Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Draghi: Σε αχαρτογράφητα νερά αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει – Στάση πληρωμών στο ΔΝΤ σημαίνει... παντού

Draghi: Σε αχαρτογράφητα νερά αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει – Στάση πληρωμών στο ΔΝΤ σημαίνει... παντού
Οι κίνδυνοι από την συνεχιζόμενη οικονομική κρίση στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί  δραματικά εσχάτως.
Η ευρωζώνη θα εισέλθει σε αχαρτογράφητα νερά αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει δήλωσε ο Μario Draghi o επικεφαλής της ΕΚΤ ενώ τόνισε ότι η Ευρώπη είναι καλύτερα εξοπλισμένη από ό, τι ήταν στο παρελθόν για να ασχοληθεί με την νέα ελληνική κρίση.
Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ζήτησε την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων με στόχο την επίλυση των προβλημάτων χρέους της Ελλάδος και κάλεσε τις ελληνικές αρχές να υποβάλουν προτάσεις που εξασφαλίζουν δικαιοσύνη,  ανάπτυξη, δημοσιονομική σταθερότητα και  οικονομική σταθερότητα.
Ερωτηθείς σχετικά με τους κινδύνους μόλυνσης από μια νέα έξαρση της ελληνικής κρίσης, είπε: «έχουμε αρκετά μέσα σε αυτή την συγκυρία τα οποία αν και έχουν σχεδιαστεί για άλλους σκοπούς είναι βέβαιο ότι θα χρησιμοποιηθούν αν χρειαστεί»
Η ευρωζώνη και η ΕΚΤ «είναι καλύτερα εξοπλισμένοι από ό, τι ήταν το 2012, το 2011 και το 2010»
Ωστόσο, ο κ Draghi πρόσθεσε: «Είναι βέβαιο ότι η ευρωζώνη θα εισέλθει αχαρτογράφητα νερά αν η κρίση επιδεινωθεί στην Ελλάδα».
Ο  Lew δήλωσε ότι ενώ οι  χρηματοδοτικές ανάγκες στην Ελλάδα έχουν αλλάξει σημαντικά από την αναταραχή του 2012, ωστόσο είναι αδύνατον να γνωρίζουμε πώς οι αγορές θα αντιδράσουν αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει.
Η Ελλάδα όλο το τελευταίο διάστημα παροτρύνεται να επιταχύνει τεχνικές συζητήσεις σχετικά με μια λίστα μεταρρυθμίσεων που υπέβαλε και αν υπάρξει συμφωνία, θα ξεκλειδώσει η δόση των 7,2 δισεκ.
Χωρίς αυτή την χρηματοδότηση, η Ελλάδα είναι πιθανό να ξεμείνει από χρήματα και να χρεοκοπήσει, είτε τον Μάιο με την πληρωμή του ΔΝΤ ή τον Ιούνιο, ή το διάστημα Ιουλίου – Αυγούστου οπότε και θα πρέπει να πληρώσει τα ομόλογα στην ΕΚΤ ύψους 6,5 δισεκ. ευρώ 3,5 δισεκ. στις 20 Ιουλίου και 3,18 δισεκ. στις 20 Αυγούστου..
Οι αντιπρόσωποι του ΔΝΤ έχουν εκφράσει τη βαθιά ανησυχία τους  ότι η Ελλάδα δεν λαμβάνει σοβαρά τις τεχνικές συνομιλίες.
 
Οι κίνδυνοι

Οι κίνδυνοι από την συνεχιζόμενη οικονομική κρίση στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί  δραματικά εσχάτως.
Η Ελλάδα μπορεί να γίνει η πρώτη ανεπτυγμένη οικονομία που θα  αθετήσει τις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ.
Χώρες όπως το Σουδάν και το Ιράκ αθέτησαν τις πληρωμές τους προς το ΔΝΤ.
Αν αυτό συμβεί η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει άμεσα.
Η Ελλάδα εν τω μεταξύ – όπως αναφέρουν τα διεθνή μέσα  -   αρνείται μέχρι στιγμής να αποδεχθεί τους όρους που καθορίζονται από τους δανειστές της.
Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να χρειαστεί να επιλέξει  στις επόμενες λίγες εβδομάδες  να πληρώσει μισθούς και συντάξεις ή να αποπληρώσει τα δάνεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Παράλληλα θεωρείται αδύνατο να υπάρξει συμφωνία στις 24 Απριλίου στο τακτικό Eurogroup
Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει φόβους ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα είναι σε θέση να πραγματοποιήσει  την επόμενη πληρωμή της προς το ΔΝΤ, που ανέρχονται σε περίπου 763 εκατ ευρώ  στις 12 Μαΐου.
Η δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα έχει γίνει αφόρητη, με τα φορολογικά έσοδα να έχουν καταρρεύσει ενώ τα  ταμειακά διαθέσιμα μετά  βίας επαρκούν για να πληρώσουν τους δημόσιους υπαλλήλους και τις υποχρεώσεις.
Η Ελλάδα θα πρέπει να αξιοποιήσει όλα τα υπόλοιπα αποθέματα μετρητών σε όλο το δημόσιο τομέα περίπου 2 δισεκ για να πληρώσει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και των συντάξεων.
Θα υπάρξει συμβιβασμός την ύστατη στιγμή;
 Διερωτώνται πολλοί.
 Ίσως.
Όμως το πολιτικό κλίμα δεν ευνοεί μια συμβιβαστική λύση μεταξύ ΕΕ και  Ελλάδας.
Δεν είναι μόνο η  Γερμανία, αλλά και μικρότερες χώρες, όπως η Σλοβενία, που υποστηρίζουν με ένταση ότι η Ελλάδα πρέπει να συμμορφώνεται με τους αρχικούς όρους διάσωσης.
Σλοβενία, η οποία έδωσε μάχη κατά της ύφεσης, μείωσε αποδοχές  και συρρίκνωσες δαπάνες, θεωρεί την Ελλάδα ότι δεν πράττει σωστά.
 Οι φορολογούμενοι της Σλοβενίας των οποίων οι συντάξεις είναι σημαντικά χαμηλότερες από εκείνες στην Ελλάδα δεν στηρίζουν την Ελλάδα.
Επίσης με βάση την Slovenia Times η έκθεση της Σλοβενίας στην   Ελλάδα είναι 2,7% του ΑΕΠ.
Αυτός είναι ο λόγος που η Σλοβενία θα επιμείνει ώστε η Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.
 Σύμφωνα με την Bank of America  «αν η Ελλάδα δεν πληρώσει το ΔΝΤ θα πυροδοτήσει μια παράλληλη χρεοκοπία στην Ευρωζώνη με επίκεντρο το Ταμείο Διάσωσης (EFSF).
Τότε ο EFSF θα μπορούσε να απαιτήσει την άμεση εξόφληση των δανείων που έχει χορηγήσει στην Ελλάδα.
Παράλληλα η χρεοκοπία θα μπορούσε να αγγίξει και τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου που εκδίδονται στο πλαίσιο του συμφώνου bail-out».

www.bankingnews.gr

Πρώτη ενημέρωση 12:17 19 Απριλίου 2015

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης