Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τραγικό λάθος για τα ελληνικά συμφέροντα η αποχώρηση του ΔΝΤ – Θα απασφαλίσει και το σενάριο της δραχμής

Τραγικό λάθος για τα ελληνικά συμφέροντα η αποχώρηση του ΔΝΤ –  Θα απασφαλίσει και το σενάριο της δραχμής
Η παρουσία του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είτε πλήρως είτε με τον ρόλο του τεχνικού συμβούλου θεωρείται από τις αγορές δικλείδα ασφαλείας.
Τραγικό λάθος για τα ελληνικά συμφέροντα θα αποδειχθεί η αποχώρηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα και αναφερόμαστε στην οριστική αποχώρηση όχι στην διατήρηση του ρόλου του τεχνικού συμβούλου που ούτως ή άλλως υφίσταται την τρέχουσα περίοδο.
Υπάρχει μια σκόπιμα κατασκευασμένη άποψη ότι το ΔΝΤ είναι ο κακός των δανειστών και ότι εάν δεν υπήρχε το ΔΝΤ η Ελλάδα και η Γερμανία και συνολικά η Ευρώπη θα μπορούσαν να τα βρουν κάλλιστα.
Αυτή η εκτίμηση είναι ουτοπία.
Η αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα θα ήταν τραγικό λάθος για τους εξής λόγους

1)Το ΔΝΤ είναι ο μόνος από τους θεσμούς που επέμεινε με μεγάλη συνέπεια για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και επέμεινε για τα μέτρα βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

2)Το ΔΝΤ δεν κάνει λόγο για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% αλλά 1,5%.
Το Ταμείο προτείνει 1,5% πρωτογενή πλεονάσματα χωρίς νέα μέτρα.
Η Γερμανία και οι άλλοι δανειστές επιμένουν για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% υποχρεώνοντας το ΔΝΤ να ζητάει 4,5 με 5 δισεκ. μέτρα.

3)Η παρουσία του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είτε πλήρως είτε με τον ρόλο του τεχνικού συμβούλου θεωρείται από τις αγορές δικλείδα ασφαλείας.
Η παρουσία του ΔΝΤ διασφαλίζει ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα τηρηθεί, οπότε οι αγορές το αντιμετωπίζουν θετικά είναι δικλείδα ασφαλείας.

4)Το ΔΝΤ επιμένει ότι στην Ελλάδα πρέπει να υπάρξει σημαντική μείωση φορολογίας.
Η υπερφορολόγηση δεν αποτελεί παράμετρο ανάπτυξης αλλά παγιδεύει την οικονομία σε ένα φαύλο κύκλο.

Για τους λόγους αυτούς ο ρόλος του ΔΝΤ είναι πρακτικά εποικοδομητικός και έχει συμμετάσχει πρακτικά σε όλο το φάσμα των κύριων ζητημάτων που απασχολούν την Ελλάδα.

Εάν υποβαθμιστεί σημαντικά ο ρόλος του ΔΝΤ είναι ουτοπία να πιστέψει κανείς ότι με την Γερμανία απέναντι η Ελλάδα θα μπορεί να πετύχει συμφωνία.
Θυμίζουμε ότι η Γερμανία
Α)Δεν θεωρεί ότι υφίσταται θέμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Η Γερμανία υποστηρίζει ότι το πρόβλημα της Ελλάδος δεν είναι το χρέος αλλά οι μεταρρυθμίσεις.
Β)Η Γερμανία έχει ζητήσει 3,5% πρωτογενή πλεονάσματα.
Πιστεύει κανείς ότι θα μειωθεί το 3,5% ή νομίζει κανείς ότι η Γερμανία δεν θα υποχρεώσει την Ελλάδα να λάβει νέα μέτρα.

Ορισμένοι υποστηρίζουν και η άποψη αυτή είναι βάσιμη ότι η Γερμανία θα μπορούσε να δεχθεί και υποβάθμιση ή  αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα καθώς το ΔΝΤ λόγω Trump θα περιχαρακωθεί.
Όμως υπάρχει και η εξέλιξη αυτής της άποψης.
Τι θα επακολουθήσει;
Θα έρθουν καλύτερες ημέρες για την Ελλάδα;

Ορισμένοι που πιστεύουν σε σενάρια συνωμοσίας θα μπορούσαν να πουν ότι βγάζοντας το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα απασφαλίζεται εκ νέου το σενάριο της δραχμής.
Χωρίς το ΔΝΤ η Γερμανία θα είναι ο ρυθμιστής του ελληνικού προγράμματος και μετά τις γερμανικές εκλογές θα αποκαλυφθούν οι πραγματικοί σχεδιασμοί.
Π.χ. η Γερμανία θα δεχόταν η Ελλάδα να ενταχθεί σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης όταν η Γερμανία ζητάει από την ΕΚΤ να καταργήσει την ποσοτική χαλάρωση;
Ορισμένοι κύκλοι θεωρούν ότι το τελικό σχέδιο της Γερμανίας είναι να οδηγήσει την Ελλάδα η ίδια η χώρα να ζητήσει την επιστροφή στην δραχμή λόγω της συνεχούς πίεσης που θα ασκεί στο ελληνικό πρόγραμμα.

Υπάρχει ελληνικός αιφνιδιασμός;

Για την Ελλάδα το καλύτερο σχέδιο θα ήταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να πει.
Δέχεται η Ελλάδα τα μέτρα για να κλείσει η αξιολόγηση.
Δέχεται η Ελλάδα το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% και μέτρα 4,5 με 5 δισεκ.
Αλλά ζητάει να έρθουν προς ψήφιση και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος ώστε η ΕΚΤ να μπορεί να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Με την λύση αυτή η Ελλάδα θα αποδείκνυε την προσήλωση της στην Ευρώπη και στο ευρώ και θα ακύρωνε τους σχεδιασμούς για Grexit και δραχμή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης