Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Κ. Μποτόπουλος στο bankingnews: Μονομερής πολιτική απόφαση η απομάκρυνσή από την EK

Κ. Μποτόπουλος στο bankingnews: Μονομερής πολιτική απόφαση η απομάκρυνσή από την EK
"Η κυβέρνηση ζήτησε την παραίτησή μου γνωρίζοντας ότι η θητεία μου κανονικά έληγε το 2019 κι εγώ την υπέβαλα αμέσως σεβόμενος τους θεσμούς”, λέει μεταξύ άλλων, ο κ. Μποτόπουλος
Τη σιωπή του για την καρατόμησή του με πολιτική απόφαση από επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σπάει ανήμερα της τελευταίας ημέρας της θητείας του ο Κώστας Μποτόπουλος, με αποκλειστική του συνέντευξη στο bankingnews.gr.
Ο μέχρι πρότινος ισχυρός άνδρας του Χρηματιστήριου Αθηνών βάζει στο μικροσκόπιό του την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τον αποκλεισμό των Ελλήνων επενδυτών από την διαδικασία και μιλά για την επόμενη μέρα της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς.
Ο κ. Μποτόπουλος κάνει λόγο για “μονομερή πολιτική απόφαση”. 
"Η κυβέρνηση ζήτησε την παραίτησή μου γνωρίζοντας ότι η θητεία μου κανονικά έληγε το 2019 κι εγώ την υπέβαλα αμέσως σεβόμενος τους θεσμούς”, λέει μεταξύ άλλων.
Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για τη δεύτερη απομάκρυνση κρατικού στελέχους τις τελευταίες εβδομάδες, μετά την αποπομπή της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνας Σαββαΐδου.
Επιρρίπτει επίσης στην κυβέρνηση την αποκλειστική ευθύνη της τρίτης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών αναφέροντας χαρακτηριστικά: “Η τρίτη ανακεφαλαιοποίηση κατέστη αναγκαία λόγω των πολιτικών κινήσεων του διαστήματος Μαρτίου-Ιουλίου 2015, κατά το οποίο δημιουργήθηκαν, στο εσωτερικό και το εξωτερικό, αμφιβολίες για την πορεία της χώρας και τους όρους παραμονής της στην Ευρωζώνη”.

Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη του Κώστα Μποτόπουλου στο bankingnews.gr:

- Φαίνεται να υπάρχει πλούσιο πολιτικό παρασκήνιο πίσω από την παραίτησή σας από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Προθυμοποιηθήκατε να την υποβάλλετε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Θα θέλατε να μας πείτε τι συνέβη; Γιατί παραιτείστε από το πόστο σας;

Δεν νομίζω ότι υπάρχει, τουλάχιστον από πλευράς μου, παρασκήνιο.
Η κυβέρνηση ζήτησε την παραίτηση μου γνωρίζοντας ότι η θητεία μου κανονικά έληγε το 2019 κι εγώ την υπέβαλα αμέσως σεβόμενος τους θεσμούς αλλά και καθιστώντας σαφές ότι επρόκειτο για μονομερή πολιτική απόφαση.
Στην επιστολή παραίτησης έθετα επίσης τον εαυτό μου στη διάθεση της κυβέρνησης για την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης, που είχε προετοιμασθεί επί μήνες και της οποίας η κρίσιμη τελική φάση άρχιζε εκείνες τις ημέρες και βρίσκεται σε εξέλιξη τώρα που μιλάμε.

- Τι έργο αφήνετε στη μέση;

Καταρχάς να πω ότι δεν φεύγω με πικρία: ένας κύκλος τεσσάρων χρόνων, με διαρκείς προκλήσεις από την αρχή ως το τέλος, είναι υπεραρκετός για να αφήσει κανείς το όποιο ίχνος του, το οποίο δεν είμαι φυσικά εγώ αυτός που θα κρίνει.
Από εκεί και πέρα, όπως ήδη σας είπα, δεν έχω λόγο να κρύψω ότι θα επιθυμούσα –για θεσμικούς και όχι για προσωπικούς λόγους- να ολοκλήρωνε αυτή η Διοίκηση της ΕΚ την ανακεφαλαιοποίηση, για την οποία είχε αποκτηθεί ικανή πείρα, αφού θα ήταν η τρίτη κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών κατά τη θητεία μας.
Επίσης για λόγους ολοκλήρωσης ενός σημαντικού κύκλου που είχε αρχίσει, θα επιθυμούσα, πριν φύγω, να έχουν αρθεί οι περιορισμοί στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, που επιβλήθηκαν λόγω των κεφαλαιακών ελέγχων αλλά δεν έχουν πλέον, κατά τη γνώμη μου, λόγο ύπαρξης.
Και σε αυτό το μέτωπο οι διεργασίες τόσο με την Τράπεζα της Ελλάδας όσο και με τις αρμόδιες ευρωπαϊκές Αρχές (ESMA και ΕΚΤ) είχαν προχωρήσει πολύ αλλά, κι εδώ επίσης, δεν υπήρξε ανταπόκριση από τα κυβερνητικά όργανα.
Τέλος, είχα σε εκκρεμότητα αρκετές διεθνείς υποχρεώσεις, καθώς, πλην της συμμετοχής μου στο Διοικητικό Συμβούλιο της ESMA, είχα εκλεγεί Πρόεδρος της Επιτροπής της ESMA για την καταπολέμηση της κατάχρησης αγοράς (MISC), καθώς και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Ένωσης Κεφαλαιαγορών (IOSCO).

- Ποιες κινήσεις και ποιοι χειρισμοί κρίνετε ότι επιδείνωσαν τα προβλήματα στο τραπεζικό σύστημα; Ενώ από το 2014 υπήρξαν οι πληροφορίες ότι θα προκύψουν νέες κεφαλαιακές ανάγκες στις ελληνικές τράπεζες, τι έγινε και μέσα σε λίγους μήνες υπήρξε νέα ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης;

Νομίζω ότι αποτελεί κοινό τόπο ότι η τρίτη ανακεφαλαιοποίηση κατέστη αναγκαία λόγω των πολιτικών κινήσεων του διαστήματος Μαρτίου-Ιουλίου 2015, κατά το οποίο δημιουργήθηκαν, στο εσωτερικό και το εξωτερικό, αμφιβολίες για την πορεία της χώρας και τους όρους παραμονής της στην Ευρωζώνη.
Συνέπεια αυτού του κλίματος υπήρξε η αναζωπύρωση των πιέσεων στην ελληνική οικονομία, η εκροή καταθέσεων από τις τράπεζες, το πρόβλημα ρευστότητας και τελικά το προσωρινό κλείσιμο των τραπεζών και του Χρηματιστηρίου και η επιβολή μονιμότερων περιορισμών κεφαλαίων.
Δεν είναι διόλου παράλογο, και ούτε αποτελεί πρωταρχικά ευθύνη των ίδιων των τραπεζών, που, υπ’ αυτές τις ευθύνες, οι δύο προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις δεν άρκεσαν και χρειάστηκε μια τρίτη, η οποία δεν μπορεί παρά να είναι και τελευταία.

- Οι ιδιώτες Έλληνες επενδυτές κινδυνεύουν λόγω capital controls να μην έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν τις νέες μετοχές των τραπεζών όπως οι διεθνείς επενδυτές. Ποια είναι η θέση σας πάνω σε αυτό το ζήτημα;

Σταθερά είχαμε ως Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς υποστηρίξει, και συνεχίζω να το υποστηρίζω, πως, εφόσον μιλάμε για Ελληνικές τράπεζες με Έλληνες κυρίως πελάτες, θα έπρεπε να βρεθεί ένας τρόπος να συμμετάσχουν στις αυξήσεις και οι Έλληνες ιδιώτες επενδυτές που θα το επιθυμούσαν, κάτι που έγινε τελικά σε μία μόνο τράπεζα.

- Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για το μέλλον του ελληνικού Χρηματιστηρίου; Ποιες ενέργειες απαιτούνται για να αποκτήσει το Χρηματιστήριο Αθηνών και πάλι αξία;

Τα τρία «αν» που έχω θέσει από τη στιγμή που ξανάνοιξε το Χρηματιστήριο συνεχίζουν να ισχύουν: επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, μέσα στο 2015 και με διατήρηση της ανεξαρτησίας τους, άρση πρώτα των περιορισμών στο Χρηματιστήριο και μετά των περιορισμών κεφαλαίων στις τράπεζες, εμπέδωση της πολιτικής σταθερότητας στο εσωτερικό της χώρας και του έμπρακτου ευρωπαϊκού προσανατολισμού της κυβέρνησης.
Και στα τρία μέτωπα έχουν γίνει βήματα και υπάρχουν ρεαλιστικές πιθανότητες υλοποίησης.
Καθώς όμως μένουν πολλά να γίνουν ακόμη, θεωρώ ότι είναι πρόωρο να μιλήσουμε με βεβαιότητα για το χρόνο ανάκαμψης του Χρηματιστηρίου και της οικονομίας γενικότερα.


Αθηνά Δημητρακοπούλου
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης