Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αν τελικώς αποφευχθούν οι αυξήσεις κεφαλαίου στις τράπεζες, τα warrants βραχυπρόθεσμα θα αποκτήσουν πάλι αξία

Αν τελικώς αποφευχθούν οι αυξήσεις κεφαλαίου στις τράπεζες, τα warrants βραχυπρόθεσμα θα αποκτήσουν πάλι αξία
Βραχυχρόνια τα warrants αποκτούν πάλι αξία....αλλά προσοχή στις πλασματικές υπερφίαλες προσδοκίες...
Αν τελικώς αποφευχθούν οι αυξήσεις κεφαλαίου στις τράπεζες, τα warrants θα αποκτήσουν βραχυχρόνια πάλι αξία.
Θα πρέπει να αποσαφηνιστεί ότι τα stress tests έχουν εξελιχθεί καλύτερα του αναμενόμενου, καθώς η ΕΚΤ αποφάσισε να μην διαταράξει τις εύθραυστες ισορροπίες.
Αν πανευρωπαϊκά αποδεικνυόταν ότι υπάρχει τραπεζικό πρόβλημα, το συστημικό σοκ θα έπληττε καίρια την πορεία της Ευρωπαϊκής οικονομίας.
Έτσι λοιπόν τα stress tests δεν θα έχουν πολύ stress και ας αναφέρουν οι τραπεζίτες ότι δέχθηκαν ασφυκτική πίεση.
Ήταν πολιτική απόφαση να μην προκληθεί μέσω των τραπεζών αποσταθεροποίηση.
Σε αυτό το πλαίσιο οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών περιορίστηκαν δραστικά είναι σχεδόν ανύπαρκτες θέτοντας εύλογο ερώτημα για την αξιοπιστία των stress tests.
Τα αποτελέσματα δείχνουν με βάση ανεπίσημες πληροφορίες ότι το τελικό νούμερο θα είναι 500 με 800 εκατ ευρώ εκτός απροόπτου καθώς σήμερα ολοκληρώνεται η ανάλυση των στοιχείων.
Οι τράπεζες μπορεί λόγω των stress tests να μην χρειαστούν αυξήσεις κεφαλαίου αλλά δεν είναι σαφές αν κάποια τράπεζα προαιρετικά προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου.
Αυτό είναι ένα θέμα που θα αποσαφηνιστεί πολύ σύντομα.
Ωστόσο όποια τράπεζα από τις 3 συστημικές δεν υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου τότε τα warrants βραχυχρόνια θα αποκτήσουν αξία.
Το βασικό συστατικό της κατάρρευσης των warrants ήταν το γεγονός ότι οι διεθνείς επενδυτές είχαν πιστέψει ότι οι τράπεζες θα υλοποιήσουν νέες αυξήσεις κεφαλαίου και σε ένα τέτοιο σενάριο τα warrants θα απαξιώνονταν περαιτέρω, θα καταστρέφονταν.
Εφόσον αποτραπούν οι αυξήσεις κεφαλαίου θα εκτονωθεί η πίεση στα warrants ωστόσο το παράγωγο από τις Βερμούδες, δεν μπορεί να καλλιεργήσει προσδοκίες για υπερκέρδη.
Το ΤΧΣ π.χ. στο μέλλον θα υλοποιήσει δημόσιες προτάσεις στους κατόχους των warrants και το Ταμείο θα θέλει με κάθε τρόπο να κρατήσει σε χαμηλά επίπεδα την αξία τους ώστε κατά την διαδικασία της ανταλλαγής με κοινές μετοχές να εισφέρει όσο το δυνατό λιγότερες.
Τα warrants βραχυχρόνια αποκτούν αξία αλλά δεν μπορούν να αποτελέσουν εργαλείο παραγωγής… κερδών μακροχρόνια.

www.bankingnews.gr

Πρώτη ενημέρωση 07:12 22 Οκτωβρίου 2014

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης