Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

FAZ: Οι μυστικές διαπραγματεύσεις της Ελλάδος με την ΕΕ και το Frakkfurt Dinner Group – Συμφωνία 11/5

tags :
FAZ: Οι μυστικές διαπραγματεύσεις της Ελλάδος με την ΕΕ και το Frakkfurt Dinner Group – Συμφωνία 11/5
Oι Ευρωπαίοι ελπίζουν για ένα σαφές μήνυμα του Τσίπρα, ώστε έως τις 11 Μαΐου - η επόμενη συνάντηση του Eurogroup – να υπάρξει συγκεκριμένη συμφωνία
Για μυστικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδος και της ΕΕ κάνει λόγο η Γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung στο πρώτο θέμα της ηλεκτρονικής της έκδοσης ενώ προεξοφλεί συμφωνία στις 11 Μαίου στο επόμενο τακτικό Eurogroup καθώς στις 24 Απριλίου δεν θα υπάρξει συμφωνία. 
Ελλάδα και ΕΕ έχουν δημιουργήσει μια νέα μορφή διαπραγματεύσεων κρυφά από το φως των μέσων ενημέρωσης.
Πρόκειται για την «Frankfurt Dinner Group» όπου σε ένα κλειστό περιβάλλον όπου συμμετέχουν συγκεκριμένα άτομα συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις.
Όλη την προηγούμενη εβδομάδα η Ελλάδα ήταν στο επίκεντρο υπό τον φόβο της χρεοκοπίας.
Το ΔΝΤ προειδοποίησε ότι δεν θα δεχθεί παράταση ή αναβολής πληρωμής των δόσεων.
Στη συνέχεια κυκλοφόρησε  σενάριο σε Φρανκφούρτη και Βερολίνο για ένα προσχεδιασμένο Grexit.
όμως τώρα έχει συμβεί κάτι άλλο
Ελλάδα και ΕΕ , Ελλάδα και Γερμανία έχουν ξεκινήσει μυστικά ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων μέσω της Frakkfurt Dinner Group .
Στη Φρανκφούρτη, την έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε πριν από τέσσερις εβδομάδες, σε ένα δείπνο, το οποίο ξεκίνησε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα.
Στο τραπέζι αυτό βρέθηκαν ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker, η επικεφαλής του ΔΝΤ  Lagarde και o Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Από την πρώτη συνάντηση της Frakkfurt Dinner Group κάθε  εβδομάδα συνεδρίασε τρεις ή τέσσερις φορές, κυρίως μέσω τηλεδιάσκεψης ή τηλεφωνικών συνομιλιών.
Επίσης την περασμένη εβδομάδα υπήρξε νέες επαφές.
Η ομάδα εργάστηκε με μεγάλη μυστικότητα αλλά η επιρροή της ήταν ορατή.
Οι δηλώσεις του τελευταίου διαστήματος αποδεικνύουν ότι κάπου πραγματοποιούνται επαφές και διαπραγματεύσεις και αυτές εξωτερικεύονται με δηλώσεις.
Αποκορύφωμα οι δηλώσεις Τσίπρα ο οποίος υποστήριξε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες σε τέσσερις τομείς, δηλαδή, τι μεταρρυθμίσεις την εργατική νομοθεσίας, το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας και την αύξηση του ΦΠΑ καθώς το απαιτούμενο πλεόνασμα του προϋπολογισμού.
 Αλλά η κυβέρνησή του εργάζεται σκληρά ανέφερε ο Τσίπρας ώστε να βρεθεί ένας έντιμος συμβιβασμό με τους εταίρους που θα σέβεται τόσο την εντολή του ελληνικού λαού προς την κυβέρνηση.
Το Frakkfurt Dinner Group διερευνά επί του παρόντος επιλογές για να καταλήξουν οι δύο πλευρές σε συμβιβασμό.
Μια άποψη που επικρατεί στην Ευρώπη είναι ότι ο Τσίπρας βοηθάει εποικοδομητικά τις διαπραγματεύσεις ενώ ο Βαρουφάκης κωλυσιεργεί τις διαπραγματεύσεις και συνεχώς ψάχνει για «αλλαγές ή δικαιολογίες».
 Μερικές ημέρες οι διαπραγματεύσεις προχωρούν  δύο βήματα μπροστά και ένα πίσω, άλλοτε όμως πραγματοποιούνται τρία βήματα προς τα πίσω.
Ως εκ τούτου, δεν έχουν καταφέρει οι εμπλεκόμενες πλευρές  να επεξεργαστεί μια αμοιβαία αποδεκτή λίστα μεταρρυθμίσεων.
Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι ελπίζουν για ένα σαφές μήνυμα του Τσίπρα, ώστε έως τις 11 Μαΐου - η επόμενη συνάντηση του Eurogroup – να υπάρξει συγκεκριμένη συμφωνία ενώ αυτή η συμφωνία θα επικυρωθεί  από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων σε μια ειδική σύνοδο κορυφής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης