Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Κίνδυνος για περαιτέρω αύξηση των NPLs στις ΗΠΑ, παρά την αύξηση στις καταναλωτικές δαπάνες

tags :
Fitch: Κίνδυνος για περαιτέρω αύξηση των NPLs στις ΗΠΑ, παρά την αύξηση στις καταναλωτικές δαπάνες
Η Fitch πιστεύει το χρέος από τις πιστωτικές κάρτες και τα δάνεια αυτοκινήτων, θα προκαλέσουν και το μεγαλύτερο πρόβλημα στις αμερικανικές τράπεζες
Οι καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ αυξάνονται, όμως αυτό δεν πρέπει να θεωρείται εφησυχαστικό, σύμφωνα με έκθεση της Fitch Ratings, καθώς από την άλλη καιροφυλακτεί ο κίνδυνος από τα μη εξυπηρετούμενα (NPLs) καταναλωτικά δάνεια, που επίσης αυξάνονται.
Και ειδικά σύμφωνα με την Fitch, όταν και ο δείκτης ανεργίας αρχίσει να ανεβαίνει από τα χαμηλά δεκαετιών που βρίσκεται σήμερα, τότε τα NPLs θα εκτοξευθούν.
Πρακτικά αυτό σημαίνει για τις τράπεζες ότι θα επηρεαστεί η πιστοληπτική τους ικανότητα σε βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, καθώς ήδη τα καταναλωτικά δάνεια είναι σε μη βιώσιμα υψηλά επίπεδα.
Οι προκλήσεις που θα δημιουργηθούν θα ποικίλλουν ανάλογα με την ποιότητα των χαρτοφυλακίων δανείων, των κεφαλαιακώνμ αποθεμάτων και των ζημιών από πλευράς τραπεζών. 



Συνολικά, η οικονομική κατάσταση των καταναλωτών των ΗΠΑ είναι ισχυρότερη από ότι πριν από την τελευταία ύφεση της περιόδου 2007 - 2009.
Η ανεργία βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, το ποσοστό αποταμίευσης των καταναλωτών είναι σε καλό επίπεδο, ο λόγος χρηματοοικονομικών υποχρεώσεων (εξυπηρέτηση του χρέους ως ποσοστό του διαθέσιμου εισοδήματος) είναι κάτω από τον προβλεπόμενο μέσο όρο, και η καθαρή θέση των καταναλωτών είναι σε υψηλά επίπεδα λόγω των ισχυρών επιδόσεων της χρηματιστηριακής αγοράς και της ανατίμησης των τιμών κατοικίας.
Η Fitch διατηρεί την άποψή της ότι η αύξηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ θα επιταχυνθεί το 2017 και το 2018.
Παρακάτω παρατίθεται αναλυτικά το χρέος των νοικοκυριών στις ΗΠΑ.



Η Fitch πιστεύει το χρέος από τις πιστωτικές κάρτες και τα δάνεια αυτοκινήτων, θα προκαλέσουν και το μεγαλύτερο πρόβλημα στις αμερικανικές τράπεζες.
Σύμφωνα με έρευνες της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed,Federal Reserve), οι τράπεζες έχουν αρχίσει να γίνονται πιο αυστηρές ως προς τους δανειολήπτες και στις δύο περιπτώσεις τους τελευταίους μήνες.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης