Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Σε 2 Eurogroup (το πρώτο 9/5) η αξιολόγηση - Κάθε 4 μήνες ο έλεγχος στον automatic correction mechanism και από το ΔΝΤ

Σε 2 Eurogroup (το πρώτο 9/5) η αξιολόγηση - Κάθε 4 μήνες ο έλεγχος στον automatic correction mechanism και από το ΔΝΤ
Ο αυτόματος μηχανισμός διόρθωσης θα ψηφιστεί από την Βουλή των ελλήνων.
Δύο Eurogroup θα απαιτηθούν ώστε να κλειδώσει η αξιολόγηση του τρίτου ελληνικού προγράμματος σύμφωνα με πληροφορίες.
Το πρώτο Eurogroup έχει κλειδώσει για τις.... 9 Μαΐου στις 15:00 το μεσημέρι όπως ανέφερε ο επικεφαλής του Eurogroup  Dijsselbloem σε επικοινωνία που είχε με τον έλληνα υπουργό Οικονομικών Ε. Τσακαλώτο.
Το πρώτο Eurogroup θα οριστικοποιήσει τον μηχανισμό, πως θα δομείται ο αυτόματος μηχανισμός διόρθωσης των στόχων και το πλαίσιο των μέτρων.

Εν συνεχεία θα έρθουν οι θεσμοί στην Ελλάδα για να οριστικοποιήσουν την δέσμη μέτρων.
Να σημειωθεί ότι στην πρόσφατη ανακοίνωση των θεσμών όπου από κοινού διαβλέπουν πρόοδο, αναφέρθηκε ότι οι επικεφαλής των θεσμών δεν θα έρθουν στην Ελλάδα άμεσα αλλά θα συνεχίσουν τις εργασίες τους από τις βάσεις τους...
Εφόσον ολοκληρωθούν τα μέτρα θα ακολουθήσει δεύτερο Eurogroup ίσως στις 24 Μαίου στο τακτικό Eurogroup όπου θα επικυρώσει και θα εγκρίνει την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.
Πρέπει να αναφερθεί ότι παρασκηνιακώς γίνεται τεράστια προσπάθεια ώστε τα μέτρα να μην τα προτείνει το ΔΝΤ αλλά η ελληνική κυβέρνηση.
Μάλιστα υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρουν ότι ο Ε. Τσακαλώτος έχει κληθεί να συντάξει δέσμη μέτρων που θα περιλαμβάνονται στον έκτακτο μηχανισμό των 3,6 δισεκ. μέτρων.
Πάντως όπως είχε αποκαλύψει πρόσφατα το bankingnews το ΔΝΤ επιμένει ότι πρέπει να έχει ρόλο και λόγο στα μέτρα.
Μάλιστα προτείνει μείωση συντάξεων, μείωση μισθών και απολύσεις στον δημόσιο τομέα.
Ταυτόχρονα ζητάει ο αυτόματος μηχανισμός διόρθωσης να μπορεί να δρα και προληπτικά, να αξιολογείται κάθε 4 ή το πολύ 6 μήνες και ταυτόχρονα κάθε φορά που υπάρχουν ενδείξεις αποκλίσεων να ενεργοποιείται χωρίς να περιμένουν οι θεσμοί την πιστοποίηση των στοιχείων από την Eurostat.
Επίσης με βάση πληροφορίες εξετάζεται μια φόρμουλα ώστε ο αυτόματος μηχανισμός διόρθωσης να περάσει από την Βουλή και τότε θα ζητηθεί από όλα τα κόμματα να ψηφίσουν, θα ασκηθεί πίεση και στην ΝΔ να ψηφίσει.
Το ενδεχόμενο να μην συνοδεύεται από μέτρα ο αυτόματος μηχανισμός διόρθωσης έχει αποκλειστεί, θα υπάρχει το πλαίσιο, ίσως να μην υπάρχουν με ακρίβεια τα μέτρα αλλά το πλαίσιο θα υπάρχει 100%. 
Με βάση αυτό το σχεδιασμό η αξιολόγηση θα κλείσει, το αργότερο έως τις 24 Μαΐου του 2016 στο τακτικό Eurogroup. 
Η συμφωνία ωστόσο δεν θα περιλαμβάνει επίλυση του χρέους, μπορεί να υπάρξουν κάποιες αναφορές ότι θα ξεκινήσει μια συζήτηση για το χρέος το οποίο όμως θα κλείσει με μια υποτυπώδη διευθέτηση μετά την δεύτερη αξιολόγηση του Οκτωβρίου του 2016.
Το σημαντικότερο όμως είναι ότι η αυτή η αξιολόγηση που θα κλείσει με αυστηρά πολιτικά κριτήρια θα έχει τις εξής παραμέτρους όπως αναφέρουν πηγές που βρίσκονται κοντά στους θεσμούς.
1)Θα περιλαμβάνει ένα πλαίσιο μέτρων.
Το ΔΝΤ ζητάει συγκεκριμένα μέτρα αλλά ίσως να συμφωνηθεί τα μέτρα αυτά να λαμβάνονται την περίοδο των αποκλίσεων από ένα συγκεκριμένο καλάθι π.χ. συντάξεις, μισθοί κ.α.
2)Ο αυτόματος μηχανισμός διόρθωσης θα ψηφιστεί από την Βουλή των ελλήνων.
3)Η αξιολόγηση του μηχανισμού θα πραγματοποιείται κάθε 4 ή 6 μήνες με πιθανότερο σενάριο 4 μήνες.
Στον έλεγχο θα συμμετέχει και το ΔΝΤ.

3)Η αντιμετώπιση του χρέους μπορεί τυπικά να ξεκινήσει άμεσα αλλά πρακτικά θα καθυστερήσει έως την δεύτερη αξιολόγηση του Οκτωβρίου του 2016.
Θα περιλαμβάνει επιμήκυνση από 32,4 χρόνια σε 50 χρόνια δηλαδή 17,5 χρόνια καθώς και συσχέτιση των τοκοχρεολυσίων με το ΑΕΠ.
Δεν θα υπάρχει μείωση επιτοκίων και μετατροπή των κυμαινομένων σε σταθερά.

Ο automatic correction mechanism ήταν απαίτηση του ΔΝΤ από το 2014

Το ΔΝΤ δεν βρίσκεται αντιμέτωπο πρώτη φορά με αυτόματους μηχανισμούς διόρθωσης αποκλίσεων.
Υπάρχουν σε πάνω από 20 χώρες διεθνώς και αποτελεί κλασσική συνταγή του κρατικού προϋπολογισμού των ΗΠΑ εδώ και πάρα πολλά χρόνια.
Το εντυπωσιακό είναι πάντως ότι automatic correction mechanism αποτελεί απαίτηση του ΔΝΤ από το 2014 την περίοδο διακυβέρνησης Σαμαρά.

Τι αναφέρεται στην έκθεση Fiscal Rules at a Glance του ΔΝΤ για όλες τις χώρες 70 σελίδων του Απριλίου του 2015.

BBR (από το 2014): Σύμφωνα με το «δημοσιονομικό σύμφωνο», η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να υιοθετήσει έναν κανόνα για το  ισοζύγιο του προϋπολογισμού (το έλλειμμα δεν θα υπερβαίνει το 0,5% του ΑΕΠ) και αυτόματο μηχανισμό διόρθωσης στο σύνταγμά της ή ισοδύναμης νομοθεσίας από το 2014.
Ο νόμος για τον προϋπολογισμό τροποποιήθηκε το 2014 για να μεταφέρει το δημοσιονομικό σύμφωνο στο εθνικό δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της απαίτησης ότι η
μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική ως προς τα  ανώτατα όρια δαπανών θα είναι δεσμευτική σε διάφορα υπουργεία και στον τομέα υγείας.

BBR (since 2014):
 Under the "fiscal compact", the government commits to adopt a structural budget balance rule (deficit not
exceeding 0.5 percent of GDP) and automatic correction mechanism in its constitution or equivalent legislation by 2014. The
organic budget law was amended in 2014 to transpose the fiscal compact into national law, including the requirement that the
medium-term fiscal strategy set binding multi-year expenditure ceilings for lines ministries and the health sector.



(Πρώτη ενημέρωση: 20:11, Πέμπτη 28 Απριλίου 2016)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης