Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Αναβάθμισε σε «Β», από «B-» τα καλυμμένα ομόλογα των ελληνικών τραπεζών

tags :
Fitch: Αναβάθμισε σε «Β», από «B-» τα καλυμμένα ομόλογα των ελληνικών τραπεζών
Η αναβάθμιση έρχεται ως απόρροια της πρόσφατης αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας σε Β-, από CCC προηγουμένως, με θετικό outlook
(upd) Στην αναβάθμιση καλυμμένων ομολόγων των ελληνικών τραπεζών προχώρησε ο αμερικανικός οίκος Fitch.
Συγκεκριμένα η Fitch Ratings αναβάθμισε τα ενυπόθηκα καλυμμένα ομόλογα της  Alpha Bank (Alpha, RD/RD/ccc), της Εθνικής (NBG, RD/RD/ccc) και της Πειραιώς σε 'B' από 'B-' προηγουμένως.
Η αναβάθμιση έρχεται ως απόρροια της πρόσφατης αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας σε Β-, από CCC προηγουμένως, με θετικό outlook.

Οι δράσεις αξιολόγησης έχουν ως εξής:

- Οι καλυμμένες ομολογίες της Alpha αναβαθμίστηκαν σε Β+, από Β-, με σταθερό outlook
- Οι καλυμμένες ομολογίες της Εθνικής Τράπεζας,  στο πλαίσιο του Προγράμματος I, αναβαθμίστηκαν σε B, από Β- με θετικό οutlook
- Οι καλυμμένες ομολογίες της Εθνικής Τράπεζας,  στο πλαίσιο του Προγράμματος IΙ, αναβαθμίστηκαν σε B, από Β- με θετικό οutlook
- Οι καλυμμένες ομολογίες της Πειραιώς αναβαθμίστηκαν σε Β, από Β- προηγουμένως, με θετικό outlook

Οι ονομαστικές αξίες των καλυμμένων ομολόγων της Εθνικής Τράπεζας και της Πειραιώς καλύπτονται από το ανώτατο όριο χώρας.
Το θετικό outlook για τα προγράμματα της NBG I, NBG II και Πειραιώς αντανακλά την ισχυρή προστασία που προσφέρεται, κατά 25% τουλάχιστον επιπλέον κάλυψη για δάνεια, και την οποία ο οίκος αξιολόγησης θεωρεί επαρκή για να διατηρήσει τις πιέσεις πάνω από τη βαθμολογία Β.
Σύμφωνα με τον οίκο, η σταθερή προοπτική των καλυμμένων ομολογιών της Alpha Bank αντανακλά το γεγονός ότι η κατά 5,26% επιπλέον κάλυψη που διαθέτει η τράπεζα δεν θεωρείται επαρκής για να αναπληρώσει πλήρως τις πιστωτικές απώλειες που θα συνόδευαν μια υποβάθμιση.
Όλα τα προγράμματα καλυμμένων ομολόγων της Ελλάδας επωφελούνται από μια ανάκαμψη της οικονομίας, όπως προσαρμόστηκε και με την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας.
Σε ένα σενάριο αδυναμίας κάλυψης των καλυμμένων ομολογιών, η Fitch θα ανέμενε τουλάχιστον καλές προοπτικές ανάκαμψης, καθώς οι ασφαλιστικές καλύψεις περιλαμβάνουν ελληνικά στεγαστικά δάνεια που εξασφαλίζονται με στεγαστικά δάνεια.

Αύξηση του IDR

Η αύξση του IDR (Issuer Default Ratings) αντικατοπτρίζει ότι μακροπρόθεσμα η ικανότητα των εκδοτών δεν είναι καθοδηγούμενη από τη στήριξη (θεσμικά ή από το κράτος), καθώς και τον χαμηλό κίνδυνο σε περίπτωση απειλής της βιωσιμότητας των τραπεζών.
Αυτό βασίζεται στην εκτίμηση της Fitch σχετικά με το ελληνικό νομικό πλαίσιο, την παρουσία ενός στοιχείου παρακολούθησης περιουσιακών στοιχείων, κριτηρίων επιλεξιμότητας στοιχείων ενεργητικού και των ελάχιστων νομικών και συμβατικών επιπέδων του OC, ανάλογα με την περίπτωση.

Alpha Bank

Τα καλυμμένα ομόλογα της Alpha βαθμολογούνται με «Β», τρεις βαθμίδες πάνω από την αξιολόγηση της τράπεζας (ccc).
Αυτό βασίζεται σε μια αμετάβλητη ανάκαμψη του IDR.
Σύμφωνα με τον οίκο, η σταθερή προοπτική των καλυμμένων ομολογιών της Alpha Bank αντανακλά το γεγονός ότι η κατά 5,26% επιπλέον κάλυψη που διαθέτει η τράπεζα δεν θεωρείται επαρκής για να αναπληρώσει πλήρως τις πιστωτικές απώλειες που θα συνόδευαν μια υποβάθμιση.

Εθνική Τράπεζα

Τα καλυμμένα ομόλογα της Εθνικής Τράπεζας είναι τρεις βαθμίδες υψηλότερα της αξιολόγησης της τράπεζας (ccc).
Αμφότερα τα προγράμματα παρέχουν περισσότερη προστασία, ενώ το θετικό Outlook αντικατοπτρίζει την άποψη του οργανισμού ότι η αξιολόγηση θα ήταν επαρκής για την αντιστάθμιση των πιστωτικών ζημιών σε υψηλότερα σενάρια διαβάθμισης.

Πειραιώς

Τα καλυμμένα ομόλογα της Πειραιώς βαθμολογούνται με «Β», τρεις βαθμίδες πάνω από την αξιολόγηση της τράπεζας (ccc). Αυτό βασίζεται στην άποψη του οίκου ότι παρέχεται περισσότερη προστασία.

(Αρχική δημοσίευση Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017, ώρα 14:01)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης