Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τραπεζική καταστροφή – Κεφάλαια 36 δισ. αξίζουν 3,8 δισ. – Ξανά σε προ ανακεφαλαιοποίησης επίπεδα – Χάνουν το 70% των ΑΜΚ

Τραπεζική καταστροφή – Κεφάλαια 36 δισ. αξίζουν 3,8 δισ. – Ξανά σε προ ανακεφαλαιοποίησης επίπεδα – Χάνουν το 70% των ΑΜΚ
Όσο καθυστερεί η αξιολόγηση τόσο μεγαλύτερο θα καθίσταται το πρόβλημα για το μέλλον της Ελλάδος.

Σε 60 ημέρες – σε χρόνο ρεκόρ – οι ελληνικές τράπεζες έχουν χάσει το 70% των κεφαλαίων που επενδύθηκαν στις πρόσφατες αυξήσεις κεφαλαίου, πραγματική καταστροφή.
Οι τράπεζες με κεφάλαια 36 δισεκ. αξίζουν 3,8 δισεκ. δηλαδή το 1 ευρώ αποτιμάται σε 10 λεπτά ενώ οι κεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών σε επίπεδα 500 εκατ σε επίπεδα προ της ανακεφαλαιοποίησης.
Το κραχ που έχουν υποστεί οι τράπεζες είναι προφανώς απόρροια της διεθνούς βίαιης διόρθωσης των αγορών και της τεράστιας ανησυχίας για την τύχη της Ελλάδος.
Ποσοτικοποιώντας τους αρνητικούς παράγοντες το κραχ στις αξίες των τραπεζών στην Ελλάδα σε ποσοστό 70% αποδίδεται στους λάθος χειρισμούς της κυβερνήσεως η οποία παλινωδεί μεταξύ ασφαλιστικού, συντάξεων, αγροτών και μιας αξιολόγησης που θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί από τον Οκτώβριο του 2015.
Όλο αυτό το σκηνικό σε συνδυασμό με την πτώση στις διεθνείς αγορές έχει δημιουργήσει ένα αυτοτροφοδοτούμενο καθοδικό σπιράλ αφανίζοντας τις τραπεζικές αξίες.
Ο μεγάλος κίνδυνος όμως δεν είναι ότι π.χ. η Eurobank εμφανίζει κεφαλαιοποίηση 500 εκατ ούτε το πρόβλημα πρέπει να εστιαστεί στο αν η κεφαλαιοποίηση υποχωρήσει επιπλέον 50% ή 70%.
Το πρόβλημα είναι ότι αν η Ελλάδα αποδειχθεί ασυνεπής και αφερέγγυα θα μπορούσαν να οδηγήσουν το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα σε αδιέξοδο οι ευρωπαίοι.
Συγκεκριμένα θα μπορούσαν να ασκήσουν τεράστια πίεση στην Ελλάδα μέσω του αναβαλλόμενου φόρου όπου φθάνει τα 19 δισεκ. σε σύνολο 36 δισεκ. κεφαλαίων.
Σε μια τέτοια περίπτωση θα τεθεί πάλι θέμα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών σενάριο τουλάχιστον καταστροφικό.
Η ελληνική κυβέρνηση εν μέσω διεθνούς διόρθωσης, εν μέσω ενός προβλήματος που γιγαντώνεται και ονομάζεται προσφυγικό και της τραγικής οικονομικής κατάστασης της Ελλάδος, θα πρέπει άμεσα να κλείσει την αξιολόγηση.
Όσο καθυστερεί η αξιολόγηση τόσο μεγαλύτερο θα καθίσταται το πρόβλημα για το μέλλον της Ελλάδος.

Δραματική η απώλεια χρηματιστηριακής αξίας στις τράπεζες

Τράπεζες

Τρέχουσα αξία 11/2/2016

Αξία με τις ΑΜΚ 11/2015

Διαφορά

Εθνική

1 δισ

2,8 δισ

-64%

Πειραιώς

611 εκατ

2,7 δισ

-77%

Eurobank

570 εκατ

2,3 δισ

-75%

Alpha bank

1,5 δισ

3,5 δισ

-57%

Attica bank

159 εκατ

630 εκατ

-75%

Σύνολο

3,84

12 δισ

-70%

Επεξεργασία στοιχείων www.bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης