Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Berenberg: Χωρίς τις παρεμβάσεις της ΕΚΤ, οι ριζοσπάστες λαϊκιστές θα είχαν κερδίσει

Berenberg: Χωρίς τις παρεμβάσεις της ΕΚΤ, οι ριζοσπάστες λαϊκιστές θα είχαν κερδίσει
Αύριο (27/4/2017) συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ
Με αφορμή τον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών αλλά και ενόψει της αυριανής (27/4/2017) συνεδρίασης της ΕΚΤ, οικονομολόγος της Berenberg αναφέρεται στην άνοδο του λαϊκισμού στην Ευρώπη αλλά και στον ρόλο της «ευρωτράπεζας».
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ενώ ορισμένοι ψηφοφόροι θα υποστηρίξουν τις λαϊκιστικές πολιτικές ό,τι και να γίνει, για άλλους ο χρόνος θα μπορούσε να είναι ένας παράγοντας.
Οι οικονομικές ανακάμψεις μπορεί να διαρκέσουν μήνες ή χρόνια για να γίνουν ευρέως αισθητές στο εκλογικό σώμα, όπως συνέβη και στην Ελλάδα, όπου η ανάκαμψη που είχε αρχίσει να σημειώνεται δεν εμπόδισε τον Αλέξη Τσίπρα να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας και να οδηγήσει τη χώρα σε μια αντιπαράθεση με τους πιστωτές, με αποτέλεσμα η χώρα να κινδυνεύσει να βγει από το ευρώ.
«Μεγάλα τμήματα του πληθωρισμού εκτιμούν μια οικονομική μόνο με μια υστέρηση.
Η υστέρηση μπορεί εύκολα να κρατήσει δύο χρόνια» δήλωσε ο Holger Schmieding, οικονομολόγος στο Berenberg στο Λονδίνο.
Επισημαίνεται ότι ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Mario Draghi, άρχισε να μειώνει τα επιτόκια τον Νοέμβριο του 2011, στην πρώτη του συνεδρίαση ως πρόεδρος.
Τον Ιούλιο του 2012, κατά τη ραγδαία αύξηση των spreads που απείλησε να διαλύσει το νομισματικό μπλοκ, ο Draghi ηρέμισε τους επενδυτές με τη διασημότερη υπόσχεσή του να υπερασπιστεί το ευρώ.
Τελικά, η ανεργία στην ευρωζώνη κορυφώθηκε τον Απρίλιο του 2013, στο 12,1%.
Τέσσερα χρόνια αργότερα -με αρνητικά επιτόκια, πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων 2,3 τρισ. ευρώ και τις τράπεζες φορτωμένες με δωρεάν μετρητά από την κεντρική τράπεζα- το ποσοστό ανεργίας μειώνεται στο 9,5% και ο Draghi είπε ότι ο κίνδυνος αποπληθωριστικού σπιράλ της πτώσης των τιμών και των μισθών έχει εξαφανιστεί σε μεγάλο βαθμό.
Σύμφωνα με τον Schmieding, αυτό θα μπορούσε να είναι αρκετό για να γίνει αντιληπτό από τους ψηφοφόρους και η ευρωζώνη θα περάσει μέσα από τον εκλογικό κύκλο.
«Χωρίς τις κάπως καθυστερημένες παρεμβάσεις της ΕΚΤ, οι ριζοσπάστες λαϊκιστές ίσως θα είχαν κέρδισει», δήλωσε χαρακτηριστικά.

(Πρώτη ενημέρωση 12:45, 26 Απριλίου 2017)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης