Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Απέρριψε η DGCom το πλάνο αναδιάρθρωσης της Attica bank παρεμβαίνει η κυβέρνηση – Παραχωρεί management

tags :
Απέρριψε η DGCom το πλάνο αναδιάρθρωσης της Attica bank παρεμβαίνει η κυβέρνηση – Παραχωρεί management
Η κυβέρνηση παρεμβαίνει ενεργά για να διασωθεί η Attica bank
Απέρριψε η DGCom η ευρωπαϊκή επιτροπή ανταγωνισμού το πλάνο αναδιάρθρωσης της Attica bank σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες εξέλιξη που περιπλέκει την διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης.
Η βασική αιτία της απόρριψης ήταν το state aid δηλαδή οι διαφωνίες της DGCom περί κρατικής βοήθειας καθώς το ΤΣΜΕΔΕ το Ταμείο των Μηχανικών θα υπαχθεί σύντομα σε ένα ευρύτερο ασφαλιστικό φορέα του δημοσίου τομέα.
Η απόρριψη του πλάνου αναδιάρθρωσης δημιουργεί σοβαρά προβλήματα και εκτάκτως παρενέβη η κυβέρνηση η οποία ζήτησε να τροποποιηθεί το πλάνο αναδιάρθρωσης και ταυτόχρονα να επαναξιολογηθεί όλη η στρατηγική του ΤΣΜΕΔΕ στην Attica bank.
Με βάση νεότερες πληροφορίες η Attica bank κατέθεσε εκτάκτως νέο πλάνο αναδιάρθρωσης που εξετάζεται εκ νέου από την DGCom και μια από τις παραμέτρους που περιλαμβάνει είναι ότι παραχωρείται το management.
Όμως το βασικό πρόβλημα – δίλημμα είναι ότι ενώ παραχωρείται το management το ΤΣΜΕΔΕ δεν μειώνει την συμμετοχή του στην ανακεφαλαιοποίηση θα επενδύσει δηλαδή 384 εκατ σε σύνολο 748 εκατ ή 584 εκατ του βασικού σεναρίου.
Η DGCom πάντως ξεκάθαρα θέτει θέμα state aid δηλαδή θέμα κρατικής βοήθειας και παρά τις πιέσεις που ασκεί και η ελληνική κυβέρνηση η Attica bank δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο τι δρόμο θα πάρει.
Το βέβαιο είναι ότι πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθεί σε πολύ αυστηρό χρονικό πλαίσιο 4 με 10  Δεκεμβρίου, το βέβαιο είναι ότι τα 580 εκατ του βασικού σεναρίου πρέπει να καλυφθούν από ιδιώτες και μόνο όχι από το ΤΧΣ.
Το ΤΧΣ θα καλύψει μόνο το σκέλος του δυσμενούς σεναρίου αν και εφόσον τελικώς εγκριθεί η διαδικασία από την DGCom.
Τα stress tests κατέδειξαν 1,021 δισεκ. κεφαλαιακές ανάγκες και 857 εκατ βασικό σενάριο και αφαιρώντας 104 εκατ αναβαλλόμενο φόρο, περίπου 95,5 εκατ ομολογιακό που θα μετατραπεί σε μετοχές και κάποιες υποστηρικτικές κινήσεις…που αποδέχθηκε και η ΤτΕ τελικώς οι κεφαλαιακές ανάγκες μειώθηκαν στα 584 εκατ και οι συνολικές στα 748 εκατ ευρώ.
Το βασικό πρόβλημα λοιπόν είναι το θέμα της κρατικής βοήθειας και μόνο η παραχώρηση του management δεν φθάνει.
Θα πρέπει το ΤΣΜΕΔΕ να μειώσει το ποσοστό στο 20% με 25% και όχι να ελέγχει το 51% στην Attica bank.
Θα είναι παράταιρο να παραχωρηθεί το management σε ένα επενδυτή π.χ. fund που θα ελέγχει το 25% ενώ το 51% θα το διατηρεί το ΤΣΜΕΔΕ.
H Attica bank πρέπει να διασωθεί;
Ναι πρέπει να διασωθεί – παρά τις κατά καιρούς ενστάσεις που έχουμε παρουσιάσει – αρκεί να συμβούν δύο πράγματα
1)Το ΤΣΜΕΔΕ δεν μπορεί να είναι βασικός μέτοχος πλειοψηφίας αλλά μόνο μειοψηφίας  
2)Το ΤΣΜΕΔΕ πρέπει να παραχωρήσει το management.
3)Τα χρονικά πλαίσια της ΑΜΚ είναι ασφυκτικά 4 με 10 Δεκεμβρίου.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης