Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ένα hedge fund 30 δισ. δολαρίων διέκρινε αυτό που θα πυροδοτήσει την επόμενη χρηματοπιστωτική κρίση

tags :
Ένα hedge fund 30 δισ. δολαρίων διέκρινε αυτό που θα πυροδοτήσει την επόμενη χρηματοπιστωτική κρίση
Μόλις η μεταβλητότητα αυξάνεται απότομα, τα funds που αναλαμβάνουν ελάχιστο ρίσκο (risk parity funds), αρχίζουν να πυροδοτούν (πολλές φορές αυτόματα) ένα sell-off στις μετοχές, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο
Η Baupost Group, ένα hedge fund που διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία ύψους 30 δισ. δολαρίων, «εντόπισε» τι θα προκαλέσει την επόμενη χρηματοπιστωτική κρίση κι αυτό δεν είναι άλλο από το χαρακτηριστικό των σημερινών αγορών: η χαμηλή μεταβλητότητα.
Η εν λόγω χαμηλή μεταβλητότητα αποτελεί ήδη τον προάγγελο μιας μελλοντικής κρίσης.
Αυτό συμβαίνει επειδή όταν υπάρχει χαμηλή μεταβλητότητα, οι επενδυτές τείνουν να χρησιμοποιούν τη μόχλευση, μία συνήθη πρακτική που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα αργότερα.
Αν και η μόχλευση δεν είναι άμεσα υπεύθυνη για κάθε οικονομική καταστροφή, συνήθως βρίσκεται κοντά στο «σκηνικό του εγκλήματος», αναφέρει η έκθεση.
Όσο χαμηλότερη είναι η μεταβλητότητα, τόσο περισσότεροι επενδυτές είναι πιο πρόθυμοι να ρισκάρουν.
Τα περιουσιακά στοιχεία των οποίων η απόδοση είναι συνδεδεμένη με τη μεταβλητότητα, αποτιμούνται αυτή τη στιγμή σε εκατοντάδες δισ. δολάρια.
Μόλις η μεταβλητότητα αυξάνεται απότομα, τα funds που αναλαμβάνουν ελάχιστο ρίσκο (risk parity funds), αρχίζουν να πυροδοτούν (πολλές φορές αυτόματα) ένα sell-off στις μετοχές, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο.
Λίγο καιρό πριν ο ιδρυτής του Baupost Group προειδοποιούσε τους πελάτες του, πως οι επενδυτές έπαιρναν μεγάλα ρίσκα, σήκωνε κόκκινη σημαία για την επίδραση της κυβέρνησης Trump στις αγορές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης