Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η παγίδα των ελληνικών τραπεζών - Από τα 116 δισ. NPEs περίπου 60 δισ. είναι σκουπίδια έχουν αξία σχεδόν μηδέν…

tags :
Η παγίδα των ελληνικών τραπεζών - Από τα 116 δισ. NPEs περίπου 60 δισ. είναι σκουπίδια έχουν αξία σχεδόν μηδέν…
Το βασικό στοίχημα για τις ελληνικές τράπεζες δεν θα είναι μόνο οι ανακτήσεις από τα NPEs αλλά το πώς θα διαχειριστούν αυτά τα 60 δισεκ. πραγματικά σκουπίδια που έχουν στα χαρτοφυλάκια τους.
Για τα προβληματικά δάνεια και προβληματικά ανοίγματα (NPEs) έχουν αναφερθεί, γραφεί και σχολιαστεί τόσα πολλά ώστε η πλειοψηφία της κοινωνίας – πέραν των εξειδικευμένων τραπεζικών και αναλυτών – να έχει μια εικόνα του προβλήματος.
Στην Ελλάδα υπάρχουν 116 δισεκ. προβληματικά δάνεια ή 108 δισεκ. αυστηρά για τις 4 συστημικές τράπεζες.
Έχουν υπάρξει στοχοθεσίες κατά βάση πολύ αισιόδοξες ειδικά για το 2018 και 2019 καλλιεργείται λοιπόν μια άποψη ότι οι στόχοι 2016 με 2019 θα επιτευχθούν δηλαδή τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα θα μειωθούν πάνω από 40 δισεκ.
Οι στόχοι αυτοί δεν θα επιτευχθούν.
Αρχικά οι τράπεζες θα πάνε καλά, θα πετύχουν τους στόχους του 2016 και σε κάποιο μεγάλο βαθμό του 2017 αλλά 2018 και 2019 οι στόχοι δεν θα επιτευχθούν.
Το βασικό πρόβλημα όμως δεν είναι τόσο οι στοχοθεσίες όσο η δομή των προβληματικών δανείων.
Από τα 116 δισεκ. προβληματικά ανοίγματα τα 60 δισεκ. είναι στην κυριολεξία σκουπίδια.
Με όρους ανακύκλωσης από τα σκουπίδια κάτι μπορεί να κερδίσει κανείς όχι όμως από τα 60 δισεκ. των τραπεζών είναι ένα μέρος των προβληματικών δανείων που έχουν μηδενική αξία ή σχεδόν μηδενική αξία.
Τα 50 με 55 δισεκ. NPEs έχουν αξία και οι τράπεζες με διάφορους μηχανισμούς θα προσπαθήσουν να αξιοποιήσουν, πουλήσουν ή εκμεταλλευτούν.
Στα 50 δισεκ. προβληματικά ανοίγματα υπάρχει αξία στα άλλα 60 δισεκ. δεν υπάρχει καμία αξία είναι σκουπίδια NPEs.  
Το στοίχημα λοιπόν για τις τράπεζες, που θα κρίνει εάν θα χρειαστούν νέα κεφάλαια και πόσα νέα κεφάλαια το 2018 στα stress tests της ΕΚΤ είναι τι θα συμβεί με αυτά τα 60 δισεκ. ευρώ.
Θεωρητικά και κατ΄ εκτίμηση εάν διέγραφαν σήμερα 60 δισεκ. προβληματικά δάνεια αυτά τα NPEs σκουπίδια οι τράπεζες θα χρειαζόντουσαν ίσως και 15 με 18 δισεκ. νέα κεφάλαια.
Οπότε δεν μπορούν να διαγράψουν.
Δεν μπορούν όμως και να πουλήσουν.
Όταν οι προβλέψεις είναι στο 50 η αξία των collaterals στο 30 και οι «ενδιαφερόμενοι» αγοράζουν στο 10 είναι προφανές ότι η κεφαλαιακή ζημία για τις ελληνικές τράπεζες είναι πολύ μεγάλη.
Ποιες είναι οι εναλλακτικές λύσεις;
1)Αξιοποίηση από τις τράπεζες με στόχο να ανακτήσουν κάτι;
2)Σύσταση bad bank με κεφάλαια από τα εναπομείναντα κεφάλαια του ESM που αφορούσαν τα 25 δισεκ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Το βασικό στοίχημα για τις ελληνικές τράπεζες δεν θα είναι μόνο οι ανακτήσεις από τα NPEs αλλά το πώς θα διαχειριστούν αυτά τα 60 δισεκ. πραγματικά σκουπίδια που έχουν στα χαρτοφυλάκια τους.
Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα θα είναι απάντηση στο εάν οι τράπεζες στην Ελλάδα θα χρειαστούν νέα κεφάλαια και εάν απαιτηθεί η ενεργοποίηση του μηχανισμού bail in.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης