Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το κυπριακό κράτος ψεύδεται ασύστολα και επιτίθεται από ενοχές στον Βγενόπουλο μετά το φιάσκο των NYT και η επιστολή στον εισαγγελέα Γ. Αγγελή

Το κυπριακό κράτος ψεύδεται ασύστολα και επιτίθεται από ενοχές στον Βγενόπουλο μετά το φιάσκο των NYT και η επιστολή στον εισαγγελέα Γ. Αγγελή
Στην Κύπρο πουλάει η αντίληψη ότι οι κακοί έλληνες χρεοκόπησαν την χώρας....αποσιωπώντας τις τεράστιες ευθύνες τους...
Σε μια καθ΄ όλα λογική κίνηση προχώρησε ο Ανδρέας Βγενόπουλος του ομίλου MIG προς τον εισαγγελέα Εφετών Γ. Αγγελή, ζητώντας ότι είναι αδιανόητο στο πλαίσιο της δικαστικής συνδρομής η Κύπρος να ζητάει στοιχεία από την Ελλάδα αλλά ποτέ να μην ενημερώνεται η Ελλάδα από την Κύπρο για τα στοιχεία που διαθέτει.
Δεν μπορεί η δικαστική συνδρομή να πραγματοποιείται μονομερώς.
Το εν λόγω έγγραφο έχει κοινοποιηθεί και προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Αθανασίου.
Το κυπριακό σύστημα ενοχικά και για λόγους προφανώς εντυπώσεων ψεύδεται ασύστολα.
Όταν για λόγους που μάλλον σχετίζονται με το κόμπλεξ που τους διακατέχει εναντίων των ελλήνων, προσπαθούν να ρίξουν ευθύνες στον Ανδρέα Βγενόπουλο για την κατάρρευση των κυπριακών τραπεζών.
Ο Βγενόπουλος σε επιστολή που έστειλε στον εισαγγελέα Εφετών Γ. Αγγελή ζήτησε το λογικό και αυτονόητο.
Όπως ζητάει στοιχεία η Κύπρος από την Ελλάδα για τον Βγενόπουλο θα πρέπει και η Κύπρος να δώσει τα στοιχεία που έχει στην Ελλάδα…για τον Βγενόπουλο.
Ο Βγενόπουλος του ομίλου MIG δεν τάσσεται κατά της ανταλλαγής στοιχείων αλλά δεν μπορεί να δίδονται στοιχεία μονομερώς.
Η Κύπρος ακολουθώντας τα κλασσικά παιχνίδια μικροπολιτικής και στην προσπάθεια τους να ξεγελάσουν τους πολίτες της Κύπρου….εμφανίζονται τάχα ως θιασώτες της αναζήτησης των υπευθύνων για την νέα κυπριακή τραγωδία.
Ωστόσο με την δημοσίευση από τους New York Times των πρακτικών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από το Μάιο του 2012 μέχρι τον Ιανουάριο του 2013 που αποκαλύπτονται οι πρακτικές της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου σε συνεργασία με την κρατική διοίκηση της ΛΑΪΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ, επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά ότι η ΛΑΪΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ κατεστράφη από σειρά παρανόμων πράξεων και παραλείψεων της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, είχε προηγηθεί από το Νοέμβριο του 2011 η πραξικοπηματική αντικατάσταση της ιδιωτικής Διοίκησης της Τράπεζας και η νέα κρατική Διοίκηση που τη διεδέχθη, την περίοδο που υποτίθεται ότι αναζητούσε νέες καταθέσεις και κεφάλαια, δεν έκανε τίποτε άλλο από το να απαξιώνει την Τράπεζα προσπαθώντας να δυσφημίσει τους Έλληνες προκατόχους της και να παίρνει αδικαιολόγητα μεγάλες προβλέψεις επιλεκτικά μόνον στα Ελληνικά δάνεια.
Μάλιστα, όταν οι ιδιώτες μέτοχοι ζητήσαμε εγγράφως να μας δοθούν εγγυήσεις να παραμείνει η Τράπεζα ιδιωτική αν στην επικείμενη αύξηση κεφαλαίου συνεισφέραμε το 51% των κεφαλαίων (και όχι το 10% που ίσχυσε στην Ελλάδα), η απάντηση ήταν αρνητική και αντίθετα το Κυπριακό Κοινοβούλιο ψήφισε νόμο που έλεγε ότι και 1 ευρώ (!) να βάλει το κράτος θα μπορεί να διορίζει τη Διοίκηση της ΛΑΪΚΗΣ.  
Η κατάληξη είναι γνωστή.  
Η Κυπριακή Δημοκρατία πήρε τον έλεγχο της Τράπεζας, απαλλοτριώνοντας επί της ουσίας τις επενδύσεις των ιδιωτών μετόχων,  χωρίς να βάλει χρήματα, με ένα απλό χαρτί-ομόλογο, χωρίς μάλιστα να υπάρχει ούτε καν ένα σχέδιο αναδιοργάνωσης αφού επέτρεψε στην κρατική Διοίκηση να το υποβάλει αργότερα και τελικώς δεν εγκρίθηκε και δεν εφαρμόσθηκε ποτέ!
Τα όσα συνέβησαν από το Νοέμβριο του 2011 μέχρι το Μάρτιο του 2013 δεν έχουν ερευνηθεί αναλυτικά και αποσιωπούνται συστηματικά στην Κύπρο, διότι η αλήθεια είναι εξαιρετικά δυσάρεστη για το πολιτικοοικονομικό κατεστημένο του νησιού, που το βολεύει να ισχυρίζεται ότι η ΛΑΪΚΗ κατεστράφη από τους «κακούς» Έλληνες και την «κακιά» Ελλάδα εναντίον της οποίας έχουν προσφύγει και σε διεθνή διαιτησία διεκδικώντας πάνω από 4 δισ. Ευρώ (!) επειδή η Τράπεζα της Ελλάδος δεν χορήγησε ELA στα Κυπριακά υποκαταστήματα και λόγω του κουρέματος των Ελληνικών ομολόγων στο οποίο όμως η Κύπρος, αντίθετα με την Ελλάδα, συμφώνησε χωρίς να ζητήσει καμία προστασία για το τραπεζικό της σύστημα.
Τέλος, στην επίσημη έκθεση της PIMCO με ημερομηνία Φεβρουαρίου του 2013, η οποία συντάχθηκε με την συνεργασία της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, αναφέρεται ότι το κεφάλαιο που έπρεπε εκείνη τη χρονική στιγμή να αναπληρωθεί στο Βασικό Σενάριο ήταν 2,834 δισ. ευρώ για την Τράπεζα Κύπρου και 2,782 δισ. Ευρώ για τη ΛΑΪΚΗ, ενώ στο δυσμενές σενάριο ήταν 3,960 δισ. Ευρώ για την Τράπεζα Κύπρου και 3,835 δισ. Ευρώ για τη ΛΑΪΚΗ, παρά δε τις μικρότερες ή, έστω, περίπου ίδιες κεφαλαιακές ανάγκες της ΛΑΪΚΗΣ με την Τράπεζα Κύπρου, η ΛΑΪΚΗ έκλεισε και η Τράπεζα Κύπρου επέζησε!
Αν εδώ προστεθεί και το ότι, όταν η Τράπεζα Πειραιώς απέκτησε τα δυσφημισμένα Ελληνικά δανειακά χαρτοφυλάκια των Κυπριακών Τραπεζών έκανε άμεσα αποτίμηση με την μέθοδο της εύλογης αξίας η οποία οδήγησε σε εγγραφή κερδών ύψους 3,5 δισ. Ευρώ (!), τότε η Κυπριακή ραψωδία που κατέληξε στη τραγωδία της καταστροφής της ΛΑΪΚΗΣ ολοκληρώνεται.
Η MIG υπενθυμίζει ότι μαζί με άλλους 18 Έλληνες επενδυτές μετόχους έχει προσφύγει στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο για την ανάκτηση της επένδυσής της στην ΛΑΪΚΗ πλέον ζημιών λόγω σειράς παράνομων πράξεων ή/και παραλείψεων εκπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας που είχαν σαν αποτέλεσμα την καταστροφή της Τράπεζας.  
Η ακρόαση της υπόθεσης θα γίνει εντός του 2016 και η MIG πιστεύει ότι όλα τα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα, αλλά και αυτά που θα αποκαλυφθούν στα πλαίσια αυτής της διαδικασίας τη δικαιώνουν.

Το παραλήρημα της Χαραλαμπίδου στην Κύπρο….ούτε είδε ούτε κατάλαβε

Σε επιστολή της η Ειρήνη Χαραλαμπίδου βουλευτής στην Κύπρο, ούτε είδε ούτε κατάλαβε και καλεί μάλιστα τον Ανδρέα Βγενόπουλο να απαντήσει σε πέντε ερωτήματα:
Το κείμενο της Χαραλαμπίδου εμφορείται από ειρωνεία, αποδεικνύει γιατί η Κύπρος είναι προβληματικό κράτος καθώς διαθέτει πολιτικούς που συκοφαντούν για λόγους εσωτερικής μικροπολιτικής και αποδεικνύει την εμπάθεια των Κυπρίων κατά των ελλήνων.
Για τους κυπρίους, όλα τα έπραξαν ορθώς αλλά για την καταστροφή τους ευθύνονται οι κακοί έλληνες.
1. Εάν ο γερμανός Κεντρικός Τραπεζίτης (σύμφωνα με το δημοσίευμα της NY Times), θεωρούσε, ότι τέλος του 2011 - ουσιαστικά επί διοίκησης Βγενόπουλου και Μπουλούτα  - η Λαϊκή Τράπεζα ήταν αφερέγγυα,  τότε εμμέσως πλην σαφώς δεν αναδεικνύεται μια πραγματικότητα; Ότι δηλαδή οι κ.κ. Βγενόπουλος, Μπουλούτας μαζί και κάποιοι άλλοι, κατέστησαν με τις «εξειδικευμένες» τραπεζικές τους γνώσεις τη Λαϊκή Τράπεζα αφερέγγυα; Αυτοί δεν οδήγησαν τη Λαϊκή Τράπεζα σε κατάσταση αφερεγγυότητας, ένεκα υπέρμετρης πιστωτικής επέκτασης σε  περίεργα δάνεια και σε υπέρμετρη συγκέντρωση κινδύνου με επενδύσεις σε ελληνικά ομόλογα;
2. Γιατί η διοίκηση Βγενόπουλου - Μπουλούτα απέκρυβε τα προβλήματα της Λαϊκής από το Υπουργείο Οικονομικών και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ενώ παρουσίαζαν μια διαφορετική και εσφαλμένη εικόνα της κεφαλαιουχικής επάρκειας και της ρευστότητας της Λαϊκής;
Δεν είναι αυτές οι κύριες αιτίες, που κατέστησαν την Λαϊκή αφερέγγυα, αναγκάζοντας το Κυπριακό Κράτος να προβεί σε ενέργειες διάσωσης της τράπεζας και της οικονομίας γενικότερα;
3. Γιατί δεν λέει ξεκάθαρα η Marfin Investment Group, ότι δεν υπέβαλε συγκεκριμένη δεσμευτική πρόταση συμμετοχής κατά 51% σε οποιαδήποτε αύξηση κεφαλαίου της Λαϊκής;
Ή μήπως οι αναφορές για δεσμεύσεις του Κράτους, ότι θα μείνει ιδιωτική, στόχευαν απλά να αξιοποιηθούν ως μετέπειτα δικαιολογίες; Πώς ερμηνεύει η Marfin Investment Group τον όρο: «ιδιωτική τράπεζα»; προφανώς, και κρίνοντας από τα πεπραγμένα της εποχής τους στη Λαϊκή, ως μια παρέα μετόχων, οι οποίοι διοικούσαν και διαχειρίζονταν καταθέσεις πελατών, οι οποίοι αγνοούσαν την σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ των ιδιωτικών δραστηριοτήτων τους,  και των δραστηριοτήτων της  Τράπεζας.
4.  Αναφέρεται στην ανακοίνωση της  Marfin Investment  Group, ότι τόσο κάτω από το βασικό σενάριο της PIMCO, όσο και κάτω από το δυσμενές σενάριο, η Λαϊκή Τράπεζα και η Τράπεζα Κύπρου παρουσίαζαν περίπου τις ίδιες κεφαλαιουχικές ανάγκες. Γιατί επιλεκτικά η Marfin Investment  Group αποσιωπά το γεγονός, ότι τα δύο τρίτα περίπου των ζημιών στην έκθεση της PIMCO για τη Λαϊκή Τράπεζα ήταν από το δανειακό χαρτοφυλάκιο της Λαϊκής στην Ελλάδα, χαρτοφυλάκιο για το οποίο ο κ Βγενόπουλος και οι  συνεργάτες του είχαν άμεση εμπλοκή;
5. Πολύ σωστά όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση  της Marfin Investment  Group σε σχέση με τον εξαναγκασμό να (ξε)πουληθούν, λέμε εμείς, τα κυπριακά τραπεζικά υποκαταστήματα για την κεφαλαιουχική ενίσχυση και σωτηρία της Τράπεζας Πειραιώς, θέμα το οποίο εγείρουμε με παρεμβάσεις, ανακοινώσεις και τοποθετήσεις από τη πρώτη στιγμή εκτέλεσης αυτής της μονομερούς και άδικης ενέργειας σε βάρος των Κυπρίων καταθετών.
Προκαλώ τη Marfin Investment Group και τον κ. Βγενόπουλο να απαιτήσουν,  όπως  κάνουμε και εμείς ,αυτά τα χαμένα λεφτά να επιστραφούν.
 Θεωρώ, ότι ο κ. Βγενόπουλος είναι σε μοναδική θέση να το πράξει αυτό, αφού μεγαλομέτοχος της  Marfin Investment  Group είναι η Τράπεζα Πειραιώς και είμαι σίγουρη ότι έχει πρόσβαση στην Τράπεζα  Πειραιώς και μπορεί να τους εξηγήσει από πρώτο χέρι την αδικία και τη ζημιά που υπέστησαν οι Κυπριακές Τράπεζες από αυτή τη συγκεκριμένη συναλλαγή πώλησης των υποκαταστημάτων σε αυτούς.
Αν μη τι άλλο, ο κ Βγενόπουλος γνωρίζει, και πολύ καλά μάλιστα, τον κ. Μ. Σάλλα, στον οποίο χορήγησε πάνω από €100 εκατομμύρια σε προσωπικά, μη εξυπηρετούμενα δάνεια, για αγορές μετοχών της Πειραιώς. Δεδομένου, ότι ο κ. Μ.Σάλλας είναι τώρα έμμεσα το αφεντικό του κ Βγενόπουλου στη Marfin Investment  Group, είμαι σίγουρη, ότι θα μοιραστεί μαζί του την ειλικρινή του έννοια για τη ξεκάθαρη αποστέρηση  πέραν των €3.5δις από τους καταθέτες της Λαϊκής.
Εκτός, εάν ο κ. Βγενόπουλος μας πει, ότι δεν γνωρίζει τον κ. Μ. Σάλλα,  όπως έχει πει και για κ. Ζολώτα, του οποίου οι δανεισμοί από την Λαική ανέρχονταν πέραν των €720 εκ.
«Τελικά ίσως είναι καιρός και οι μέτοχοι της Marfin Investment Group να αναζητήσουν και ευθύνες για τις άλλες επενδύσεις της εταιρίας υπό την παρούσα της διοίκηση.  Γιατί κάποια δισεκατομμύρια έχουν χαθεί και εκεί», καταλήγει η κύπρια βουλευτής.

(πρώτη ενημέρωση 23 Οκτωβρίου 2014, 08:14)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης