Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Διαψεύστηκαν οι προσδοκίες για το 2016 – Οι καταθέσεις αυξήθηκαν μόλις 4,7 δισ ευρώ

Διαψεύστηκαν οι προσδοκίες για το 2016 – Οι καταθέσεις αυξήθηκαν μόλις 4,7 δισ ευρώ
Όταν μια κοινωνία αδυνατεί να αποταμιεύσει, η οικονομική πολιτική έχει αποτύχει.....
Διαψεύστηκαν οι προσδοκίες για αύξηση των καταθέσεων περί τα 10 δισεκ. που είχε εκτιμηθεί αρχές του 2016 καθώς με βάση τα στοιχεία που αφορούν τέλος 2016 έως τις 10 Ιανουαρίου του 2017 συνολικά οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες αυξήθηκαν 4,7 δισεκ. και αγγίζουν τα 125 δισεκ. ευρώ.
Όμως το πιο ενδιαφέρον και ταυτόχρονα ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι οι καταθέσεις των νοικοκυριών σε διάστημα 365 ημερών αυξήθηκαν μόνο 500 εκατ ευρώ που αποδεικνύει ότι τόσο η κατάσταση της οικονομίας με την υπερφορολόγηση όσο και με τα capital controls η κοινωνία δεν μπορεί να αποταμιεύσει.
Η αδυναμία συσσώρευσης αποταμιευτικού – κοινωνικού πλούτου είναι σαφής ένδειξη ότι τα μνημόνια έχουν αποτύχει καθώς ούτε την χώρα επανέφεραν στην ομαλότητα 6 χρόνια και η κοινωνία έχει καταστεί φτωχότερη ή στο καλύτερο σενάριο δεν μπορεί να αποταμιεύσει.
Για το 2017 οι συνθήκες θα βελτιωθούν οριακά ή θα επιδεινωθούν ανάλογα με τις πολιτικές συνθήκες.
Το διάστημα Μέσα Ιανουαρίου του 2017 με τέλη Μαρτίου του 2017 είναι καταλυτικό καθώς εάν έχει κλείσει η αξιολόγηση υπάρχει βάσιμη ελπίδα ότι το 2017 θα είναι καλύτερη χρονιά σε σχέση με το 2016.
Σε ένα τέτοιο σενάριο οι τράπεζες τον Οκτώβριο του 2018 δεν θα χρειαστούν νέα κεφάλαια με τα stress tests της ΕΚΤ.
Εάν όμως στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου του 2017 δεν έχει κλείσει η αξιολόγηση και παγιδευτεί η Ελλάδα σε μια ατέρμονη διαδικασία, επανάληψης του 2015, όπου θα φθάσουμε στον Ιούνιο του 2017 για να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες, τότε όλες οι τράπεζες θα αποτύχουν στην υλοποίηση των στόχων τους και θα βάζουν σοβαρή υποψηφιότητα να χρειαστούν νέα ανακεφαλαιοποίηση στον Οκτώβριο του 2018 με τα stress tests της ΕΚΤ.
Η αδυναμία αύξησης των καταθέσεων, δεν είναι μόνο λόγω των capital controls και των ανησυχιών για τις τράπεζες και τα stress tests.
Η αδυναμία αύξησης των καταθέσεων εδράζεται σε αντικειμενικούς λόγους η κοινωνία παράγει πολύ λιγότερα και αδυνατεί να αποταμιεύσει.
Όταν μια κοινωνία αδυνατεί να αποταμιεύσει, η οικονομική πολιτική έχει αποτύχει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης