Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Υποβαθμίζεται σε "A+" η βαθμολογία της Σ. Αραβίας - Σταθερό το outlook

tags :
Fitch: Υποβαθμίζεται σε
Το ανώτατο όριο αξιολόγησης υποβαθμίστηκε σε "ΑΑ"
Σε υποβάθμιση της βαθμολογίας για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα σε ξένο και εγχώριο νόμισμα της Σαουδικής Αραβίας, από "ΑΑ-" σε "Α+", προχώρησε σήμερα (22/3) η Fitch, διατηρώντας παράλληλα σταθερές τις προοπτικές αξιολόγησης δωδεκαμήνου (outlook).
Παράλληλα, το ανώτατο όριο αξιολόγησης (ceiling) υποβαθμίστηκε επίσης σε "ΑΑ" από "ΑΑ+", ενώ η βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα σε εγχώριο και ξένο νόμισμα επιβεβαιώθηκε στο "F1+".
Βασικός παράγοντας για την υποβάθμιση της χώρας αποτέλεσε η συνεχιζόμενη επιδείνωση στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, καθώς και το μεγαλύτερο του αναμενομένου δημοσιονομικό έλλειμμα το 2016, τα οποία συνεχίζουν να καθιστούν αμφίβολο το κατά πόσο η κυβέρνηση της χώρας θα μπορέσει να υλοποιήσει το φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.
Οι καταθέσεις από τον Ιούνιο του 2016 μέχρι τον Ιανουάριο του 2017 υποχώρησαν κατά 240 δισ. ριάλ, στα 841 δισ. ριάλ, όντας μειωμένες σχεδόν κατά το ήμιση σε σχέση με τον Αύγουστο του 2014, με την εν λόγω πτώση να οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις μεταβιβάσεις μεταξύ κυβέρνησης και Ταμείου Δημοσίων Επενδύσεων.
Το γενικό χρέος της κυβέρνησης ανήλθε στο 9,7% του ΑΕΠ, έναντι 4% το 2015, συμπεριλαμβανωμένων των πωλήσεων ομολόγων σε τοπικό νόμισα κατά τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2016, καθώς και των ευρωομολόγων ύψους 17,5 δισ. δολ. που εκδόθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο.
Ο ισολογισμός της κυβέρνησης παραμένει ισχυρότερος σε σχέση με άλλες χώρες που έχουν βαθμολογία "ΑΑ" και "Α", ωστόσο δεν πρόκειται να αποτελέσει σημαντική στήριξη για την αξιολόγηση, εκτός εάν σταματήσει η επιδείνωση του δημοσίου χρέους.
Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 1,4% το 2016, με τον τομές του πετρελαίου να εκτοξεύεται κατά 3,4% την ίδια στιγμή που άνοδος στον μη πετρελαϊκό τομέα αγγίζει μόλις το 0,2%.
Η ασθενής ανάπτυξη στον μη πετρελαϊκό τομέα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στης κρίση ρευστότητας που σημειώθηκε στη χώρα κατά τα τρία πρώτα τρίμηνο του προηγούμενου έτους, καθώς και την αυξημένη αβεβαιότητα που προκάλεσαν οι μεταρρυθμιστικές απόπειρες της κυβέρνησης.
Επιπλέον, το 2017 η παραγωγή πετρελαίου στη χώρα αναμένεται να υποχωρήσει, ως αποτέλεσμα της συμφωνίας του ΟΠΕΚ, με τη Σαουδική Αραβία να ηγείται της εν λόγω προσπάθειας για εξισορρόπηση της αγοράς.
Σύμφωνα με τη Fitch, ο τομέας εκτός πετρελαίου αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 1,4%, ενώ ο πληθωρισμός είναι πιθανό να ενισχυθεί λόγω των αυξήσεων στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, τις τιμές χρησιμότητας, καθώς και την εισαγωγή του ΦΠΑ, με την εν λόγω ενίσχυση όμως να παραμένει συγκροτημένη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης