Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Να τελειώνει η ομηρία των Πειραιώς και Credicom από τον SSM – Όχι έως τις 31/3 αλλά τον Φεβρουάριο να συνεδριάσει το ΔΣ

Να τελειώνει η ομηρία των Πειραιώς και Credicom από τον SSM – Όχι έως τις 31/3 αλλά τον Φεβρουάριο να συνεδριάσει το ΔΣ
Είναι προς το συμφέρον όλων να κλείσει θετικά η εκκρεμότητα με την Πειραιώς και να προχωρήσει και το θέμα της Credicom.
Η θεσμική στάση του SSM του Μόνιμου Εποπτικού Μηχανισμού των τραπεζών στο ελληνικό banking εγείρει ερωτηματικά που χρήζουν πολύ μεγάλης προσοχής.
Το περιβόητο πόρισμα του SSM για την Πειραιώς που αφορούσε 308 εκατ ευρώ της αύξησης αλλά πρακτικά ήταν κάτω από 50-70 εκατ δεν διαπίστωνε παραβάσεις της κείμενης νομοθεσίας.
Η αύξηση κεφαλαίου μετά από τιτάνια μάχη καλύφθηκε επιτυχώς με τον κορυφαίο τραπεζίτη Μιχάλη Σάλλα και τα υπόλοιπα στελέχη της Πειραιώς να συνδράμουν αποφασιστικά και μόνο θετικά.
Η απόδειξη ότι το πόρισμα του SSM δεν κατέληξε σε οποιαδήποτε παράβαση της κείμενης νομοθεσίας είναι ότι μετά από 15 μήνες ο SSM έχει δώσει διορία έως τις 31 Μαρτίου του 2017 το διοικητικό συμβούλιο της Πειραιώς να αποφανθεί, να αξιολογήσει τα δεδομένα και να λάβει αποφάσεις.
Ο SSM επιτρέπει στο διοικητικό συμβούλιο – το οποίο θα ζητήσει από την μια επιτροπή ελέγχου ένα πόρισμα – να  αποφασίσει ότι τα μέλη του έπραξαν ορθώς.
Να θυμίσουμε ότι στο πόρισμα του SSM για την Πειραιώς συμπεριλαμβάνονται τα εξής ονόματα Μιχάλης Σάλλας, Άνθιμος Θωμόπουλος, Απόστολος Ταμβακάκης, Σταύρος Λεκκάκος και Γιώργος Πουλόπουλος.
Το διοικητικό συμβούλιο όμως της Πειραιώς δεν θα πρέπει να φθάσει στον Μάρτιο για να αποφασίσει.
Θα πρέπει μέσα στον Φεβρουάριο να συνεδριάσει και να κλείσει το θέμα άπαξ και ο SSM νομιμοποίησε το διοικητικό συμβούλιο να λάβει την τελική – οριστική απόφαση.
Όμως εσχάτως κυκλοφόρησαν κάποιες φήμες ότι ο SSM προετοιμάζει επιστολή στην οποία θα αναφέρεται σε 3 πρόσωπα που συμμετέχουν στο διοικητικό συμβούλιο.
Εάν όμως ο SSM στείλει τέτοια επιστολή θα παραβιάζει κάθε θεσμική του ιδιότητα.
Θα δεχθεί πλήθος μηνύσεων και σίγουρα δεν είναι ο ρόλος του SSM να στέλνει επιστολές άπαξ και το διοικητικό συμβούλιο έχει αναλάβει να κλείσει οριστικά την υπόθεση της παρελθούσας αύξησης κεφαλαίου.
Πηγές με τις οποίες συνομίλησε το bankingnews ανέφεραν ότι δεν επίκειται κάποια επιστολή του SSM οπότε δεν υπάρχει κανένα ζήτημα, υπάρχουν φήμες... αλλά επιστολή δεν θα υπάρξει.
Η υπόθεση του SSM όμως χρήζει μεγάλης προσοχής καθώς μέχρι τώρα δεν φαίνεται να έχει κινηθεί με την θεσμική του ιδιότητα αλλά εμφανίζεται να εξυπηρετεί αλλότρια συμφέροντα.
Ο SSM δεν έχει κερδίσει πόντους αξιοπιστίας από τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε το ζήτημα της Πειραιώς επί 15 μήνες.
Και ενώ το διοικητικό συμβούλιο της Πειραιώς θα συνεδριάσει για να κλείσει την υπόθεση και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου θα ψηφίσουν για να κλείσει η υπόθεση….οι ουρές παραμένουν.

Μια τέτοια ουρά είναι η περίπτωση της Credicom.
Ως γνωστό η Credit Agricole έχει θέσει ως προθεσμία την 31η Ιανουαρίου του 2017 να έχουν διευθετηθεί όλα τα ζητήματα.
Εάν δεν έχουν διευθετηθεί θα αποσύρει την διαδικασία πώλησης της Credicom.
H TτΕ ήταν να στείλει μια επιστολή στον SSM που να αναφέρει γιατί θέλει να δώσει νέα τραπεζική άδεια και όλες τις παραμέτρους, μετοχική δομή με Atlas Capital, διοίκηση με Άνθιμο Θωμόπουλο.
Ωστόσο αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι το deal με την Credicom θα προχωρήσει....
Ο Θωμόπουλος είχε δύο ανοικτές υποθέσεις με την Πειραιώς
1)Ήταν CEO στην Πειραιώς και αναφέρεται στο πόρισμα του SSM
2)Είχε εμπλακεί στην υπόθεση του νέου διευθύνοντος συμβούλου της Πειραιώς ενώ ταυτόχρονα θα συμμετείχε ως διευθύνων σύμβουλος στο Project Credicom και Atlas Capital.
Είναι γνωστή η επιστολή του SSM και της ΤτΕ για την υπόθεση του Θωμόπουλου…
Ο SSM ρωτούσε…γνωρίζετε διοίκηση της Atlas Capital ότι ο Θωμόπουλος είναι υποψήφιος για την θέση του CEO στην Πειραιώς;

Για την υπόθεση του πορίσματος της αύξησης κεφαλαίου της Πειραιώς όλα τα στελέχη της τράπεζας και ο Θωμόπουλος δεν έχουν καμία ευθύνη.
Έπραξαν σωστά καθώς υλοποίησαν την αύξηση.
Θα είχαν τεράστιες ευθύνες εάν δεν καλυπτόταν η αύξηση κεφαλαίου.
Ως προς το σκέλος της συμμετοχής ως CEO στο Project Credicom και ως υποψήφιος CEO στην Πειραιώς είναι θέμα που δεν πρέπει να αφορά τον SSM αλλά τον μέτοχο το Atlas Capital.
Εάν το Atlas Capital έχει πρόβλημα με αυτό είναι θέμα μετόχου όχι του εποπτικού μηχανισμού.

Όμως ο SSM βρίσκει συνεχώς αφορμές για να επικαλείται ένα πόρισμα το οποίο δεν κατάδειξε οποιαδήποτε παρατυπία, ωστόσο ακόμη τόσο η Πειραιώς όσο και η Credicom βρίσκονται σε ομηρία ή τουλάχιστον για λίγο ακόμη θα βρίσκονται σε ομηρία. 

Θα πρέπει και στην Πειραιώς να κλείσει το θέμα του πορίσματος του SSM ΟΡΙΣΤΙΚΑ όσο και στην Credicom να προχωρήσει η διαδικασία της αδειοδότησης.
Είναι προς το συμφέρον όλων να κλείσει θετικά η εκκρεμότητα με την Πειραιώς και να προχωρήσει και το θέμα της Credicom.
Κυρίως να αποδείξει ο SSM ότι λειτουργεί θεσμικά υπέρ του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και όχι υπέρ αλλότριων συμφερόντων. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης