Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Economist: To ευρώ μπορεί να είναι ακόμη καταραμένο - Όλη η ανάκαμψη ήταν μια οφθαλμαπάτη!

tags :
Economist: To ευρώ μπορεί να είναι ακόμη καταραμένο - Όλη η ανάκαμψη ήταν μια οφθαλμαπάτη!
"Η κρίση δεν έχει περάσει. Μας περιμένει στον ορίζοντα"
To ευρώ μπορεί να είναι ακόμη καταραμένο. Αν η Γερμανία, Η Γαλλία και η Ιταλία δε μπορούν να συμφωνήσουν ώστε να επανέλθει η ευρωπαϊκή οικονομία, το κοινό νόμισμα φέρει... κατάρα.
Αυτό επισημαίνει σε νέο δημοσίευμα το περιοδικό The Economist, επισημαίνοντας πως μόλιες λίγους μήνες πριν οι Ευρωπαίοι ηγέτες πίστευαν ότι είχαν περάσει την καταιγίδα.
"Μετά τις υποσχέσεις του Mario Draghi, επικεφαλής της EKT να κάνει ό,τι χρειαστεί για να στηρίξει το ευρώ, η εμπιστοσύνη και η αισιοδοξία είχαν επανέλθει στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Η ανάπτυξη φαινόταν να επιστρέφει, αν και αργά. Οι χώρες της περιφέρειας είχαν σημάδια ανάκαμψης, μετά από την αυστηρή λιτότητα, ώστε να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους. Η ανεργία, κυρίως των νέων, ήταν δραματικά υψηλή, αλλά σταδιακά στις περισσότερες χώρες υποχωρούσε. Και τα στοιχήματα ότι η ευρωζώνη θα διαλυθεί είχαν σταματήσει", επισημαίνει το Economist.


"Ήταν όλα μια οφθαλμαπάτη", σχολιάζει αμέσως μετά ο κειμενογράφος, περιγράφοντας τα κρίσιμα ποσοστά της ανάπτυξης, τις αποπληθωριστικές πιέσεις που κλονίζουν την ευρωπαϊκή οικονομία, αλλά και τις τεταμένες σχέσεις με τη Ρωσία.
"Οι βαθύτερες αιτίες των ασθενειών της Ευρώπης είναι τρεις πολύ γνωστές και σχετιζόμενες.
Πρώτον, η έλλειψη πολιτικών ηγετών με κουράγιο και αποφασιστικότητα να προχωρήσουν σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ώστε να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα και να επανέλθει η ανάπτυξη.
Δεύτερον, η κοινή γνώμη δεν είναι ακόμη πεισμένη για την άμεση ανάγκη βαθειών και ριζοσπαστικών αλλαγών.
Τρίτον, παρά τις προσπάθειες του Mario Draghi, η νομισματική και δημοσιονομική πολιτική είναι πολύ σφιχτή, σε βαθμό που υποσκελίζει την ανάπτυξη", τονίζεται στο δημοσίευμα.
Το άρθρο επισημαίνει τον φόβο μήπως η ευρωπαϊκή οικονομία καταλήξει όπως η ιαπωνική της δεκαετίας του 1990. "Ευτυχώς η Ευρώπη δεν είναι μια μόνο χώρα", υπογραμμίζεται.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης