Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το διακύβευμα - Η λύση για το χρέος bonus για τον επόμενο πρωθυπουργό – Ξεχάστε το ράλι στις τραπεζικές μετοχές

Το διακύβευμα  - Η λύση για το χρέος bonus για τον επόμενο πρωθυπουργό – Ξεχάστε το ράλι στις τραπεζικές μετοχές
Πρέπει να ειπωθεί με ρεαλισμό ότι επικρατεί προβληματισμός για την πορεία της Ελλάδος ενώ σε καμία περίπτωση το ελληνικό χρέος δεν έχει καταστεί βιώσιμο.
Ποιο είναι το διακύβευμα, το συμπέρασμα της 7μηνης διαπραγμάτευσης που κατέληξε στις 24-25 Μαΐου του 2016 σε μια συμφωνία στο Eurogroup για την Ελλάδα με πλήθος ερωτηματικών;
Υπάρχουν πολιτικά συμπεράσματα, συμπεράσματα για την αγορά αλλά και για τις τράπεζες.
Όμως πρέπει να ειπωθεί με ρεαλισμό ότι επικρατεί προβληματισμός για την πορεία της Ελλάδος ενώ σε καμία περίπτωση το ελληνικό χρέος δεν έχει καταστεί βιώσιμο.
Ακόμη και οι ξένοι οίκοι αντιμετωπίζουν συντηρητικά την αξιολόγηση για την Moody’s είναι credit positive η συμφωνία αλλά ακόμη η αξιολόγηση είναι 2 βαθμίδες υψηλότερα από το default.
Οι οίκοι αξιολόγησης Moody’s, Standard and Poor’s και Fitch θα αντιμετωπίσουν πολύ συντηρητικά την Ελλάδα.

Πολιτικό συμπέρασμα - Το bonus στον επόμενο 

Το Eurogroup αποφάσισε να δώσει περίοδο χάριτος στον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αλλά θέτοντας πλήθος παραμέτρων που κρατούν την Ελλάδα σε ομηρία.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει πολιτικό χρόνο αλλά δεν κερδίζει πολιτικούς πόντους γιατί η συμφωνία δεν ήταν καλή για τα εθνικά συμφέροντα.
Οι ευρωπαίοι δίνουν χρόνο στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – Τσίπρα να εφαρμόσει πλήρως το μνημόνιο αλλά κρατούν το δώρο, το πολιτικό bonus για τον επόμενο πρωθυπουργό.
Δεν είναι μόνο το ζήτημα των γερμανικών εκλογών που επέβαλλε μετάθεση της άμεσης λύσης για το χρέος.
Η μετάθεση της λύσης για το 2018 οπότε και λήγει το τρίτο μνημόνιο έχει και πολιτική σκοπιμότητα, θέλουν να πριμοδοτήσουν τον επόμενο πρωθυπουργό.

Οικονομικό συμπέρασμα - Έχουμε πολύ δύσκολο δρόμο 

Το γεγονός ότι το ΔΝΤ το οποίο ήταν το ΜΟΝΟ που προσέγγισε το ελληνικό ζήτημα με ρεαλισμό και τελικώς εγκατέλειψε τις θέσεις του πρέπει να προβληματίσει.
Εγκατέλειψε την άμεση λύση για το χρέος.
Εγκατέλειψε το πρωτογενές πλεόνασμα, ζητούσε 1,5% και δέχθηκε το 3,5% έως το τέλος του 2018.
Επίσης επιβλήθηκαν νέα μέτρα.
Η οικονομία σε ομηρία και με την φοροκαταιγίδα είναι δεδομένο ότι το πρόγραμμα στην πορεία θα αποτύχει.
Οι καταθέσεις μειώνονται, η κοινωνία έχει εξαντληθεί οικονομικά.
Όλοι ποντάρουν ότι ο έλληνας ακόμη έχει κρυμμένα και θα πληρώνει…θα διαψευστούν.

Τραπεζικό συμπέρασμα - Και το Eurogroup ανησυχεί για τα κεφάλαια των τραπεζών 

Οι τράπεζες απασχόλησαν το Eurogroup.
Υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι που πρέπει να αξιολογηθούν στις ελληνικές τράπεζες ανέφερε ο επικεφαλής του Eurogroup αλλά και ο επικεφαλής του ESM.
Από τα 25 δισεκ. της ανακεφαλαιοποίησης χρησιμοποιήθηκαν μόνο τα 5,4 δισεκ. αλλά προσεχώς θα πρέπει να μελετηθεί αν χρειαστούν νέα ανακεφαλαιοποίηση.
Μόνο το γεγονός ότι το Eurogroup θεωρεί ότι οι τράπεζες στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν ακόμη μεγάλους κινδύνους είναι μείζονος σημασίας ζήτημα.

Συμπέρασμα για την αγορά ομολόγων - Μικρά τα περιθώρια... 

Είχαμε επισημάνει ότι σε ένα θετικό σενάριο για την Ελλάδα και σε βάθος ορισμένου χρόνου το 10ετές θα μπορούσε να εμφανίζει απόδοση 5% που σημαίνει τιμή 90 μονάδες βάσης και το ετήσιο περίπου 3,9% με 3,5% που σημαίνει 99 με 100 μονάδες βάσης.
Ωστόσο το σενάριο αυτό προϋποθέτει ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης προς τα τέλη του 2016  και έξοδο στις αγορές που αναμένεται για τον Ιούλιο του 2017.
Επειδή η ένταξη θα καθυστερήσει θα χρειαστεί να περιμένουμε προς τα τέλη του 2016 είναι πιθανό η αγορά να κάνει μια ανοδική κίνηση μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης αλλά να είναι χαμηλότερη του προσδοκώμενου και το σενάριο αυτό επιβεβαιώνεται.  
Π.χ. το fair value στο 10ετές ομόλογο βρίσκεται στα 6% με 6,5% δηλαδή σε τιμές 83 με 80 μονάδες βάσης από 7,2% άρα αυτά είναι τα περιθώρια ανόδου των ελληνικών ομολόγων λόγω αξιολόγησης, waiver και δόσης 10,3 δισεκ. γιατί καθυστερεί η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Συμπέρασμα για τις τραπεζικές μετοχές…. - Ξεχάστε τα ράλι

Θα επαναλάβουμε μια πρόσφατη ανάλυση μας που θεωρούμε ότι αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα.
Οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών μετά την αξιολόγηση θα είναι για buy δηλαδή αγορές ή για strong sell δηλαδή επιθετικές πωλήσεις;
Μετά την αξιολόγηση και την υποτυπώδη δήθεν λύση για το χρέος έχει καλλιεργηθεί η άποψη ότι οι μετοχές των τραπεζών – ειδικά οι μετοχές των τραπεζών στο ελληνικό χρηματιστήριο – θα είναι για αγορές ή strong buy δυνατές αγορές όπως ορισμένοι μπορεί να υποστηρίζουν.
Οι προειδοποιήσεις της Goldman Sachs, αλλά και της Deutsche bank που βλέπουν πτώση έως -20% στα χρηματιστήρια δεν πρέπει να υποτιμηθούν.
Η άνοδος των τραπεζικών μετοχών σε επίπεδα που πλησιάζουν τον μέσο όρο των περιφερειακών τραπεζών με βάση το P/BV χρήζουν πολύ μεγάλης προσοχής.
Όμως ακόμη μεγαλύτερη προσοχή χρήζει η προειδοποίηση – απειλή του ΔΝΤ ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν έως και 10 δισεκ. capital buffer.
Η προειδοποίηση αυτή δεν είναι μόνο πολιτική απειλή αλλά στηρίζεται και σε χρηματοοικονομικά κριτήρια.
Οι επενδυτές μετά την άνοδο του τελευταίου διαστήματος θα πρέπει να είναι έτοιμοι με την σκανδάλη στο χέρι όπως αναφέρει και στέλεχος της Barclays.
Πρόσφατα είχαμε επισημάνει ότι τα περιθώρια ανόδου των τραπεζικών μετοχών είναι πλέον περιορισμένα το πολύ +30% και μετά οι επενδυτές θα πρέπει να σκεφθούν την αποκομιδή κερδών.  
Οι τράπεζες όλες πλέον έχουν βρεθεί πάνω ή κοντά στις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου.
Δηλαδή οι τράπεζες βρίσκονται στο πραγματικό τους fair value στην δίκαιη τους αξία που είναι οι τιμές των ΑΜΚ.
Μάλιστα όπως έχουμε αναφέρει τα emerging markets funds αγοράζουν εσχάτως για να αυξήσουν το βάρος – έκθεση τους στην Ελλάδα λόγω της μείωσης του ρίσκου χώρας αλλά οι έλληνες θεσμικοί και επιχειρηματίες που συμμετείχαν στις ΑΜΚ πουλάνε.
Οι μικρομέτοχοι συνεχίζουν να είναι αγοραστές.
Τα περιθώρια ανόδου των τραπεζών σε ένα θετικό σενάριο είναι έως +30% δηλαδή σε ένα limit up μιας ημέρας.
Οποιαδήποτε υπερβολή θα φουσκώσει την φούσκα η οποία μπορεί ανά πάσα στιγμή να σκάσει βίαια.
Γιατί σταθερά υποστηρίζουμε ότι τα ανοδικά περιθώρια δεν είναι πολλά κόντρα στην εκτίμηση πολλών ότι αν σπάσουν οι 640 μονάδες όλοι θα ακολουθήσουν την ανοδική τάση καθώς και η μακροχρόνια τάση γίνεται ανοδική.
Η εύκολη εκτίμηση θα ήταν να ακολουθήσουμε αυτό που πιστεύουν οι πολλοί ότι όλα θα εξελιχθούν τέλεια άρα ράλι παντού.
Όμως έχουμε άλλη άποψη, ξεχάστε τα ράλι.

1)Τα P/BV των τραπεζών στην Ευρώπη ειδικά των μεγάλων είναι καθηλωμένα εδώ και 6 μήνες στο 0,65 λόγω των επικείμενων stress tests 54 και πλέον τραπεζών από την ΕΚΤ.

2)Το P/BV των μικρότερων τραπεζών της Νοτίου Ευρώπης που δεν θα συμμετάσχουν στα stress tests όπως οι ελληνικές βρίσκεται στο 0,40-0,44 δηλαδή εκεί που βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες.

3)Η Deutsche bank με τα προβλήματα της προφανώς αλλά με 1,6 τρισεκ. ενεργητικό εμφανίζει P/BV 0,39 όσο δηλαδή οι ελληνικές τράπεζες.
 
4)Η τράπεζα Κύπρου εδώ και μήνες – παρ΄ ότι η Κύπρος βγήκε από το μνημόνιο – είναι καθηλωμένη στα 0,15 ευρώ ή 1,38 δισεκ. κεφαλαιοποίηση.
Το P/BV της Κύπρου είναι στα 0,46 δηλαδή σε επίπεδα υψηλότερα των ελληνικών που δικαιολογείται λόγω μετοχικής δομής – καταθέτες  και εξόδου της Κύπρου από τα μνημόνια.

5)Μπορεί τώρα κανείς να μην το αποδέχεται αλλά οι τράπεζες λόγω NPEs θα χρειαστούν σε βάθος 20 μηνών νέα κεφάλαια και λόγω προβληματικών δανείων και λόγω αναβαλλόμενης φορολογίας και λόγω αποπληρωμής των προνομιούχων μετοχών.

6)Η κερδοφορία του 2016 θα φθάσει στις τράπεζες τα 800 εκατ. στην Eurobank τα 230 εκατ το 2016 αλλά η κερδοφορία αυτή ακόμη δεν είναι πειστική.
Το 2017 θα είναι η χρονιά δοκιμασίας.

7)Αν δεν υπάρξει λύση για το χρέος οριστική άμεσα…η πιθανότητα ανοδικής κίνησης στην χρηματιστηριακή αγορά που να εκπλήσσει μετριάζεται.

8)Έχει καλλιεργηθεί λανθασμένα ότι μετά την αξιολόγηση θα έρθουν ανταλλάγματα σπουδαία στην Ελλάδα.
Αυτό είναι μυθοπλασία, παραμύθι.
Το waiver για το οποίο έχει γίνει πολύς λόγος απλά θα μειώσει ΜΟΝΟ το ELA από 69 στα 62 δισεκ.
Η ποσοτική χαλάρωση θα καθυστερήσει.
Οι αγορές ομολόγων EFSF των ελληνικών τραπεζών θα έχει επίδραση από 160 έως 300 εκατ στην κερδοφορία συνολικά στον κλάδο.
Οπότε τα μεγάλα ανταλλάγματα είναι ψίχουλα.

9)Υπάρχει ένας κίνδυνος που δεν μπορεί να αποτιμηθεί αλλά έχει σπουδαιότητα μεγαλύτερη των προηγούμενων 7 παραμέτρων.
Υπάρχει ο κίνδυνος – σε βαθμό υψηλής πιθανολόγησης – να υπάρξει μεγάλη διόρθωση στα διεθνή χρηματιστήρια.
Πολλοί ξένοι οίκοι και μεταξύ αυτών και η Goldman Sachs προειδοποιούν για διόρθωση.

Αποτιμήσεις ευρωπαϊκών τραπεζών με όρους P/BV

Τράπεζες

Κεφαλαιοποίηση 25 Μαΐου του 2016

Κεφάλαια tangible book

P/BV

Ενεργητικό

BNP Paribas

56,7 δισ

68 δισ

0,83

2 τρισ

C. Agricole

23,3 δισ

38 δισ

0,61

1,68 τρισ

Santander

60 δισ

86 δισ

0,69

1,32 τρισ

S. Generale

28 δισ

40 δισ

0,7

1,33 τρισ

UniCredit

18,2 δισ

41 δισ

0,44

850 δισ

BBVA

36,5 δισ

46,6 δισ

0,78

670 δισ

KBC

21 δισ

16 δισ

1,31

252 δισ

Bank Ireland

8 δισ

7,1 δισ

1,1

130 δισ

UBI

3,15 δισ

7,3 δισ

0,40

118 δισ

Εθνική

2,8 δισ

6,9 δισ

0,40

83,7 δισ

Πειραιώς

2,6 δισ

7,85 δισ

0,33

87,5 δισ

Eurobank

2,42 δισ

5,08 δισ

0,48

72,9 δισ

Alpha bank

3,9 δισ

8,7 δισ

0,45

69,3 δισ

Επεξεργασία στοιχείων bankingnews

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης