Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οριστικά εκτός το ΔΝΤ - Η Ελλάδα θα χρειαστεί 70 δημοπρασίες ομολόγων και 180 δισ πρωτογενούς πλεονάσματος

tags :
Οριστικά εκτός το ΔΝΤ  -  Η Ελλάδα θα χρειαστεί 70 δημοπρασίες ομολόγων και 180 δισ πρωτογενούς πλεονάσματος
Το ΔΝΤ πάντως είναι 100% βέβαιο ότι δεν θα συμμετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα θα παραμείνει με την Συμφωνία Επί της Αρχής έως το τέλος του προγράμματος
Παρά τις αναφορές ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει κάποια στιγμή στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα πολύ αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι «το ΔΝΤ έχει αποφασιστεί να μην συμμετάσχει στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα, δεν θα δανείσει εκ νέου την Ελλάδα και θα παραμείνει έως το πέρας του 3ου μνημονίου το καλοκαίρι του 2018.
Ωστόσο εάν χρειαστεί και 4ο μνημόνιο θα εξεταστεί τότε το 2018 ο ρόλος του ΔΝΤ σε ένα νέο πρόγραμμα.
Για το τρίτο πρόγραμμα το ΔΝΤ θα διατηρήσει τον ρόλο του τεχνικού συμβούλου.
Το ΔΝΤ πάντως είναι 100% βέβαιο ότι δεν θα συμμετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα θα παραμείνει με την Συμφωνία Επί της Αρχής έως το τέλος του προγράμματος»
Και ενώ το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, στο επίκεντρο πλέον δεν βρίσκεται το χρέος που δεν θα αναδιαρθρωθεί τουλάχιστον μέχρι το 2018, ούτε το QE που οριστικά έχει εγκαταλειφθεί.
Στο επίκεντρο βρίσκονται τα σχέδια της Ελλάδος για έξοδο στις αγορές.
Το παράδοξο είναι ότι η Ελλάδα για να μπορέσει να αποπληρώσει τα 200 δισεκ. δάνεια προς τους επίσημους πιστωτές θα χρειαστεί 70 επιτυχημένες δημοπρασίες ομολόγων από σήμερα έως και τα επόμενα 20-30 χρόνια και 180 δισεκ. πρωτογενούς πλεονάσματος για να εξυπηρετεί το υπέρογκο δημόσιο χρέος.
Πρακτικά λοιπόν η Ελλάδα θα δανείζεται, θα υποχρεούται σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα αλλά κεφάλαια για επενδύσεις ή άλλες πολιτικές δεν θα περισσεύουν τουλάχιστον για τα πρώτα 6-8 χρόνια.

Στα 180 δισεκ. τα πρωτογενή πλεονάσματα

Από το 2018 έως το 2022 τα πρωτογενή πλεονάσματα θα είναι 3,5% και από το 2023 έως το 2060 τα πρωτογενή πλεονάσματα θα είναι 2% ετησίως.
Τι σημαίνουν όλα αυτά σε παρούσες αξίες;
Επειδή ο μεταβλητός παράγοντας είναι το ΑΕΠ ας πάρουμε ως παράδειγμα ότι το μέσο ΑΕΠ μεταξύ 2017 και 2060 θα είναι 188 δισεκ. ευρώ σενάριο ακραία συντηρητικό.
Σε παρούσες αξίες λοιπόν τα πρωτογενή πλεονάσματα μεταξύ 2017 και 2060 αθροιστικά φθάνουν στα 180 δισεκ. ευρώ.
Η Ελλάδα δεσμεύτηκε να συγκεντρώσει σε 43 χρόνια 180 δισεκ. και έναντι αυτής της μεγάλης δέσμευσης πήρε 21,5 δισεκ. εκ των οποίων τα 7,5 δισεκ. θα εξαφανιστούν τον Ιούλιο με τις αποπληρωμές χρέους.
Θα επιχειρηματολογήσουν ορισμένοι λέγοντας ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι συμβατή υποχρέωση της Ελλάδος καθώς μέσω αυτών θα πληρώνονται οι τόκοι των δανείων και υποχρεώσεων χρέους.
Αυτό είναι αληθές αλλά δεν αναιρεί ότι η Ελλάδα δεσμεύτηκε σε παρούσες αξίες να συγκεντρώσει 180 δισεκ. για το ελληνικό χρέος έναντι 218 δισεκ. τωρινών υποχρεώσεων προς τους δανειστές ή συνολικού χρέους 320 δισεκ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης