Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι έλληνες τραπεζίτες τι νέα φέρνουν από την ΕΚΤ; - Διαχειρίσιμο το πρόβλημα των AQR αλλά στα stress tests θα προκύψουν 3-4 δισ

Οι έλληνες τραπεζίτες τι νέα φέρνουν από την ΕΚΤ; - Διαχειρίσιμο το πρόβλημα των AQR αλλά στα stress tests θα προκύψουν 3-4 δισ
Τέλη Σεπτεμβρίου οι ελληνικές τράπεζες, θα έχουν μια πιο σαφή εικόνα για τις κεφαλαιακές ανάγκες και το ύψος των νέων ΑΜΚ
Τι νέα φέρνουν οι risk managers των ελληνικών τραπεζών που βρέθηκαν τις τελευταίες ημέρες στην ΕΚΤ και επέστρεψαν αργά χθες το βράδυ 27 Αυγούστου στην Ελλάδα;
Οι risk managers βρέθηκαν στην ΕΚΤ με στόχο να λάβουν σαφείς οδηγίες για το πώς θα συνδεθούν τα  ΑQR assets quality review με τα stress tests.
Tα ΑQR assets quality reviews όπου θα αξιολογηθούν στοιχεία ενεργητικού έως 100-105 δισεκ. ευρώ των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ θα συνδεθούν με τα stress tests.
Μέχρι τώρα δεν έχει ξεκαθαριστεί πως θα συνδεθεί ο έλεγχος της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού με τα stress tests.
Οι τραπεζίτες είναι μοιρασμένοι καθώς προσεγγίζουν διαφορετικά το πρόβλημα των stress tests.
Δύο κορυφαία τραπεζικά στελέχη, δύο μεγάλων ιδιωτικών τραπεζών ερωτήθησαν μετά και την τελευταία ενημέρωση που είχαν ειδικά 26-27 Αυγούστου στην ΕΚΤ οι ελληνικές τράπεζες, τι συμπεράσματα εξάγονται.
Οι απόψεις είναι εκ διαμέτρου αντίθετες.
Ο ένας κορυφαίος τραπεζίτης θεωρεί ότι η μεγάλη κεφαλαιακή απαίτηση που θα προκύπτει από την ανάλυση των ΑQR assets quality review θα καλυφθεί πλήρως από τις αυξήσεις κεφαλαίου που έχουν ήδη υλοποιηθεί και από τα capital plans.
Ωστόσο εκτιμάει ότι θα προκύψουν ορισμένα κεφαλαιακά προβλήματα στην διαδικασία διασύνδεσης των AQR με τα stress tests και βεβαίως με την διαδικασία των stress tests.
O αισιόδοξος τραπεζίτης δεν αποκλείει μικρής έκτασης κεφαλαιακές ανάγκες κατά τράπεζα οι οποίες θα καλυφθούν από αυξήσεις κεφαλαίου.
Ο πιο απαισιόδοξος τραπεζίτης δίνει διαφορετική ερμηνεία.
«Τα ΑQR assets quality review  όπου θα αξιολογηθούν στοιχεία ενεργητικού έως 100-105 δισεκ. ευρώ από την ΕΚΤ στο πλαίσιο των stress tests, αποδεικνύονται μεγαλύτερο πρόβλημα από ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί.
Για να καταστεί πλήρως αντιληπτό τι εννοούμε, η ΕΚΤ διεξάγει δύο παράλληλες διαδικασίες ελέγχου των τραπεζών
1)Αξιολογεί στοιχεία ενεργητικού των τραπεζών δηλαδή δάνεια και άλλα στοιχεία
2)Διεξάγει stress tests όπου θα αξιολογήσει τις τράπεζες με βάση την επάρκεια κεφαλαίου.
Στις 31 Οκτωβρίου θα ανακοινωθεί ένα μεγάλο νούμερο για τις ελληνικές τράπεζες και με την υποβολή των capital plans στις 14 Νοεμβρίου του 2014 θα αρχίσει η «διαδικασία ελάφρυνσης» των κεφαλαιακών αναγκών καθώς οι τράπεζες θα συμπεριλάβουν στα capital plans στα κεφαλαιακά πλάνα αναβαλλόμενους φόρους, αυξήσεις κεφαλαίου, προ προβλέψεων έσοδα και τα πλάνα αναδιάρθρωσης.
Αν και δεν είναι σαφής η διαδικασία για το πώς θα συνδεθούν τα ΑQR assets quality review με τα stress tests ωστόσο οι ζημίες στις τράπεζες θα υπερβαίνουν τα 10 δισεκ. ευρώ.
Πόσο πάνω από 10 δισεκ. ακόμη δεν μπορεί να εκτιμηθεί.
Στο διάστημα 22-30 Σεπτεμβρίου θα διαγνώσουν επίσημα πλέον τις πραγματικές προθέσεις της ΕΚΤ όσον αφορά τις κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν στα stress tests που θα ανακοινωθούν στις 31 Οκτωβρίου του 2014.
Με βάση τον κορυφαίο τραπεζίτη από τα πλέον έμπειρα και ικανά στελέχη της αγοράς που θα τον χαρακτηρίζαμε συγκρατημένα απαισιόδοξο «τα AQR των ελληνικών τραπεζών θα είναι η ευκαιρία της ΕΚΤ να καταδείξει ότι υιοθετεί αυστηρά μοντέλα αξιολόγησης των τραπεζών και να περάσει το μήνυμα στην αγορά ότι τα stress tests που διεξάγει είναι αξιόπιστα.
Στα AQR θα προκύψει ένα μεγάλο νούμερο για τις ελληνικές τράπεζες ως κεφαλαιακή απαίτηση, τόσο μεγάλο που θα προκαλέσει σοκ.
Ωστόσο αφαιρώντας τις ΑΜΚ του 2014 που έχουν υλοποιηθεί δηλαδή και συμπεριλαμβάνοντας και όλες τις θετικές παραμέτρους που θα ωφελήσουν κεφαλαιακά τις τράπεζες και θα κατατεθούν μαζί με τα κεφαλαιακά πλάνα του Νοεμβρίου του 2014 θα καταλήξει η ΕΚΤ σε ένα ποσό κεφαλαιακών αναγκών που δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε.
Η λογική λέει ότι όλες οι τράπεζες θα κληθούν να καλύψουν νέες κεφαλαιακές ανάγκες και το σενάριο αυτό είναι πλέον το βασικό σενάριο».
Πρόσφατα είχαμε αναφέρει ως www.bankingnews.gr ότι στα stress tests η τελική κεφαλαιακή επιβάρυνση για τις ελληνικές τράπεζες θα είναι 3-4 δισεκ. ευρώ, θα καλυφθούν με αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου στις οποίες θα συμμετάσχουν οι ιδιώτες επενδυτές και ταυτόχρονα το ΤΧΣ θα παραιτηθεί των δικαιωμάτων του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης