Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πως οι τράπεζες θα δημιουργήσουν capital buffer 10-12 δισ. ευρώ; - Μόνο με ΑΜΚ σε βάθος 18 μηνών

Πως οι τράπεζες θα δημιουργήσουν capital buffer 10-12 δισ. ευρώ; - Μόνο με ΑΜΚ σε βάθος 18 μηνών
Ο τέταρτος κύκλος ανακεφαλαιοποίησης που θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί έως το 2018, σίγουρα όχι το 2016 αλλά ίσως προς το τέλος του 2017 και κυρίως το 2018 θα έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα.
Το ΔΝΤ επανήλθε με την έκθεση του για το ελληνικό χρέος DSA στις 23 Μαίου του 2016 τονίζοντας ότι ο τραπεζικός κλάδος στην Ελλάδα χρειάζεται capital buffer περίπου 10 δισεκ. αλλά οι ανεπίσημες εκτιμήσεις τους προσδιορίζουν το εύρος μεταξύ 10-12 δισεκ.
Το bankingnews με πολύ αναλυτικά ρεπορτάζ έχει επιχειρηματολογήσει τονίζοντας ότι τα 32 δισεκ. κεφάλαια των τραπεζών ή τα tangible book περίπου 28 δισεκ. είναι επαρκή κεφάλαια αλλά όχι ικανά να δημιουργήσουν αναπτυξιακή προοπτική.
Ο τέταρτος κύκλος ανακεφαλαιοποίησης που θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί έως το 2018, σίγουρα όχι το 2016 αλλά ίσως προς το τέλος του 2017 και κυρίως το 2018 θα έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα.
Το ΔΝΤ αναφέρει ότι θα χρειαστεί capital buffer περί τα 10 δισεκ. αλλά οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν 12-14 δισεκ. κεφαλαιακό απόθεμα.

Που θα βρεθούν τα νέα 12-14 δισεκ. αναπτυξιακά κεφάλαια;

Η βασική ανησυχία των πολιτών και των μετόχων είναι αυτή από πού θα μπορούσαν να βρεθούν τα 12-14 δισεκ. νέα κεφάλαια.  
Οι ιδιώτες μέτοχοι έχουν ήδη συμμετάσχει σε 3 ανακεφαλαιοποιήσεις να καταστραφούν για 4η φορά με την 4η ανακεφαλαιοποίηση θα κλείσει οριστικά την πόρτα των ξένων επενδυτών στην Ελλάδα.
Δεν το πιστεύουμε.
Οι ξένοι συμμετείχαν 3 φορές και κάθε φορά τονιζόταν ότι οι ξένοι που καταστράφηκαν πως θα επενδύσουν νέα κεφάλαια και τελικώς επένδυσαν.
Οι ξένοι θα επενδύσουν νέα κεφάλαια γιατί οι νέες αυξήσεις θα πρέπει να είναι πειστικές να αποδεικνύουν γιατί θα έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα τα business plan που θα παρουσιαστούν.
Οι καταθέτες ανησυχούν.
Οι ομολογιούχοι έχουν μηδενίσει ή σχεδόν μηδενίσει στις τράπεζες.
Οπότε ο μέσος πολίτης σκέφτεται ότι αν γίνουν νέες αυξήσεις κεφαλαίου θα γίνει σίγουρα κούρεμα καταθέσεων σίγουρα θα γίνει bail in.
Το bail in είναι ένας υπαρκτός κίνδυνος αλλά αν χρειαστεί να συμμετάσχουν και οι καταθέτες ώστε οι τράπεζες να βρουν αναπτυξιακά κεφάλαια ας γίνει.
Ούτως ή άλλως δύο θα είναι οι λύσεις ή κούρεμα καταθέσεων 10% σημαίνει 12 δισεκ. δηλαδή εξοικονόμηση όλης της ανακεφαλαιοποίησης ή 12 δισεκ. καταθέσεις το 10% δηλαδή του συνόλου των καταθέσεων θα ανταλλαγεί με τραπεζικές μετοχές.
Θυμίζουμε ότι με κάποιο τρόπο θα πρέπει οι ιδιώτες μικρομέτοχοι να επανέλθουν στις τράπεζες.
Την περίοδο της εντυπωσιακής αύξησης της κερδοφορίας του 2007 όπου οι τράπεζες εμφάνιζαν 5,5 δισεκ. κέρδη και όπου οι τράπεζες είχαν 74 δισεκ. κεφαλαιοποίηση έναντι 11,5 δισεκ. την τρέχουσα περίοδο, οι ιδιώτες μικροεπενδυτές κατείχαν το 38% με 40% των μετοχών του κλάδου έναντι κάτω του 2% την τρέχουσα περίοδο.
Και αυτή η στρέβλωση πρέπει να αποκατασταθεί δηλαδή οι τράπεζες να στηρίζονται όχι σε funds μετόχους αλλά σε μικρομετόχους και μεγαλομετόχους σε μια αναλογία 40% προς 40% και 20% λοιπά νομικά πρόσωπα.

Ποια είναι τα δίκαια επίπεδα αναβαλλόμενης φορολογίας στις ελληνικές τράπεζες; - Περίπου 9 δισεκ. ευρώ

Ποια είναι τα δίκαια επίπεδα αναβαλλόμενης φορολογίας στις ελληνικές τράπεζες;
Περίπου 9 δισεκ. ευρώ.
Επειδή δεν θα ληφθεί υπόψη το καθεστώς της Γερμανίας όπου το DTA – DTC βρίσκεται στο 9% των κεφαλαίων αλλά ισχύσει ο μέσος όρος των τραπεζών της Νοτίου Ευρώπης δηλαδή το 25% με 30% τότε αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες πρέπει να αφαιρέσουν 9-10 δισεκ. ευρώ από τα κεφάλαια τους καθώς ο αναβαλλόμενος φόρος είναι λογιστικά κεφάλαια.
Δηλαδή στα tangible book κεφάλαια των τραπεζών 29 δισεκ. ο αναβαλλόμενος φόρος πρέπει να είναι 9 δισεκ.

Αναβαλλόμενος φόρος 19,4 δισεκ. στις ελληνικές τράπεζες ενώ θα έπρεπε να είναι 9 δισ

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν 19,4 δισεκ. αναβαλλόμενο φόρο σε σύνολο tangible book περίπου 29 δισεκ. δηλαδή 67% του tangible και 58% των συνολικών κεφαλαίων.  
 -η Alpha 4,4 δισεκ. αναβαλλόμενο φόρο σε σύνολο κεφαλαίων 8,7 δισεκ. μετά την ΑΜΚ του 2015.
-η Εθνική 5 δισεκ. DTA σε σύνολο κεφαλαίων 6,9 δισεκ. μετά την ανακεφαλαιοποίηση του 2015 και χωρίς cocos.
-η Πειραιώς 4,8 δισεκ. σε σύνολο κεφαλαίων 7,85 δισεκ. μετά την ανακεφαλαιοποίηση του 2015 και χωρίς cocos.
-η Eurobank 4,8 δισεκ DTA σε σύνολο κεφαλαίων 5,098 δισεκ. ευρώ μετά την ανακεφαλαιοποίηση του 2015 και χωρίς προνομιούχες μετοχές.

Κεφαλαιακή δομή ελληνικών τραπεζών
Τράπεζα

Κεφάλαια
Tangible BV


DTA23/5/2016

Ρεαλιστικά επίπεδα DTA

Κεφάλαια με τα ρεαλιστικά επίπεδα DTA

Εθνική

6,9 δισ (9 δισ με Cocos)

5 δισ

2,1 δισ

4 δισ

Πειραιώς

7,85 δισ (10 δισ με cocos)

4,8 δισ

2,6 δισ

5,5 δισ

Eurobank

5,098 δισ

4,85 δισ

1,5 δισ

2 δισ

Alpha bank

8,7 δισ

4,4 δισ

2,6 δισ

7,1 δισ

Attica bank

700 ή 600 χωρίς προν/χες

389 εκατ

200 εκατ

511 ή 411 εκατ

Σύνολο

29,15 δισ

19,4 δισ

9 δισ

19-20 δισ

Επεξεργασία στοιχείων bankingnews
Τα cocos και οι προνομιούχες μετοχές θα αποπληρωθούν και για λόγους συγκρισιμότητας δεν περιλαμβάνονται στα tangible κεφάλαια
Προνομιούχες μετοχές διαθέτουν η Eurobank και Attica bank.
Cocos διαθέτουν Εθνική και Πειραιώς και η Attica bank tier II προσεχώς  
Επεξεργασία στοιχείων bankingnews

Εξυγίανση μόνο με νέες ΑΜΚ 10 δισεκ. για τα NPEs

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, οι ελληνικές τράπεζες – και ορθά – αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες ώστε να διαχειριστούν το μεγαλύτερο και ιστορικό τους πρόβλημα που ονομάζεται μη εξυπηρετούμενα δάνεια, κόκκινα δάνεια γενικώς μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα.
Έχουν φθάσει στα 115,5 με 118 δισεκ. και αντιστοιχούν στο 51% των δανείων όταν στην Ιταλία έχουν προσεγγίσει τα 350 δισεκ. αλλά αντιστοιχούν στο 20% των δανείων που έχουν χορηγήσει οι ιταλικές τράπεζες.
Οι ελληνικές τράπεζες επιδεικνύουν ζήλο για τα NPLs  και επειδή πιέζονται από την Τρόικα και τον SSM που ζητούν άμεσα αποτέλεσμα στην διαχείριση των προβληματικών δανείων.
Οι τράπεζες λοιπόν
1)Δημιουργούν SPV για να εξυγιάνουν τα χαρτοφυλάκια τους και να ανακτήσουν μέρος των προβληματικών δανείων π.χ. KKR, Alpha bank και Eurobank.
2)Συνεργασίες με εταιρίες όπου θα διαχειρίζονται δάνεια.
3)Ορισμένες πωλήσεις σε ξένους επενδυτές και funds
4)Ενεργή διαχείριση από τις διευθύνσεις των τραπεζών.
Όλα αυτά αποτελούν περισσότερο ένα μέρος της επικοινωνιακής καταιγίδας των ελληνικών τραπεζών παρά επίλυση του προβλήματος.
Αν και όλες οι διοικήσεις θέλουν να επιλύσουν το πρόβλημα, οι μέθοδοι που ακολουθούνται είναι από χαμηλής έως πολύ χαμηλής απόδοσης.
Ο μόνος άμεσος τρόπος για να μπορέσουν οι τράπεζες να ξεκαθαρίσουν οριστικά και αμετάκλητα από το τεράστιο πρόβλημα των προβληματικών δανείων είναι οι πωλήσεις, οι επιθετικές πωλήσεις προβληματικών δανείων και οι επιθετικές διαγραφές.  
Οι  πωλήσεις δανείων μειώνουν το ενεργητικό άρα και το σταθμισμένο ενεργητικό άρα βελτιώνουν τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.
Όμως όπως όλα στην ζωή ένα νόμισμα έχει δύο όψεις.
Η άλλη όψη είναι η εξής.
Έχετε διερωτηθεί γιατί οι τράπεζες δεν είναι θιασώτες των πωλήσεων προβληματικών δανείων;
Ο βασικός λόγος έχει να κάνει με το γεγονός ότι τα διεθνή funds ενδιαφέρονται να αγοράσουν προβληματικά assets σε πολύ χαμηλές έως εξευτελιστικές τιμές.
Αν μια τράπεζα έχει διενεργήσει πρόβλεψη στο 55% της ονομαστικής αξίας και οι προσφορές των ξένων για τα προβληματικά δάνεια είναι στο 30% αυτό σημαίνει 15% ζημία για την τράπεζα.
Το 15% είναι η διαφορά μεταξύ της πρόβλεψης και της προσφερόμενη τιμής.
Πολλοί θα υποστηρίξουν ότι οι τράπεζες έχουν π.χ. 57% coverage ratio αλλά εξασφαλίσεις που υπερβαίνουν το 100% των δανείων.
Αν αυτό ίσχυε στην πράξη και όχι στην θεωρία οι τράπεζες δεν θα είχαν NPLs ή δεν θα διενεργούσαν προβλέψεις.
Κατά μέσο όρο αν οι τράπεζες θέλουν να μειώσουν επιθετικά τα προβληματικά τους ανοίγματα από τα 115,5 δισεκ. στα 40-50 δισεκ. θα πρέπει να πουλήσουν επιθετικά προβληματικά δάνεια, εγγράφοντας ζημίες και προβαίνοντας σε 4ο κύκλο ανακεφαλαιοποίησης.
Ο τέταρτος κύκλος ανακεφαλαιοποίησης θα έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα.
Οι τράπεζες θα διαγράψουν ζημίες από πωλήσεις δανείων αλλά αυτομάτως θα ελαφρύνουν επιθετικά το βάρος των προβληματικών δανείων άρα τα 10 δισεκ. νέα κεφάλαια θα έχουν καθαρά αναπτυξιακό χαρακτήρα.
Η άποψη αυτή δεν θα βρει θιασώτες, καθώς ήδη έχουν προηγηθεί 3 ανακεφαλαιοποιήσεις αλλά αν θέλουμε να εξυγιάνουμε τις ελληνικές τράπεζες οριστικά και αν θέλουμε να τις θέσουμε σε τροχιά ανάπτυξης με συμβολή στην ανάπτυξη της οικονομίας θα χρειαστεί και τέταρτος κύκλος ανακεφαλαιοποίησης.
Συνδυάζοντας κερδοφορία και νέες αυξήσεις κεφαλαίου του 4ου γύρου ανακεφαλαιοποίησης θα μπορέσουν να μειώσουν NPEs και αναβαλλόμενο φόρο.
Με 12-14 δισεκ. νέες και τελευταίες αυξήσεις κεφαλαίου οι τράπεζες καθαρίζουν με το παρελθόν τους.

Βασικοί οικονομικοί δείκτες των ελληνικών τραπεζών
Τράπεζες

Ενεργητικό

Χάσμα δανείων προς καταθέσεις *

NPEs

Ποσοστό


NPEs

Απόλυτο μέγεθος


Εθνική

83,7 δισ

-19 δισ

50%

22 δισ

Πειραιώς

87,5 δισ

-19,7 δισ

50,7%

36,9 δισ

Eurobank

73,5 δισ

-20,2 δισ

44,2%

22,7 δισ

Alpha bank

69,3 δισ

-31 δισ

51,3%

31,8 δισ

Attica bank

3,66 δισ

-1,78 δισ

56,2%

2,22 δισ

Σύνολο

317,66 δισ

-89,68 δισ

50,6%

115,5 δισ

*Συμπεριλαμβάνουμε τις συνολικές χορηγήσεις προ προβλέψεων
Επεξεργασία: bankingnews

Υποσημείωση

Οι βασικοί μέτοχοι έχουν μια επιλογή ή θα επιλέξουν την θεραπεία σοκ που με μαθηματική ακρίβεια θα τους οδηγήσει στο τέλος σε υπερκέρδη ή θα επιλέξουν την ήπια λύση που δεν θα προκαλέσει αναπτυξιακό σοκ στην οικονομία, άρα τα περιθώρια κέρδους θα είναι πολύ περιορισμένα.

H άποψη μας

Το τραπεζικό σύστημα το 2016 ΔΕΝ χρειάζεται νέα κεφάλαια.
Προς το τέλος του 2017 ή 2018 θα πρέπει οι τράπεζες να αποφασίσουν να γυρίσουν σελίδα στηριζόμενες σε αναπτυξιακά κεφάλαια.
Είναι θεραπεία σοκ η τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση ο τέταρτος γύρος αυξήσεων κεφαλαίου αλλά θα είναι οριστική και αναπτυξιακή.
Για την ώρα η πρόταση αυτή δεν έχει κανένα οπαδό μεταξύ των μετόχων.
Έχουν επενδύσει τόσα κεφάλαια… αδύνατον να επενδύσουν νέα θα πουν πολλοί αλλά θα θυμίσουμε οι ιδιώτες επένδυσαν σε 3 ανακεφαλαιοποιήσεις 2013, 2014 και 2015.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης