Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan: Τρία σενάρια για την περίοδο μετά τα μνημόνια - Πιθανή η "βρώμικη έξοδος" με ECCL - Τι λέει για τις ελληνικές τράπεζες

tags :
JP Morgan: Τρία σενάρια για την περίοδο μετά τα μνημόνια - Πιθανή η
Tο πιθανότερο σενάριο είναι το η «βρώμικη» έξοδος, δηλαδή η έξοδος που θα συνοδευτεί από μία προληπτική πιστωτική γραμμή.
Τρία σενάρια για την εποχή μετά την έξοδο της Ελλάδας από την εποχή των μνημονίων παρουσιάζει η JP Morgan.
Σύμφωνα με την 6σέλιδη ανάλυση «Η Ελλάδα και το τέλος των μνημονίων: Τα τρία σενάρια (Greece and the end of the bailout: three scenarios), με ημερομηνία 19 Οκτωβρίου 2017, την οποία παρουσιάζει το bankingnews.gr, το πιθανότερο σενάριο είναι το η «βρώμικη» έξοδος,  δηλαδή η έξοδος που θα συνοδευτεί από μία προληπτική πιστωτική γραμμή.
Ειδικότερα τα τρία σενάρια είναι τα εξής:
Το πρώτο και καλό σενάριο, δηλαδή η «καθαρή» έξοδος, θα βασίζεται σε ένα ισχυρότερο από το αναμενόμενο μακροοικονομικό, πολιτικό και δημοσιονομικό περιβάλλον, και συγκεντρώνει πιθανότητες 30%.
Το δεύτερο και επικρατέστερο σενάριο με πιθανότητες 60%, είναι το «συντηρητικό» σενάριο.
Η έξοδος από το πρόγραμμα δεν θα είναι «καθαρή», αλλά θα συνοδευτεί από την προληπτική πιστωτική γραμμή και έλεγχο από τους δανειστές, στις ενέργειες και αποφάσεις των ελληνικών κυβερνήσεων, τουλάχιστον για ένα χρονικό διάστημα.
Το τρίτο και δυσμενές σενάριο συγκεντρώνει 10% πιθανότητες και προβλέπει πολιτική αβεβαιότητα και διαφωνίες, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μη συμφωνία για το χρέος και ένα τέταρτο πρόγραμμα διάσωσης.
Να σημειωθεί ότι ακόμα και στο χειρότερο σενάριο, η JP Morgan αποκλείει το Grexit.



Όπως τονίζουν οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα ολοκληρώνεται τον Αύγουστο του 2018.
Η οικονομική δραστηριότητα άρχισε επιτέλους να ανακάμπτει στο α΄εξάμηνο του 2017, σημειώνει η JP Morgan, η οποία εντοπίζει θετικά σημάδια.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η τρίτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί με επιτυχία και θα ανοίξει ο δρόμος για τις συζητήσεις που αφορούν την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
«Αν δεν υπάρχει κάποιο πολιτικό ρίσκο στον ορίζοντα, αναμένουμε πως η ομαλοποίηση της καταναλωτικής και επιχειρηματικής εμπιστοσύνης θα επιτρέψουν να συνεχιστεί ανεμπόδιστα η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, φτάνοντας ως το 3%», σημειώνει η JP Morgan.






Η στάση του ΔΝΤ, οι τράπεζες και οι πολιτικές εξελίξεις

Το ΔΝΤ προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα μόλις 2,2% του ΑΕΠ για το 2018.
Δεν πρόκειται για κάτι νέο, σημειώνει η JP Morgan, δεδομένης της στάσης που τηρεί το Ταμείο απέναντι στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα.
Κατά τους αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, η απόκλιση στις προβλέψεις ΔΝΤ - Ευρωπαίων αποτελεί ένα ζήτημα τεχνικής φύσης, το οποίο θα ξεπεραστεί.
Εάν το ΔΝΤ έχει δίκιο ή άδικο, αναμένεται να ξεκαθαρίσει έως τα μέσα του 2018, όταν θα έχει αρχίσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Επίσης το ΔΝΤ έχει εκφράσει ανησυχίες για τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών, σημειώνει η JP Morgan.
Όπως τονίζουν, δεν χωράει αμφιβολία ότι το τραπεζικό σύστημα και η αργή πρόοδος στη μείωση των όγκου των NPLs, αποτελεί μείζον πρόβλημα για την ελληνική οικονομία, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης.
Ωστόσο οι αναλυτές εκτιμούν ότι δεν θα προκύψουν μακροοικονομικές συνέπειες, από ενδεχόμενη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Εν κατακλείδι, η JP Morgan εκτιμά ότι η στάση του ΔΝΤ αποτελεί σημάδι ότι επιθυμεί την παραμονή του στο ελληνικό πρόγραμμα με συμβουλευτικό ρόλο και όχι με οικονομική συμμετοχή.
Όσον αφορά τις πολιτικές εξελίξεις, η JP Morgan δεν αναμένει πρόωρες εκλογές το 2018.
Ωστόσο ενδεχόμενη προσφυγή στις κάλπες θα ήταν θετική για τις αγορές, δεδομένης της διαφαινόμενης νίκης της Νέας Δημοκρατίας, η οποία είναι πιο φιλική απέναντι στις επιχειρήσεις και την ανάπτυξη.

www.banklingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης