Τραπεζικά νέα

Κάποιες ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν νέες ΑΜΚ το 2018 αλλά θα έχουν 18 μήνες προθεσμία έως τέλη 2019 για να τις καλύψουν

Κάποιες ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν νέες ΑΜΚ το 2018 αλλά θα έχουν 18 μήνες προθεσμία έως τέλη 2019 για να τις καλύψουν
Το σχέδιο που εκπονείται ικανοποιεί ΕΚΤ και ΔΝΤ και δεν δημιουργεί σκηνικό ακραίας κεφαλαιακής ασφυξίας στις ελληνικές τράπεζες
Ορισμένες ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν νέες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου το 2018... το σενάριο αυτό πλέον έχει καταστεί βασικό αλλά θα υπάρχει η δυνατότητα 18 μηνών έως τα τέλη του 2019 δηλαδή για να καλύψουν τον μηδενισμό των κεφαλαιακών αποθεμάτων τους capital buffer.
Η προοπτική αυτή εξελίσσεται από πιθανότητα σε βεβαιότητα

Με βάση ένα σχέδιο που εκπονείται από κύκλους εντός Βρυξελλών, σε συνεργασία με την ΕΚΤ και σε γνώση του ΔΝΤ θα συμβούν τα εξής
«Υπάρχει συμβιβασμός μεταξύ ΕΚΤ και ΔΝΤ για τις ελληνικές τράπεζες.
Έλεγχοι τύπου AQRs δεν θα πραγματοποιηθούν στις ελληνικές τράπεζες.
Όμως η ΕΚΤ κατανοεί και αποδέχεται ότι πρέπει οι ανησυχίες του ΔΝΤ για το ελληνικό banking να απαντηθούν.
Συγκλίνουν λοιπόν στο εξής σχέδιο.
Μέσω των ελέγχων τύπου TAR δηλαδή ανασκόπηση προβληματικών δανείων και εφαρμογής του νέου διεθνούς λογιστικού προτύπου IFRs 9 καθώς και εξορθολογισμού του coverage ratio NPEs του δείκτη κάλυψης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων με προβλέψεις και βεβαίως των stress tests του 2018 θα προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες στις ελληνικές τράπεζες.
Όμως αυτό που θα συμβεί το 2018 σε αντίθεση με το 2015 είναι ότι οι τράπεζες δεν θα καταστούν αφερέγγυες.
Η ΕΚΤ έχει προσδιορίσει ως ελάχιστο συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας το 13% στην Πειραιώς και 12,25% με 12,5% στις υπόλοιπες τράπεζες.
Οι συνολικοί δείκτες βρίσκονται πάνω από 17% κατά μέσο όρο και η διαφορά αυτή είναι το κεφαλαιακό απόθεμα capital buffer ύψους 9 με 9,5 δισεκ.
Αυτά τα 9 με 9,5 δισεκ. δραστικά θα μειωθούν σε κάποιες τράπεζες πολύ περισσότερο και σε κάποιες τράπεζες λιγότερο.
Το 2018 οι τράπεζες στην Ελλάδα θα παραμείνουν φερέγγυες αλλά κάποιες θα μηδενίσουν το κεφαλαιακό τους απόθεμα.
Η ΕΚΤ με βάση και τα τελικά αποτελέσματα των stress tests του Ιουλίου 2018 θα θέσει ως όρο στα νέα capital plans εντός 18 μηνών να αυξηθούν γενναία τα σχεδόν μηδενισμένα capital buffers.
Η ΕΚΤ θα δώσει προθεσμία 18 μηνών από τον Ιούλιο του 2018 να βρουν κεφάλαια οι τράπεζες.
Κάποιες τράπεζες θα χρειαστούν νέες αυξήσεις κεφαλαίου είναι σχεδόν 100% σίγουρο αλλά κάποιες άλλες μπορεί να καλυφθούν από τα capital plans χωρίς αυξήσεις κεφαλαίου.
Θα υπάρξουν 2 ταχύτητες στις τράπεζες το επόμενο διάστημα.
Με τον τρόπο αυτό, οι τράπεζες στην Ελλάδα θωρακίζονται ακόμη περισσότερο στην αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων, ικανοποιείται και το ΔΝΤ που είχε θέσει θέμα κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών ενώ η ΕΚΤ και οι Βρυξέλλες δεν δημιουργούν σκηνικό ακραίας ασφυξίας στις ελληνικές τράπεζες»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης