Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Το παραμύθι του φούρναρη και πως ξεγελούν τους πελάτες τους - Το "ψωμί των θεών" και το ψωμί Ζέας

tags :
Το παραμύθι του φούρναρη και πως ξεγελούν τους πελάτες τους - Το
Η αφορμή δόθηκε διότι το ψωμί των «θεών» στηρίζονταν στο δίκοκκο σιτάρι Ζειά
Ψωμί Ζέα παρακαλώ, λέει ένας πελάτης στον πωλητή ενός συνοικιακού φούρνου, σας το έχουμε κρατήσει κύριε , απαντά ο πωλητής. Ο
πελάτης δίνει 1,60 ευρώ και φεύγει ευχαριστημένος.

Ο επόμενος πελάτης ζήτησε να μάθει τι είναι το ψωμί Ζέα.
Ο πωλητής του είπε ότι το έτρωγαν οι αρχαίοι Έλληνες και ήταν η βασική τροφή του στρατού του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Η λίστα αναμονής στους φούρνους της γειτονιάς διευρύνεται σε χρόνο ρεκόρ καθώς αρκετοί είναι αυτοί που ζητούν να αγοράσουν το ψωμί που έτρωγαν οι αρχαίοι.
Η αναζήτησή μας για το ψωμί Ζέα μόλις έχει αρχίσει με σκοπό να μάθουμε τι συμβαίνει.
Από γειτονιά σε γειτονιά αρκετοί ιδιοκτήτες φούρνων μας έλεγαν ότι πολύ σύντομα θα έχουν κι αυτοί το ψωμί των αρχαίων ελλήνων στα καταστήματά τους από την ερχόμενη εβδομάδα.
Οι καταναλωτές ψάχνοντας στο internet για το ψωμί Ζέα ανακαλύπτουν δεκάδες σελίδες που μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι οι Έλληνες δεν έτρωγαν ψωμί από σιτάρι αυτό προτιμούσαν να το δίνουν στα ζώα.
Έτρωγαν ψωμί από Ζεά ή κριθάρι.
Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι επίσης εκτιμούσαν ιδιαίτερα τις χάρες του δημητριακού αφού σύμφωνα με τον Ηρόδοτο παρασκεύαζαν ψωμί αποκλειστικά από Ζέας.
Για καλή μας τύχη πέρασα από ένα φούρνο στη περιοχή του Χαλανδρίου και ρωτάω μια ηλικιωμένη κυρία η οποία είχε περάσει όλη της τη ζωή μέσα στους φούρνους.
Η απάντηση που πήρα ήταν αφοπλιστική ενώ το ύφος της έλεγε περισσότερα από την ίδια την απάντηση.
Κύριε σας κοροϊδεύουν και μένω ενεός!
Αμέσως κατάλαβα ότι δεν έπρεπε να συνεχίσω να δίνω σημασία σε κείμενα που έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο τα οποία δεν προσφέρουν καμία εγκυρότητα.
Ένα τηλεφώνημα στον κατάλληλο άνθρωπο με «προσγείωσε» στην πραγματικότητα. Το επάγγελμα του είναι γεωπόνος και εργάζεται σε μεγάλη αλευροβιομηχανία. Ανέφερε ότι το ψωμί Ζέα που πωλούν σήμερα κάποιοι φούρνοι δεν έχει καμία σχέση με το ψωμί των αρχαίων διότι για τον απλό λόγο έχουν περάσει 2500 χρόνια Τόνισε ότι δεν είναι επιστημονικά αποδεκτό και δεν μπορεί να έχει διατηρηθεί η πρώτη ύλη δηλαδή ο σπόρος μετά ίδια χαρακτηριστικά για περισσότερα από 2000 χρόνια.
Πρόκειται για ένα παραμύθι που κακώς λέγεται και γράφεται, μας επισήμανε
Η αφορμή δόθηκε διότι το ψωμί των «θεών» στηρίζονταν στο δίκοκκο σιτάρι Ζειά (Triticum-Dicoccum).
Σήμερα η εγχώρια παραγωγή είναι σε θέση να παράγει δίκοκκο σιτάρι καλής ποιότητας. Στέλεχος αλευροβιομηχανίας είπε στο bankingnews.gr ότι γίνονται αναλύσεις DNA της συγκεκριμένης ποικιλίας η οποία εμφανίζει σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με το σιτάρι.
Η επιστημονική κοινότητα υποστηρίζει ότι η γλουτένη είναι σε πιο χαμηλά επίπεδα σε σχέση με το απλό σιτάρι.
Ακόμη έχει διαφορετική γεύση όπως κι άλλες ιδιότητες που κάνουν το ψωμί ξεχωριστό. 
Το αλεύρι από δίκοκκο σιτάρι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μεγάλο αριθμό προϊόντων στη ζαχαροπλαστική.
Να σημειωθεί ότι το κόστος επεξεργασίας είναι διπλάσιο καθώς μεγάλο μέρος της παραγωγής χάνεται στο στάδιο της επεξεργασίας και η αποφλοίωσης με αποτέλεσμα το τελικό προϊόν να κοστίζει δυόμισι φορές ακριβότερα από το αλεύρι του σιταριού.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης