Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πειραιώς: Εξαγοράζει το υγιές τμήμα της Πανελλήνιας Τράπεζας - Πλήρης επιβεβαίωση του bankingnews

Πειραιώς: Εξαγοράζει το υγιές τμήμα της Πανελλήνιας Τράπεζας - Πλήρης επιβεβαίωση του bankingnews
Η προσφορά της Τράπεζας Πειραιώς διασφαλίζει όλες τις θέσεις απασχόλησης των εργαζομένων της Πανελλήνιας Τράπεζας
Την απόκτηση του υγιούς τμήματος της Πανελλήνιας Τράπεζας, μετά από ανοικτή διαδικασία υποβολής προσφορών που διεξήγαγε η Τράπεζα της Ελλάδος, ανακοινώνει η Τράπεζα Πειραιώς, επιβεβαιώνοντας πλήρως το δημοσίευμα του www.bankingnews.gr.
Η προσφορά της Τράπεζας Πειραιώς διασφαλίζει όλες τις θέσεις απασχόλησης των εργαζομένων της Πανελλήνιας Τράπεζας, πράγμα που αποτελεί και δέσμευση της Διοίκησης, η οποία καλωσορίζει τους νέους εργαζόμενους στην Τράπεζα Πειραιώς.
Μετά την Παρασκευή 17 Απριλίου 2015 το δίκτυο της Πανελλήνιας Τράπεζας θα λειτουργεί υπό την πλήρη ευθύνη της Τράπεζας Πειραιώς και όλες οι συναλλαγές των πελατών της Πανελλήνιας Τράπεζας θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται χωρίς καμία διακοπή.
Το ίδιο ισχύει και για τις υπηρεσίες που πρόσφερε η Πανελλήνια Τράπεζα προς συνεταιριστικές τράπεζες.
Τα υγιή τμήματα των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού της Πανελλήνιας Τράπεζας που αποκτώνται από την Τράπεζα Πειραιώς αφορούν στην προσδιορισμένη από την Τράπεζα της Ελλάδος περίμετρο και περιλαμβάνουν (στοιχεία 31 Δεκεμβρίου 2014):
- € 645 εκ. παθητικού, εκ των οποίων € 574 εκ. καταθέσεις πελατών
- € 372 εκ. ενεργητικού, εκ των οποίων € 280 εκ. δάνεια μετά από προβλέψεις
- 26 καταστήματα και 163 εργαζόμενους
Η διαφορά των €273 εκ. μεταξύ της προσωρινώς αποτιμηθείσας αξίας των μεταβιβαζόμενων στοιχείων ενεργητικού και παθητικού θα καλυφθεί πλήρως σε μετρητά από το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων.
Η Τράπεζα Πειραιώς διαθέτει μακροχρόνια εμπειρία σε εξαγορές και απορροφήσεις τραπεζών, έχοντας επιτυχημένα υλοποιήσει πάνω από 20 παρόμοιες συναλλαγές στη διάρκεια των τελευταίων 20 ετών, γεγονός που διασφαλίζει την ομαλή ενσωμάτωση του υγιούς τμήματος της Πανελλήνιας Τράπεζας στην Τράπεζα Πειραιώς.
Η συναλλαγή αποτελεί ακόμα ένα κρίσιμο βήμα προς την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, στο οποίο η Τράπεζα Πειραιώς διαδραματίζει κύριο ρόλο, διαφυλάσσοντας τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα συνολικά του ελληνικού τραπεζικού τομέα.
Η UBS Limited λειτούργησε ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς για τη συναλλαγή.

H ανακοίνωση της Τραπέζης της Ελλάδος

Μεταβίβαση στην Τράπεζα Πειραιώς στοιχείων ενεργητικού και παθητικού της Πανελλήνιας Τράπεζας σύμφωνα με τον νόμο 4261/2014

Σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 575/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 26ης Ιουνίου 2013, η Πανελλήνια Τράπεζα δεν διαθέτει τα ελάχιστα απαιτούμενα κεφάλαια, ούτε κατόρθωσε να αντλήσει τα απαιτούμενα κεφάλαια, που είχαν προσδιοριστεί στο πλαίσιο της δεύτερης άσκησης ανακεφαλαιοποίησης, μετά την άπρακτη παρέλευση και των τριών προθεσμιών που της είχαν δοθεί γι΄ αυτό το σκοπό.
Κατόπιν αυτού, η άδεια της Πανελλήνιας Τράπεζας ανακλήθηκε κατά τη διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 14 παράγραφος 5 του Κανονισμού (ΕΕ) 1024/2013 του Συμβουλίου της 15ης Οκτωβρίου 2013.
Η Τράπεζα της Ελλάδος, με γνώμονα τη διασφάλιση των καταθέσεων των πελατών της Πανελλήνιας Τράπεζας και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, διερεύνησε, στο πλαίσιο των διαδικασιών εξυγίανσης που προβλέπει ο νόμος 4261/2014, το ενδιαφέρον άλλων πιστωτικών ιδρυμάτων για την απόκτηση στοιχείων ενεργητικού και παθητικού της Πανελλήνιας Τράπεζας και αποφάσισε τη μεταβίβασή τους στην Τράπεζα Πειραιώς, μετά από σχετική πρόταση της τελευταίας, που έλαβε την έγκριση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Οι καταθέσεις του συνόλου των πελατών της Πανελλήνιας Τράπεζας είναι διασφαλισμένες στο ακέραιο και μεταφέρθηκαν στο ανάδοχο πιστωτικό ίδρυμα.
Επίσης, συνεχίζεται απρόσκοπτα η εξυπηρέτηση των πελατών της Πανελλήνιας Τράπεζας και η υποστήριξη των συνεταιριστικών τραπεζών από το ανάδοχο πιστωτικό ίδρυμα, το οποίο θα ενημερώσει το κοινό.
Τα προς μεταβίβαση στοιχεία παθητικού περιλαμβάνουν το σύνολο των καταθέσεων, ενώ τα προς μεταβίβαση στοιχεία ενεργητικού περιλαμβάνουν κυρίως δάνεια, με εξαίρεση όσα βρίσκονται σε οριστική καθυστέρηση ή έχουν καθυστέρηση πέραν της τριετίας. Η διαφορά μεταξύ της αξίας των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού που μεταφέρονται στο ανάδοχο πιστωτικό ίδρυμα καλύπτεται από το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων (ΤΕΚΕ).
Η Πανελλήνια Τράπεζα τέθηκε σε ειδική εκκαθάριση, από το προϊόν της οποίας θα ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις τρίτων με τη σειρά που ορίζει ο νόμος. Εκκαθαριστής ορίστηκε η εταιρεία PricewaterhouseCoopers Business Solutions A.E.

Το δημοσίευμα του www.bankingnews.gr (17/04/2015 - 08:13)

Σήμερα το απόγευμα η εξαγορά της Πανελλήνιας από την Πειραιώς ή πως η Πειραιώς έκανε εξυπηρέτηση…

Σήμερα το απόγευμα θα μεταβιβαστεί η Πανελλήνια τράπεζα στην τράπεζα Πειραιώς.
Η Πανελλήνια τράπεζα που αποτελεί δημιούργημα των συνεταιριστικών τραπεζών και μέτοχοι της είναι οι μεγαλύτερες συνεταιριστικές τράπεζες κυρίως η Παγκρήτρια και η Χανίων και η Γερμανική DZ Bank με 12% δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τα 169 εκατ ευρώ.
Ειδικά η Παγκρήτρια είχε επενδύσει τα περισσότερα κεφάλαια που σημαίνει ότι θα υποστεί και την μεγαλύτερη ζημία από την Πανελλήνια τράπεζα….μια τράπεζα κεφαλαιακά ανεπαρκής.
Η Πανελλήνια τράπεζα το 2013 εμφάνισε ζημίες 12,6 εκατ ευρώ.
Το ενεργητικό της φθάνει τα 749 εκατ, οι σωρευμένες προβλέψεις 78 εκατ ενώ τα ίδια κεφάλαια μόλις που φθάνουν τα 50 εκατ ευρώ.
Τα δάνεια διαμορφώνονται στα 652 εκατ και οι καταθέσεις 514 εκατ ευρώ….που προφανώς έχουν μειωθεί.
Τραπεζικά στελέχη – πλην Πειραιώς προφανώς – σχολίασαν την πληροφορία ότι η Πειραιώς….πραγματοποίησε την 7η εξαγορά της τα τελευταία 2 χρόνια και πως μπορεί να συμβαίνει αυτό ή και σχόλια του τύπου η Πειραιώς αν δεν κέρδιζε δεν θα εξαγόραζε την Πανελλήνια τράπεζα.
Με βάση νεότερες πληροφορίες τα πραγματικά κεφάλαια της Πανελλήνιας τράπεζας δεν είναι 50 εκατ αλλά -40 εκατ ευρώ αφαιρώντας και τα 28,3 εκατ των προνομιούχων μετοχών.
Από τα δάνεια περίπου 230 εκατ είναι προβληματικά περίπου το 36% των δανείων με βάση αισιόδοξη προσέγγιση.
Με βάση τα στοιχεία αυτά η Πειραιώς μάλλον εξυπηρέτηση έκανε στην Πανελλήνια και στο ελληνικό κράτος που έπρεπε να βρει λύση για να μην χρεοκοπήσει η Πανελλήνια τράπεζα.
Η συμμετοχή της Eurobank ήταν καθαρά τυπική, συμμετείχε μόνο και μόνο για να μην φανεί ότι δίδεται….μια ακόμη τράπεζα στην Πειραιώς.
Όμως αξιολογώντας τα ποιοτικά στοιχεία της Πανελλήνιας τράπεζας η Πειραιώς πήρε ένα βάρος και δεν είχε κανένα ουσιαστικό όφελος πλην της αύξησης του ενεργητικού.
Η αναβαλλόμενη φορολογία, έχει πάψει να είναι πλεονέκτημα, η Πανελλήνια τράπεζα δεν είχε κεφάλαια ενώ το μόνο στοιχείο είναι ότι αυξήθηκε το ενεργητικό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης