Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Hancock (Resolute) στο ΒΝ: Τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών δεν επαρκούν για την λύση των NPLs - Διαχειρίσιμα τα stress tests

tags :
Hancock (Resolute) στο ΒΝ: Τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών δεν επαρκούν για την λύση των NPLs - Διαχειρίσιμα τα stress tests
«Η ελάφρυνση του βάρους των NPLs είναι προς όφελος των επιχειρήσεων και των καταναλωτών στην Ελλάδα» δηλώνει ο Bill Hancock, διευθύνων σύμβουλος της Resolute Asset Management
«Η δυνατότητα των τραπεζών να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους «πετώντας» (σ.σ. πουλώντας στα τρέχοντα επίπεδα που πωλούνται) μη εξυπηρετούμενα δάνεια περιορίζεται από την ίδια την κεφαλαιακή τους επάρκεια», αναφέρει σε αποκλειστική του συνέντευξη στο bankingnews.gr ο Bill Hancock, διευθύνων σύμβουλος της Resolute Asset Management που έλαβε τον περασμένο Ιούλιο άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος να ενεργεί ως διαχειριστής Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (NPL) στην Ελλάδα.
Σχολιάζοντας τις προκλήσεις γύρω από την επίλυση του προβλήματος των ελληνικών NPLs, ο Bill Hancock αναφέρει, μεταξύ πολλών άλλων, πως «οι ζημιές που θα έπρεπε να καταγράψουν από πωλήσεις δανείων ξεπερνά το ύψος των υφιστάμενων κεφαλαίων τους, κάτι που σημαίνει ότι οι τράπεζες δεν έχουν την επιλογή της πώλησης αλλά θα πρέπει να κάνουν η ίδιες τις ενέργειες για ανάκτηση οποιοδήποτε ποσού μπορούν από τα υπόλοιπα των δανείων».
«Η σωστή διαχείριση των μη-εξυπηρετούμενων δανείων από τις ίδιες τις τράπεζες θα τις οδηγήσει σε υψηλότερο ποσό ανάκτησης, έναντι του ενδεχομένου πώλησης, αν και αυτό θα πάρει περισσότερο χρόνο, επιδρώντας έτσι αρνητικά στην ταχύτητα της ανάκαμψης του τραπεζικού συστήματος», προσθέτει.
«Η ελάφρυνση του βάρους των NPLs είναι προς όφελος των επιχειρήσεων και των καταναλωτών στην Ελλάδα», επισημαίνει, ενώ αποτιμά ως θετικό το γεγονός ότι «η επίλυση του προβλήματος των μη-εξυπηρετούμενων δανείων εξαρτάται από την αλλαγή στην ψυχολογία της αγοράς».
Όπως εξηγεί ο κ. Hancock: «Η βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος και η επαναφορά των μελλοντικών προσδοκιών σε θετικές έχει άμεσο αντίκτυπο στην αποτίμηση των μη-εξυπηρετούμενων δανείων και των ποσών που οι επενδυτές θα πλήρωναν για αυτά καθώς τόσο η αξία των εγγυήσεων (π.χ. ακίνητα) θα μεγαλώσει όσο και περισσότεροι από τους δανειολήπτες που σήμερα δεν μπορούν να ανταποκριθούν πλήρως θα μπορέσουν να επιστρέψουν σε κατάσταση πλήρους εξυπηρέτησης των δανείων τους».
«Το φορτίο των NPLs επιβάλλει στο να εστιάσουν οι τράπεζες στις βραχυπρόθεσμες επιδόσεις τους και να συμμορφωθούν με τις κανονιστικές ρυθμίσεις», σημειώνει επίσης ο διευθύνων σύμβουλος της Resolute Asset Management.
Αναφερόμενος στον κίνδυνο ο παράγοντας «κόκκινα στεγαστικά» να τροφοδοτήσει κοινωνική αναταραχή απαντά:
«Παρά τις πρόσφατες νομοθετικές τροποποιήσεις για την άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, οι ελληνικές τράπεζες είναι πρόθυμες να αντιμετωπίσουν αυτές τις περιπτώσεις με προσοχή και έντονο το αίσθημα κοινωνικής ευθύνης, δίνοντας την ευκαιρία στους δανειολήπτες να διατηρήσουν την πρώτη κατοικίας τους μέσω αναδιάρθρωσης του δανείου».
Τέλος, εκτιμά ότι «οι ελληνικές τράπεζες είναι σχετικά καλά εξοπλισμένες ώστε να αντιμετωπίσουν τα stress tests».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Bill Hancock στο bankingnews.gr:

- Ποιες είναι οι προκλήσεις και ποια τα οφέλη με την επίλυση του προβλήματος των ελληνικών μη εξυπηρετούμενων δανείων;

Ας ξεκινήσουμε με τα οφέλη, τα οποία έχω χωρίσει σε τρεις ομάδες.
Ίσως το πιο θεμελιώδες είναι πως η τρέχουσα κρίση των NPLs σημαίνει ότι τα συστήματα μεταφοράς πιστώσεων (Credit Transmission) στην οικονομία σπάνε.
Η αβεβαιότητα γύρω από την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών εγείρει ζητήματα χρηματοδότησης, πρόσβασης στις κεφαλαιαγορές και στη δημιουργία νέων πιστώσεων (δεδομένων των πιέσεων απομόχλευσης).
Έτσι, ολόκληρη η οικονομία υποφέρει από τη μειούμενη πιστωτική επέκταση και από την αδυναμία τόνωσης της πιστωτικής επέκτασης.
Δημιουργεί επίσης μεγάλη αβεβαιότητα για τις τράπεζες ως προς το επιχειρηματικό τους μοντέλο και την ικανότητά τους να επικεντρωθούν στη στρατηγική τοποθέτηση (Strategic Positioning).
Αντ’ αυτού, το φορτίο των NPLs επιβάλλει στο να εστιάσουν οι τράπεζες στις βραχυπρόθεσμες επιδόσεις τους και να συμμορφωθούν με τις κανονιστικές ρυθμίσεις.
Η μείωση του φορτίου των NPLs επιτρέπει στις τράπεζες να ενεργήσουν ξανά ως τράπεζες και όχι ως εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων.
Τέλος, η ελάφρυνση του βάρους των NPLs είναι προς όφελος των επιχειρήσεων και των καταναλωτών στην Ελλάδα.
Η διαθεσιμότητα πιστούμενων κεφαλαίων είναι το κλειδί που θα επιτρέψει στην οικονομία να επεκταθεί και να επανέλθει στον ενάρετο κύκλο όπου η απασχόληση τροφοδοτεί τη ζήτηση και η ζήτηση την απασχόληση.
Η "ασθένεια" του τραπεζικού συστήματος, σε συνδυασμό με την έλλειψη διαβίβασης τραπεζικής πίστωσης, ήταν κρίσιμη για τα οικονομικά ζητήματα των τελευταίων ετών.
Οι κυριότερες προκλήσεις για την επίλυση της κρίσης των NPL σχετίζονται με την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το νομικό πλαίσιο και το κλίμα της αγοράς.
Η δυνατότητα των τραπεζών να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους «πετώντας» (σ.σ. πουλώντας στα τρέχοντα επίπεδα που πωλούνται) μη εξυπηρετούμενα δάνεια περιορίζεται από την ίδια την κεφαλαιακή τους επάρκεια.
Οι ζημιές που θα έπρεπε να καταγράψουν από πωλήσεις δανείων ξεπερνά το ύψος των υφιστάμενων κεφαλαίων τους, κάτι που σημαίνει ότι οι τράπεζες δεν έχουν την επιλογή της πώλησης αλλά θα πρέπει να κάνουν οι ίδιες τις ενέργειες για ανάκτηση οποιοδήποτε ποσού μπορούν από τα υπόλοιπα των δανείων.
Η σωστή διαχείριση των μη-εξυπηρετούμενων δανείων από τις ίδιες τις τράπεζες θα τις οδηγήσει σε υψηλότερο ποσό ανάκτησης, έναντι του ενδεχομένου πώλησης, αν και αυτό θα πάρει περισσότερο χρόνο, επιδρώντας έτσι αρνητικά στην ταχύτητα της ανάκαμψης του τραπεζικού συστήματος.
Δεδομένης της ανάγκης των τραπεζών να δουλέψουν μέσω των δανείων, η ύπαρξη ενός λειτουργικού, νομικού πλαισίου και συστήματος για την επίλυση των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι κρίσιμη.
Αυτό σημαίνει να υπάρχουν νόμοι επιβολής της νομοθεσίας, ένα δικαστικό σύστημα που είναι αρκετά αποτελεσματικό ώστε οι νόμοι αυτοί να εφαρμόζονται εγκαίρως και ένα πλαίσιο για συναινετικές και εξωδικαστικές αποφάσεις.
Και τα τρία αυτά σημεία αποτελούν επί του παρόντος σημαντικές προκλήσεις.
Τέλος, είναι θετικό ότι η επίλυση του προβλήματος των μη-εξυπηρετούμενων δανείων εξαρτάται από την αλλαγή στην ψυχολογία της αγοράς.
Η βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος και η επαναφορά των μελλοντικών προσδοκιών σε θετικές έχει άμεσο αντίκτυπο στην αποτίμηση των μη-εξυπηρετούμενων δανείων και των ποσών που οι επενδυτές θα πλήρωναν για αυτά καθώς τόσο η αξία των εγγυήσεων (π.χ. ακίνητα) θα μεγαλώσει όσο και περισσότεροι από τους δανειολήπτες που σήμερα δεν μπορούν να ανταποκριθούν πλήρως θα μπορέσουν να επιστρέψουν σε κατάσταση πλήρους εξυπηρέτησης των δανείων τους.
Τα καλά νέα είναι ότι αυτή η αλλαγή της ψυχολογίας της αγοράς είναι πλέον εμφανής, ας ελπίσουμε ότι δεν θα υπάρξουν εξωτερικοί παράγοντες που να επηρεάσουν αρνητικά αυτή την αλλαγή.

- Πολλά από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ελλάδα είναι στεγαστικά και όχι μόνο.
Πιστεύετε ότι αυτός ο παράγοντας θα μπορούσε να τροφοδοτήσει κοινωνική αναταραχή;
Και πώς μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει αυτή την πρόκληση;


Είναι πράγματι ένα ευαίσθητο ζήτημα, ειδικά για τις πρώτες κατοικίες.
Ωστόσο, είναι αλήθεια ότι, παρά τις πρόσφατες νομοθετικές τροποποιήσεις για την άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, οι ελληνικές τράπεζες είναι πρόθυμες να αντιμετωπίσουν αυτές τις περιπτώσεις με προσοχή και έντονο το αίσθημα κοινωνικής ευθύνης, δίνοντας την ευκαιρία στους δανειολήπτες να διατηρήσουν την πρώτη κατοικίας τους μέσω αναδιάρθρωσης του δανείου ή τουλάχιστον να διατηρήσει τη χρήση του περιουσιακού στοιχείου για παράδειγμα ως ενοικιαστής, αν ο πλειοδότης το επιθυμεί.
Τα παραπάνω είναι μόνο μερικές από μια πληθώρα λύσεων που η Resolute συμβουλεύει τις τράπεζες να λάβουν υπόψιν τους κατά την αντιμετώπιση αυτού του ευαίσθητου θέματος.
Ακόμη και στην περίπτωση των επιχειρηματικών δανείων, παρόλο που είναι αλήθεια πως οι τράπεζες θα επιδιώξουν να μεγιστοποιήσουν τις ανακτήσεις τους σε πολλές περιπτώσεις, πιστεύω ότι υπάρχουν πολλές περισσότερες λύσεις τις οποίες οι επιχειρήσεις θα ήταν πρόθυμες να εξετάσουν όταν τις προσεγγίζουν οι τράπεζες.
Υπό το πρίσμα αυτό, μια από τις πιο κρίσιμες παραμέτρους θεωρείται η δυνατότητα των τραπεζών να καταλήξουν σε συναινετικές λύσεις με τους δανειολήπτες, σε ό,τι αφορά τα στεγαστικά τους δάνεια, σε άμεση συνάρτηση με τον φόρο ακίνητης περιουσίας.
Η εξεύρεση λύσης για τη συγκεκριμένη κατηγορία δανειοληπτών θα αποτελέσει ένα πολύ σοβαρό βήμα για την κυβέρνηση στην κατεύθυνση περιορισμού των κοινωνικών εντάσεων σε ό,τι αφορά τις εγγυήσεις ακίνητης περιουσίας.

- Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επισπεύδει τα stress tests των ελληνικών τραπεζών, για να διαπιστωθεί αν οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυση τον Ιούνιο, πριν από τη λήξη του ελληνικού προγράμματος.
Πώς θα επηρεαστούν οι ελληνικές τράπεζες από την απόφαση της ΕΚΤ να ξεκινήσει τα stress tests τον Φεβρουάριο;

Νομίζω ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι σχετικά καλά εξοπλισμένες ώστε να αντιμετωπίσουν τα stress tests.
Έχουν αντέξει πολλαπλούς γύρους και σε χειρότερα οικονομικά περιβάλλοντα από αυτά που αντιμετωπίζουμε σήμερα.
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα προκύψουν προβλήματα, αλλά θα περίμενε κανείς ότι αυτά θα είναι σχετικά περιορισμένα.
Ενώ αναμένουμε ότι τα stress tests θα αναδείξουν τέτοια θέματα, ως επί το πλείστον ελπίζουμε ότι αυτά θα μπορέσουν να απορροφηθούν μέσα στα υφιστάμενα κεφαλαιακά αποθέματα.

- Υπάρχει ανησυχία για την ανάγκη μιας νέας ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών;
Και αν ναι, πώς μπορεί αυτή να αποφευχθεί;

Βεβαίως μια νέα ανακεφαλαιοποίηση για τις τράπεζες θα αποτελούσε αιτία σοβαρής ανησυχίας.
Η δυνατότητα να πειστούν οι επενδυτές να συνεχίσουν να επενδύουν ποσά μετά τις προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις είναι αμφίβολη ενώ η ανάγκη για κρατική συμμετοχή κινδυνεύει να εκτροχιάσει την αναδυόμενη ανάκαμψη.
Τούτου λεχθέντος, είμαι αισιόδοξος ότι δεν θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση.
Οι θετικές ενδείξεις της ρευστότητας της αγοράς, της όρεξης των επενδυτών και οι μακροπρόθεσμες προοπτικές πρέπει να επιτρέψουν στις ελληνικές τράπεζες να επιταχύνουν τις προσπάθειες επίλυσης των NPLs με επίκεντρο τις προσπάθειες αναδιάρθρωσης αλλά και τις συναινετικές λύσεις με τους δανειολήπτες με εξασφαλίσεις.
Οι συναινετικές αποφάσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων που βασίζονται σε συμπληρωματικές ασκήσεις, στον βαθμό που αυτές μπορούν να επιτευχθούν, αποτελούν κλειδί για την απελευθέρωση της αξίας και την ελαχιστοποίηση των διαγραφών για τις τράπεζες, αποφεύγοντας μακροχρόνιες και καταστροφικές διαδικασίες.
Όλοι αυτοί οι παράγοντες, με τη σειρά τους, θα αυξήσουν την πιθανή τιμολόγηση των χαρτοφυλακίων NPLs και θα ενισχύσουν τα κεφαλαιακά αποθέματα των τραπεζών, διευκολύνοντας τις μελλοντικές πωλήσεις των NPLs.
Αυτό συμβαδίζει με ένα πρότυπο που παρατηρήσαμε σε πολλές ευρωπαϊκές αγορές στο διάστημα της κρίσης (Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Ισπανία, Πορτογαλία).

- Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα για να γίνουν επενδύσεις στην Ελλάδα σε αυτό το σημείο;
Ποιο είναι το αντίθετο, ποιοι είναι οι κίνδυνοι και τα εμπόδια για κάποιον από το εξωτερικό;

Το πιο σημαντικό είναι ότι η Ελλάδα ξεκινά από χαμηλή βάση και με θετικό το κλίμα στην αγορά.
Αν και παραμένουν σημαντικοί εξωτερικοί κίνδυνοι για την ανάκαμψη, η γενική μακροοικονομική τάση είναι θετική.
Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα είναι μια πανέμορφη χώρα με μεγάλες δυνατότητες στον κλάδο της πολυτελούς φιλοξενίας, διαθέτοντας μικρότερο μέσο όρο καταλυμάτων 5 αστέρων σε σχέση με τον ανταγωνισμό της.
Είναι επίσης μια χώρα με πολύ μορφωμένο εργατικό δυναμικό.
Ωστόσο, πρέπει να γίνουν περισσότερα για τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, της φορολογικής νομοθεσίας, προκειμένου να καταστεί το επιχειρηματικό περιβάλλον πιο φιλικό στους επενδυτές.
Η Ελλάδα, ωστόσο, προσελκύει ήδη μεγάλες επενδύσεις που συνδέονται κυρίως με την φιλοξενία και την ακίνητη περιουσία, όπως για παράδειγμα, το Ελληνικό, ο Αστέρας Βουλιαγμένης, τα Αστέρια της Γλυφάδας, η Κασσιόπη στην Κέρκυρα, τα περιφερειακά αεροδρόμια, τα οποία αναμένεται να δώσουν σημαντική ώθηση στην οικονομία και να βοηθήσουν την εικόνα της Ελλάδας για περαιτέρω επενδύσεις.
Ένας ισχυρότερος τραπεζικός τομέας, που κατάφερε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το πρόβλημα των NPLs, θα διαδραματίσει επίσης σημαντικό ρόλο για το σκοπό αυτό, καθώς η διαθεσιμότητα χρηματοδότησης ακινήτων σε ανταγωνιστικές τιμές θα είναι καθοριστική για τέτοιου είδους επενδύσεις.

- Τι θα χρειαστεί για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Ελλάδα;

Ένα φιλικό προς τον επενδυτή και τον επιχειρηματία πολιτικό περιβάλλον, ταχύτερο δικαστικό σύστημα, αποτελεσματικότερο δημόσιο τομέα, λιγότερο περίπλοκο, ευνοϊκότερο και σταθερότερο φορολογικό περιβάλλον και, κυρίως, ένας σταθερός τραπεζικός τομέας και λυμένο το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Τα οποία φυσικά θα πάρουν πολύ χρόνο για να λυθούν.
Επομένως, βραχυπρόθεσμα, (σ.σ. θα χρειαστούν) ορισμένα από τα παραπάνω, ορισμένα από τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και ισχυρές ενδείξεις πολιτικής δέσμευσης για τη συνέχιση σε αυτή την πορεία.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ BILL HANCOCK ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ:

- What are the challenges and benefits by resolving Greece’s NPLs burden?

Let’s start with the benefits, which I split into 3 main groups.
Perhaps most fundamentally, the current NPL crisis means that the systems of credit transmission in the economy are broken. The uncertainties surrounding the capitalisation of the banks results in issues in funding, accessing the capital markets and in creating new credit (given the deleveraging pressures). So the entire economy suffers from the lack of credit expansion and from the inability to stimulate credit expansion.
It also creates great uncertainty for the banks as to their business model and their ability to focus on strategic positioning. Instead, the NPL burden forces a focus on short term performance and regulatory compliance. Reducing the NPL burden allows banks to act as banks again, rather than as asset management companies.
Finally, the resolution of the NPL burden is to the benefit of businesses and consumers in Greece. The availability of credit is key to the ability of the economy to expand, getting back into the virtuous cycle where employment feeds demand feeds employment. The ill health of the banking system, combined with the lack of credit transmission, has been critical to the economic issues of the past few years.
The key challenges to resolving the NPL crisis are related to the capitalisation of the banks, the legal framework and market sentiment.
The ability of the banks to rapidly cleanse their balance sheets by “dumping” NPLs is constrained by their capital levels. The losses implied by massive sales are in excess of the banks’ capital capacity, which means that the loans need to be worked through by the banks. Whilst, properly managed, that is a better model in terms of likely overall recovery levels, it does impact the speed of recovery in the banking system.
Given the need of the banks to work through their loans, the existence of a well-functioning, legal framework and system for resolving NPLs is critical. That means sensible enforcement laws, a court system that is efficient enough to make those laws work in a timely manner and a thoughtful framework for consensual and out-of-court resolutions. All 3 of these areas currently represent significant challenges.
Finally, and more positively, the resolution of the NPL burden depends on a change of sentiment. A positive outlook makes the macro-play of Greek NPLs for investors more positive, favours improving collateral values and increases the probability that certain viable borrowers may return to performing status. The good news is that this change in sentiment is currently apparent, let’s just hope that no external factors derail it.

- The majority of Greece's bad loans tied to real estate.
Do you believe that this factor could fuel social unrest?
And how Greece can deal with this challenge?


It is indeed a sensitive issue, especially for primary residences.
However, it is also true that, despite recent legislative amendments to lift the ban on auctions for primary residences, Greek banks are willing to deal with such cases with caution and a strong sense of social responsibility, giving the opportunity to borrowers to either retain their primary residence through a loan restructuring or at least retain use of the asset, if this is the borrower’s will, as a tenant for example.
These are only a couple out of a multitude of solutions that Resolute also advises banks to consider in dealing with this sensitive subject.
Even in the case of corporate loans, although it is true that banks will seek to maximise their recoveries in many cases through real estate collateral-based workouts, I believe there are more than a few solutions that businesses would be willing to consider when approached by the banks.
In that respect, one of the most critical variable impacting the ability of banks to find sensible consensual solutions with borrowers on their real estate is the accrued property tax issue.
Finding solutions to allow this class of creditor to be “dragged” into agreed property workout solutions would be a critical step the Government could take to assist in reducing the social tensions implicit in dealing with real estate collateral.

- The European Central Bank may bring forward its stress test of Greek banks, finalizing data well before Greece is due to exit its three-year bailout.
What affect might have on the Greek banks ECB's decision to start stress tests in February?

I think that the Greek banks are relatively well equipped to handle the stress tests.
They have been through multiple rounds and in worse economic environments than we currently face.
That doesn’t mean that no issues will arise, but we would expect these to be relatively contained.
Whilst we anticipate that the stress tests will identify such issues, for the most part we would hope that these can be absorbed within existing capital buffers.

- Are you concerned about the need for a third recapitalization for the Greek banks?
And if yes, how can that be avoided?

Certainly a third recapitalisation for the banks would represent a cause of grave concern. The ability to convince investors to continue to double down on the prior recapitalisations is doubtful, and the need for state participation risks derailing the nascent recovery. That said, I am hopeful that the we won’t need to confront that situation.
The more positive tone of market liquidity, investor appetite and macro-prospects should allow the Greek banks connected to accelerate their NPL resolution efforts through a focus on restructuring efforts and collateral-based consensual workouts in collaboration with borrowers.
Consensual resolutions of NPLs based on collateral workouts, to the extent they can be achieved, are a key for unlocking value and minimising write-offs for banks, avoiding long and value-destructive enforcement processes.
All of these factors in turn will both increase potential pricing in NPL sales and bolster the banks’ capital reserves, facilitating future NPL sales.
This is consistent with a pattern we have observed across multiple European markets through the crisis (UK, Ireland, Spain, Portugal to name a few).

- What are the pros and cons for investments you see in Greece at this point?
What is the upside, what are the risks and hurdles for somebody from the outside?

Most importantly, Greece is coming off a low basis with a positive market sentiment.
Although there remain material external risks to recovery, the overall macro trend is positive.
More specifically, Greece is a beautiful country with big potential in the luxury hospitality industry, having a smaller ratio of 5 star accommodation relative to its direct competition.
It is also a country with a highly educated workforce.
There is still, however, more to be done in reforming its judicial system, tax legislation, in order to make the business environment more investor-friendly.
Greece is, nevertheless, already attracting large investments mostly connected to hospitality and real estate, e.g. Ellinikon, Astir of Vouliagmeni, Asteria in Glyfada, Cassiopi in Corfu, the privatisation of peripheral airports, to name a few, which are expected to give an important boost to the economy and help Greece’s image for investments further.
A stronger banking sector, that has managed to deal effectively with its NPL problem, will also play a major role to that end as availability of real estate finance at competitive pricing will be key for such investments.

- What will it take to restore investors’ confidence in Greece?

An investor and business-friendly political environment, a faster judicial system, a more efficient public sector, a less complex and more favourable and stable tax environment and more importantly a stable banking sector and the Republic’s debt sustainability issue resolved.
Which will of course all take a long time; so in the short term, some of the above delivered, some of it underway and strong signals of political commitment to keep moving in that direction.

Αθηνά Δημητρακοπούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης