Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Έναντι μισθών και συντάξεων 200 ευρώ αρχές Μαΐου και capital controls με 200 ευρώ στα ATMs... αν δεν υπάρξει συμφωνία

Έναντι μισθών και συντάξεων 200 ευρώ αρχές Μαΐου και capital controls με 200 ευρώ στα ATMs... αν δεν υπάρξει συμφωνία
Η πρώτη λίστα ήταν παιδική χαρά στην κυριολεξία, πρόχειρη, απαράδεκτη.
Προκαταβολικά να αναφέρω ότι είμαι θιασώτης της συμφωνίας Ελλάδος με ΕΕ, σε ένα πλαίσιο έντιμου συμβιβασμού.
Πιστεύω ότι ο Τσίπρας προσπαθεί να τεντώσει όσο μπορεί το σχοινί της διαπραγμάτευσης παίρνοντας ένα ρίσκο…του κατά λάθος ατυχήματος αλλά συνειδητά ο Τσίπρας δεν θα χρεοκοπήσει την Ελλάδα είναι 100% βέβαιο.
Η χθεσινή εντονότατη κοινοβουλευτική διαδικασία – στην οποία παρευρέθηκα – κατέδειξε ότι ο Τσίπρας έθεσε διλήμματα και ζήτησε πολιτική στήριξη….την οποία ο Σαμαράς φαινομενικά αρνείται.
Η εσωτερική πολιτική στήριξη, όμως δεν θα αλλάξει τα δεδομένα.
Η διαπραγμάτευση για την λίστα των μεταρρυθμίσεων πραγματοποιείται με την Τρόικα, την Brussels Group και με την Ευρώπη συνολικά, δεν πραγματοποιείται μεταξύ των ελληνικών κομμάτων.
Η νέα προσπάθεια της κυβέρνησης και του ΥΠΟΙΚ Γ. Βαρουφάκη να παρουσιάσει μια πιο ρεαλιστική δέσμη μεταρρυθμίσεων ήταν σωστή.
Η πρώτη λίστα ήταν παιδική χαρά στην κυριολεξία, πρόχειρη, απαράδεκτη.
Δεν ξέρω αν όντως εστάλη η λίστα στα ελληνικά αλλά ήταν τόσο έωλη και ασαφής που καλώς οι ευρωπαίοι την πέταξαν στο καλάθι των αχρήστων…
Δεν θα αρνηθώ ότι ο Τσίπρας είναι πατριώτης και ως πατριώτης θέλει το βέλτιστο καλό της Ελλάδος, αλλά ο Τσίπρας είναι άπειρος και εγκλωβισμένος.
Αυτό που φοβίζει περισσότερο δεν είναι η συνειδητή στάση πληρωμών αλλά το κατά λάθος ατύχημα, σε μια τέτοια περίπτωση δύο πράγματα θα συμβούν.
1)Μισθοί και συντάξεις του δημοσίου δεν θα καταβληθούν τον Μάιο αλλά μόνο ένα έναντι 200 ευρώ.
Ο συνταξιούχος των 800 ευρώ θα πάρει 200 ευρώ και τα υπόλοιπα 600 ευρώ κανείς δεν θα ξέρει πότε και αν θα καταβληθούν.
2)Οι τράπεζες υποχρεωτικά για να μην καταρρεύσουν θα επιβάλλουν capital controls δηλαδή περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων και όρια ανάληψης μετρητών στα ATMs π.χ. 200 ευρώ.
Καταλαβαίνουμε όλοι ότι αυτό ονομάζεται στάση πληρωμών.
Σε μια τέτοια περίπτωση το σοκ θα είναι τεράστιο, θα καταρρεύσουν έσοδα, τράπεζες, κοινωνία, η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές καθώς πέραν από το οικονομικό θα έχουμε και τεράστιο πολιτικό σοκ.
Θα πείτε ποιος νοιάζεται για το πολιτικό σοκ αλλά στην οικονομία, η πολιτική είναι η κινητήριος δύναμη και η  οικονομία το αποτέλεσμα της πολιτικής.
Δεν πιστεύω ότι ο Τσίπρας θέλει να μείνει στην ιστορία ως ο πρωθυπουργός της χρεοκοπίας.
Στην αρχή η ρήξη μπορεί να φαντάζει ενδιαφέρουσα αλλά στην πράξη…όταν έρθει η χρεοκοπία δεν θα αρέσει σε κανένα.
Ο Τσίπρας δεν θα βάλει την σφραγίδα του στην εθνική τραγωδία και για τον λόγο αυτό δεν πιστεύω στο χάος αλλά θεωρώ ότι με καθυστέρηση θα υπάρξει συμφωνία.
Πότε θα υπάρξει συμφωνία κατά την άποψη μου κρισιμότατο διάστημα είναι την περίοδο λίγο πριν το ελληνικό Πάσχα 12 Απριλίου την Μεγάλη Εβδομάδα ή λίγο μετά 13 με 17 Απριλίου.
Τότε θα κριθούν τα πάντα.
Οι ξένοι όταν προειδοποιούν ότι μας απομένουν 20 ημέρες δεν έχουν άδικο, δεν κινδυνολογούν, λένε την αλήθεια.
Ο Τσίπρας μπορεί να έχει λαϊκό έρεισμα αλλά όταν ο μισθός ή ό συνταξιούχος δει το ¼ της σύνταξης του, δει το χάος και τον πανικό….η στήριξη προς τον Τσίπρα θα γίνει μίσος και αγανάκτηση.
Στην πολιτική τα πάντα ρει όλα αλλάζουν ανά πάσα στιγμή.
Ο Τσίπρας έχει δίκιο ότι δεν μπορεί να υπάρξουν άλλες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις είναι 100% σωστό.
Όμως τι είναι προτιμότερο στο τέλος της ημέρας τα 800 ευρώ να γίνουν 700 ευρώ ή τα 800 ευρώ να γίνουν 200 ευρώ έναντι μισθού ή σύνταξης και χωρίς να ξέρει κανείς αν τα υπόλοιπα δοθούν και πότε θα δοθούν;
Πάντα ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και φίλος του κακού το κάκιστο.

Ο πολιτικός αναλυτής

Ο πολιτικός αναλυτής είναι εν ενεργεία βουλευτής και θα συνεργάζεται με το www.bankingnews.gr αναλύοντας τις πολιτικές εξελίξεις

(Πρώτη ενημέρωση: Τρίτη 31 Μαρτίου 2015, ώρα 01:24)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης