Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Επιβεβαιώνεται η αξιολόγηση «ΑΑΑ» του ESM και «ΑΑ» του EFSF - «Σταθερή» η προοπτική

tags :
Fitch: Επιβεβαιώνεται η αξιολόγηση «ΑΑΑ» του ESM και «ΑΑ» του EFSF - «Σταθερή» η προοπτική
Στο τέλος Νοεμβρίου του 2016, ο ESM είχε χορηγήσει δάνεια 72,72 δισ. ευρώ, περιλαμβανομένων 34,72 δισ. ευρώ προς την Ισπανία, 6,3 δισ. ευρώ προς την Κύπρο και 31,7 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα (στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος)
Την πιστοληπτική ικανότητα του ESM και του EFSF επιβεβαίωσε σήμερα Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016 ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings.
Συγκεκριμένα, η μακροπρόθεσμη αξιολόγηση του ESM παραμένει στο υψηλότερο κλιμάκιο «AAA» και η βραχυπρόθεσμη σε «F1+», με τα μη εξασφαλισμένα ομόλογά του να έχουν την ίδια ακριβώς αξιολόγηση και την προοπτική επαναξιολόγησης να παραμένει «σταθερή».
Ο Fitch επιβεβαίωσε την αξιολόγηση των μακροπροθέσμων ομολόγων του EFSF σε «AA» και των βραχυπροθέσμων τίτλων του σε «F1+».
Η επιβεβαίωση της κορυφαίας αξιολόγησης του ESM αντικατοπτρίζει την ισχυρή υποστήριξή του από τις χώρες της ευρωζώνης, ενώ η επιβεβαίωση της αξιολόγησης του EFSF εδράζεται στις εγγυήσεις και υπερ-εγγυήσεις που παρέχουν οι χώρες της ευρωζώνης με αξιολόγηση «AA» τουλάχιστον.
Ειδικά για τον ESM, ο Fitch επικαλείται την ασφάλεια που παρέχει στα δάνειά του το μη καταβεβλημένο μετοχικό του κεφάλαιο 624,3 δισ. ευρώ που έχουν αναλάβει να καλύψουν αν τους ζητηθεί, οι 19 χώρες-μέλη της ευρωζώνης, ιδιαίτερα αυτές με αξιολόγηση «ΑΑΑ» και «ΑΑ+», που υπερκαλύπτουν το καθαρό τρέχον χρέος του μηχανισμού.
Στο τέλος Νοεμβρίου του 2016, ο ESM είχε χορηγήσει δάνεια 72,72 δισ. ευρώ, περιλαμβανομένων 34,72 δισ. ευρώ προς την Ισπανία, 6,3 δισ. ευρώ προς την Κύπρο και 31,7 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα (στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος).
Ο οίκος Fitch αποτιμά τους κινδύνους που παρουσιάζει ο ESM ως «μέτριους», μεταξύ άλλων επειδή απολαμβάνει υψηλής προτεραιότητας στην αποπληρωμή του για δάνεια που έχει χορηγήσει, της οποίας προηγείται μόνον το ΔΝΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης