Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Υπό μια και μόνο παραδοχή το ελληνικό χρηματιστήριο μπορεί να διπλασιαστεί με εκκίνηση από τις 550 μονάδες

Υπό μια και μόνο παραδοχή το ελληνικό χρηματιστήριο μπορεί να διπλασιαστεί με εκκίνηση από τις 550 μονάδες
Ποιο είναι το σενάριο που θα μπορούσε να διπλασιάσει την αξία του ελληνικού χρηματιστηρίου;
Υπάρχει ενδεχόμενο το ελληνικό χρηματιστήριο σε ένα χρόνο από τώρα να έχει διπλάσια αξία με τιμή εκκίνησης τις 550 μονάδες;
Εκ πρώτης όψεως όχι άπαξ και η Ελλάδα βρίσκεται σε μνημόνιο, άπαξ και γενικώς η χώρα διολισθαίνει στην παρακμή.
Όμως υπάρχει μια περίπτωση που θα μπορούσε το ελληνικό χρηματιστήριο να διπλασιαστεί με εκκίνηση από τις 550 μονάδες.
Βραχυχρόνια η αγορά θα μπορούσε να δημιουργήσει βάση στις 550 μονάδες.
Σε ένα χρόνο από τώρα θα μπορούσε να είναι στις 1000 μονάδες υπό ένα και μοναδικό σενάριο.

Ποιο είναι το σενάριο που θα μπορούσε να διπλασιάσει την αξία του ελληνικού χρηματιστηρίου;

Όλα ξεκινούν από το αποτέλεσμα των εκλογών στις 20 Σεπτεμβρίου.
Όχι με όρους ποσοστών αλλά με όρους σχηματισμού κυβέρνησης που θα είναι αξιόπιστη και θα μπορεί να εφαρμόσει με συνέπεια το μνημόνιο.
Μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με ΝΔ θα έχει πολύ θετικότερο αντίκτυπο στο ελληνικό χρηματιστήριο από ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με άλλα μικρότερα κόμματα.
Το σενάριο του μεγάλου συνασπισμού κατά τα πρότυπα της Γερμανίας θα έδινε μεγάλη ώθηση στο χρηματιστήριο γιατί θα εκμηδένιζε το πολιτικό κίνδυνο.
Ο κίνδυνος του Grexit δεν έχει απομακρυνθεί ακόμη, θα αρχίσει να απομακρύνεται ότι περάσει η δεύτερη αξιολόγηση και υπάρξει θετικό αποτέλεσμα.
Αν υπάρξει ο μεγάλος συνασπισμός στην Ελλάδα με ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ η Τρόικα θα δώσουν κίνητρα, όπως θα χαμηλώσει τον πήχη των κεφαλαιακών αναγκών για να μπορέσουν οι ιδιώτες μέτοχοι να επενδύσουν, θα αρθούν τα capital controls έως το τέλος του 2015 σε πολύ μεγάλο βαθμό.
Οι τράπεζες θα ανακεφαλαιοποιηθούν σε ένα περιβάλλον πολιτικής σταθερότητας αυξάνοντας τις πιθανότητες συμμετοχής των ιδιωτών με 4,5 με 5 δισεκ.
Οι καταθέτες θα αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια στις ελληνικές τράπεζες και ο κίνδυνος του bank run θα απομακρυνθεί ακόμη και με καθεστώς ελάχιστων κεφαλαιακών ή μηδενικών κεφαλαιακών περιορισμών.
Μια κυβέρνηση με πάνω από 180 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ με ΝΔ θα μπορέσει να εφαρμόσει το μνημόνιο και το κυριότερο να μειώσει την ανασφάλεια που προκαλεί ο ΣΥΡΙΖΑ που δηλώνει ότι εφαρμόζει αλλά δεν πιστεύει το μνημόνιο.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, όπου υπάρχει μια ισχυρή κυβέρνηση με όρους βουλευτικής δύναμης στην Βουλή, οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιηθούν επιτυχώς και μειωθούν δραστικά έως καθολικά τα capital controls και η κυβέρνηση αποφασίσει να δουλέψει για το εθνικό συμφέρον, τότε το ελληνικό χρηματιστήριο θα μπορούσε να φθάσει από τις 550 μονάδες στις 1000 μονάδες σε διάστημα ενός έτους.
Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες από 12-14 δισεκ. κεφαλαιοποίηση που θα έχουν μετά την ανακεφαλαιοποίηση του Νοεμβρίου θα φθάσουν στα 24-28 δισεκ. σε βάθος ενός έτους.

Υποσημείωση

Μόνο υπό αυτές τις παραδοχές θα μπορούσε το ελληνικό χρηματιστήριο να διπλασιάσει την αξία του.
Παρ΄ ότι το διεθνές χρηματιστηριακό περιβάλλον δεν ευνοεί - ίσως να έχουμε δει τα υψηλά για τις αγορές - το ελληνικό χρηματιστήριο λόγω της εξαύλωσης....θα μπορούσε να διαφοροποιηθεί, το έχει κάνει και στο παρελθόν.
Αν όμως πολλά από αυτά τα προαπαιτούμενα δεν συμβούν, ο στόχος δεν θα επιτευχθεί.
Στο κακό σενάριο που η Ελλάδα αποτύχει ξανά ο στόχος δεν θα είναι 350 μονάδες.
Οι 350 μονάδες θα είναι το άριστο σενάριο…

(πρώτη ενημέρωση 28 Αυγούστου 2015, 07:10)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης