπορούσαν να διαρκέσουν ακόμη… 5 χρόνια.
Εάν λάβουμε υπόψη πότε ξεκίνησαν τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης και πότε δυνητικά μπορούν να τελειώσουν….εξάγεται το συμπέρασμα ότι μπορούν να διαρκέσουν 12 χρόνια.
Σε αυτά τα 12 χρόνια θα μπορούσαν οι κεντρικές τράπεζες να έχουν αγοράσει πάνω από 10 τρισεκ. δολάρια assets.



H επίδραση των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης

Σε μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση της η γερμανική Deutsche bank επικεντρώνεται στην επίδραση και αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης.

Εξετάζεται ο μηχανισμός μετάδοσης από τις αγορές ομολόγων, δηλαδή ότι οι κεντρικές τράπεζες έχουν όλο και μεγαλύτερη επίγνωση των αρνητικών επιπτώσεων των χαμηλών ή αρνητικών αποδόσεων των ομολόγων στην κερδοφορία του χρηματοπιστωτικού τομέα.
 Μια άλλη πτυχή είναι ότι οι συνταξιοδοτικές υποχρεώσεις στην Ευρώπη ως ποσοστό της κεφαλαιοποίησης βρίσκονται σε υψηλό 10 ετών - και πάνω από τα επίπεδα που έφθασε το 2008, όταν η κεφαλαιοποίηση στην Ευρώπη ήταν κατά το ήμισυ του σημερινού επιπέδου.
Αυτό σημαίνει ότι απουσιάζει μια ανεξάρτητη αύξηση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό, οι προσπάθειες των κεντρικών τραπεζών να αυξήσουν τις ονομαστικές αποδόσεις των ομολόγων (μέσω λιγότερο QE) κινδυνεύει να οδηγήσει σε υψηλότερες πραγματικές αποδόσεις των ομολόγων.
Επίσης υπάρχει επίπτωση και στις μετοχές μέσω της αύξησης των προεξοφλητικών επιτοκίων.



Στις αγορές υπάρχουν περιορισμοί.
Ο δείκτης  P / E κέρδη ανά μετοχή στην Ευρώπη διαμορφώνεται σε 14,9 αυτό σημαίνει ότι οι μετοχές διαπραγματεύονται 14,9 φορές τα κέρδη που επιτυγχάνουν οι εταιρίες, όμως αυτός ο δείκτης  είναι περίπου 20% πάνω από το μέσο όρο των τελευταίων 10 ετών.
Η απόκλιση εξηγείται πλήρως από το γεγονός ότι οι πραγματικές αποδόσεις των ομολόγων είναι 180 μονάδες βάσης ή 1,8% κάτω από τον μέσο όρο των τελευταίων 10ετών.
Εάν η ποσοτική χαλάρωση καταστεί πιο αυστηρή θα μπορούσε να οδηγήσει σε απότομη αύξηση των πιστωτικών περιθωρίων ώστε να αντικατοπτρίζει την επιδείνωση των οικονομικών μεγεθών (με ποσοστά αθέτησης τώρα στο 5,7%).
Κατά την Deutsche bank  η χαλαρή νομισματική πολιτική έχει οδηγήσει συνολικά ομόλογα και αποτιμήσεις μετοχών στο υψηλότερο επίπεδο από το 1800….
Κατά την Deutsche bank ενώ οι μετοχές πιθανότατα θα αντιδράσουν θετικά σε οποιαδήποτε αύξηση των ονομαστικών αποδόσεων των ομολόγων, ο βασικός πληθωρισμός είναι πιθανό να επιταχύνει μόνο αν η ανάπτυξη βελτιωθεί και εδραιωθεί.





www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης