Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι ελληνικές τράπεζες χάνουν μερίδια αγοράς στην Ρουμανία στα δάνεια….αλλά διατηρούν σταθερές τις καταθέσεις

Οι ελληνικές τράπεζες χάνουν μερίδια αγοράς στην Ρουμανία στα δάνεια….αλλά διατηρούν σταθερές τις καταθέσεις
Η Alpha Bank, η Bancpost, η Τράπεζας Πειραιώς και η Banca Romaneasca μείωσαν τα δάνεια τους 3,5 δισ
Το 2009, όταν η χρηματοπιστωτική κρίση άρχισε να εμφανίζεται στην  ρουμανική οικονομία, οι  ελληνικές τράπεζες στη Ρουμανία (Alpha Bank, η Bancpost, η Τράπεζα Πειραιώς και η Banca Romaneasca) βρέθηκαν σε ιδιαίτερα πλεονεκτική θέση στο ρουμανικό τραπεζικό σύστημα λόγω της δυνατότητας χορήγησης δανείων.
Η Alpha Bank και η Bancpost της Eurobank διατηρούσαν κορυφαίες θέσεις στα μερίδια αγοράς δανείων, καταλαμβάνοντας την 3η και 4η θέση μεταξύ των μεγαλύτερων τραπεζών της Ρουμανίας.
Η οικονομική κρίση που ξέσπασε κατά την περίοδο 2009 - 2014 οδήγησε τις ελληνικές τράπεζες σε μείωση του δανειακού χαρτοφυλακίου κατά 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ρουμανία.
Η δραστική μείωση του υπολοίπου των δανείων ήταν πολύ έντονη στην Alpha Bank, η οποία διέθετε 4,2 δισεκ ευρώ δάνεια  το 2009 και πλέον έχουν υποχωρήσει 2,9 δισεκ.  στο τέλος του 2014.
Είναι ενδιαφέρον ότι, στα τέλη του 2009, η Alpha Bank κατείχε την τρίτη θέση στο τραπεζικό σύστημα της Ρουμανίας στα δάνεια και ήταν μια από τους  μεγαλύτερους χρηματοδότες της ρουμανικής οικονομίας.
Η απώλεια της τάξης του 1,3 δισ ευρώ σε χαρτοφυλάκιο δανείων οδήγησε την Alpha Bank σε απώλειες 3 θέσεων στα μερίδια αγοράς  και πλέον βρίσκεται στην έκτη θέση.
Περίπου κατά 1 δισεκ είναι το ποσό που πιστωτικών υπολοίπων που έχασε η Bancpost θυγατρική της Eurobank.
Η  Bancpost, ήταν στο τέλος του 2009, η τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα με βάση τα υπόλοιπα δανείων με χαρτοφυλάκιο 3,4 δισ.
Σήμερα, η Τράπεζα διαθέτει μόλις 2,5 δισ.
Η Banca Romaneasca θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας, διαθέτει  1 δισεκ. δάνεια ενώ το 2009 είχε περίπου 2 δις ευρώ.
Η Τράπεζα Πειραιώς στην Ρουμανία είναι η μόνη που έχει πληγεί λιγότερο  από την οικονομική, η διαφορά σε σχέση μεταξύ 2014 και  2009 είναι μόλις 300 εκατομμύρια.
Είναι θετικό το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες στη Ρουμανία έχουν καταφέρει κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου διατήρησαν τα υπόλοιπα των καταθέσεων τους σχεδόν στα ίδια επίπεδα.
Η Alpha Bank, η Bancpost, η Τράπεζα Πειραιώς και η Banca Romaneasca ρίχνουν το βάρος στην προσέλκυση αποταμιεύσεων από ιδιώτες και εταιρείες.
Μόνο η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς σημείωσαν ασήμαντες μειώσεις στις καταθέσεις, ενώ η Bancpost επί 6 χρόνια έχει σταθερές καταθέσεις.



Πηγή: www.bankingnews.ro

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης