Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο δήμος Αχαρνών, μετά την θεομηνία - Δεκάδες οικογένειες άστεγες και στο Ίλιον

tags :
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο δήμος Αχαρνών, μετά την θεομηνία - Δεκάδες οικογένειες άστεγες και στο Ίλιον
Δήμαρχος Νίκαιας: Tα προβλήματα είναι ελεγχόμενα 
Aντιπεριφερειάρχης Πειραιά: Είχαν καθαριστεί τα φρεάτια
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο δήμος Αχαρνών από τον δήμαρχο Γιάννη Κασσαβό, μετά τη θεομηνία της Παρασκευής. Ο Αντώνης Σαμαράς έκανε λόγο για άμεση αποζημίωση των πληγεντων, η οποία μάλιστα θα γίνει χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, κ. Ντινόπουλο.
Οι σημαντικότερες καταστροφές σημειώθηκαν στο Περιστέρι, στο Ίλιον, στη Νίκαια, στην παλιά Κοκκινιά αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά.
Οι κλήσεις που έχει δεχθεί η Πυροσβεστική υπερβαίνουν τις 850 ενώ έχει καταφέρει να ανταποκριθεί μέχρι στιγμής σε τουλάχιστον 720 - 
Από τις πλημμύρες έχουν παρασυρθεί σύμφωνα με πληροφορίες 250-300 αυτοκίνητα

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο δήμος Αχαρνών
Ύστερα από την αυτοψία στο δήμο, όπου εκάδες σπίτια έχουν πλημμυρίσει και αρκετές οικογένειες έχουν μείνει άστεγες, ο δήμος κηρύχτηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
O κ. Κασσαβός συγκάλεσε το πρωί του Σαββάτου σύσκεψη στην οποία παραβρέθηκαν οι αντιδήμαρχοι και ο Γ. Γραμματέας του δήμου, ο αντιπεριφερειάρχης Αν. Αττικής Πέτρος Φιλίππου, εκπρόσωποι της Πολιτικής Προστασίας, των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου και της Περιφέρειας προκειμένου να καταγράψουν τις ζημιές σε υποδομές, κατοικίες και καταστήματα.
Μετά την πρωινή σύσκεψη, ζητήθηκε από την Περιφέρεια Αττικής να γίνουν άμεσα οι κατάλληλες ενέργειες ώστε ο δήμος να κηρυχθεί πλημμυρόπληκτος. Επίσης, ζητήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έκτακτη επιχορήγηση για να αποκατασταθούν όλες οι ζημιές.

Ο δήμος είχε ήδη καθαρίσει εδώ και μια εβδομάδα τα φρεάτια
Από την αυτοψία που έγινε το πρωί στο δήμο, διαπιστώθηκε ότι σοβαρά έχει πληγεί το εμπορικό κέντρο της πόλης. Καταστήματα έχουν πλημμυρίσει και πάρα πολλά εμπορεύματα έχουν καταστραφεί. Η άσφαλτος έχει φύγει από το οδόστρωμα σε όλη την έκταση του δήμου, με καθιζήσεις σε πολλά σημεία. Έχουν καταρρεύσει τα προστατευτικά κιγκλιδώματα στα ρέματα της πόλης. 
Κι όλα αυτά, ενώ ο δήμος είχε ήδη καθαρίσει εδώ και μια εβδομάδα τα φρεάτια. Όμως, δημιουργήθηκε σοβαρό πρόβλημα στην πόλη από την κακοκαιρία, διότι -όπως σημειώνεται από το γραφείο δημάρχου- δεν υπάρχουν ακόμη αντιπλημμυρικά έργα στην πόλη. Παρότι πρόκειται για ένα αίτημα που απευθύνεται εδώ και χρόνια προς την Περιφέρεια και το υπουργείο Εσωτερικών.

Ο δήμος έχει ξεκινήσει την αποκατάσταση των χαλασμένων οδοστρωμάτων και της σήμανσης σε επικίνδυνα σημεία. Όπως χαρακτηριστικά δηλώθηκε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο από το γραφείο δημάρχου «προσπαθούμε να μπαλώσουμε ό,τι μπορούμε για να μην αντιμετωπίσουμε σοβαρότερα προβλήματα ως επενέργεια της κακοκαιρίας. Παρακαλάμε τόσα χρόνια για τα αντιπλημμυρικά και δεν μας δίνουν καμία σημασία. Πριν από λίγες ημέρες είχαμε το τελευταίο ραντεβού με την Περιφέρεια και το υπουργείο Εσωτερικών για τα αντιπλημμυρικά».

Όσοι δημότες έχουν υποστεί υλικές ζημιές καλούνται να επικοινωνήσουν με το δήμο είτε τηλεφωνικά στο 2132072300-400, είτε να προσέλθουν στο γραφείο Δημάρχου για να καταγραφεί το αίτημα τους, σε αρμόδιο υπάλληλο του Δήμου. Ο Δήμος θα βρίσκεται συνεχώς ανοιχτός προκειμένου να ανταποκριθεί στα αιτήματα των δημοτών.

Ξεκίνησε η καταγραφή στο Ίλιον - Δωρεάν ξενοδοχεία
Ακριβή καταγραφή και φωτογράφιση των ζημιών που προκλήθηκαν από τη σφοδρή νεροποντή, πραγματοποιούν κλιμάκια ελέγχου της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ιλίου.
Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Δήμου Ιλίου, τα κλιμάκια δημιουργούν πλήρη φάκελο για κάθε περιστατικό, που στη συνέχεια θα παραδώσουν στις αρμόδιες αρχές για την αποκατάσταση των πληγέντων.
Ταυτόχρονα ειδικά κλιμάκια της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ιλίου με Κοινωνικούς Λειτουργούς, επισκέπτονται τις οικογένειες που επλήγησαν με σκοπό να προσφέρουν στήριξη και να βοηθήσουν στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.
Ο δήμος Ιλίου στηρίζει τους κατοίκους του, τα σπίτια των οποίων πλημμύρισαν από τη χθεσινή πρωτοφανή πλημμύρα που έπληξε την Αττική, προσφέροντας δωρεάν διαμονή σε ξενοδοχεία.
Ο δήμος παρακαλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και ενημερώνει ότι λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων οι Υπηρεσίες του θα βρίσκονται σε επιφυλακή όλο το 24ωρο.

Για καταγραφή ζημιών:
Τεχνική Υπηρεσία Δήμου Ιλίου 213 2030023 & 213 2030191
Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Παναγιώτα Μηλιώνη 6973238164
Για κοινωνικά περιστατικά:
Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Ανδριάνα Αλεβίζου 6972860701
Τηλέφωνο Πολιτικής Προστασίας:
Αρμόδιος Αντιδήμαρχος Γεώργιος Κουμαραδιός 6945551028
Επικοινωνία με τον Δήμο Ιλίου:
Δημαρχείο Ιλίου 210 2618642 & 210 2614145

Θρίλερ με πλημμυρισμένο Σούπερ Μάρκετ στο Ίλιον
Η Πυροσβεστική πραγματοποιεί άντληση των υδάτωνσ ε πλημμυρισμένο παρκινγκ Σούπερ Μάρκετ στο Ίλιον.
Τα αυτοκίνητα από το πρώτο υπόγειο έχουν σχεδόν αποκαλυφθεί ενώ στο δεύτερο υπόγειο, τα νερά εξακολουθούν να βρίσκονται μέχρι το ταβάνι.
Σύμφωνα με μαρτυρίες, πολίτες σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα προκειμένου να σωθούν από τα ορμητικά νερά.

Μικρές οι ζημιές στο δήμο Αγ. Αναργύρων - Καματερού από τη νεροποντή
Περίπου 20 υπόγεια και μερικά σπίτια πλημμύρισαν από τη χθεσινή νεροποντή στο δήμο Αγ. Αναργύρων - Καματερού. Όπως σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Νίκος Σαράντης, χθες και σήμερα δουλεύει όλο το προσωπικό προκειμένου να αποκατασταθούν τα προβλήματα.
Χθες τα συνεργεία του δήμου αντλούσαν τα νερά από τα σπίτια, μαζεύτηκαν τα δένδρα που είχαν πέσει και άνοιξαν οι δρόμοι που είχαν πλημμυρίσει. Σήμερα η τεχνική υπηρεσία προχώρησε στην καταγραφή των ζημιών.
Ο δήμος -όπως επισημαίνει ο κ. Σαράντης- είχε ήδη καθαρίσει τους αγωγούς ομβρίων. Όμως, το δίκτυο έχει πολύ μικρή έκταση σε σχέση με τις ανάγκες της Δυτικής Αττικής, αλλά και της Αττικής εν γένει.
Είναι χαρακτηριστικό, όπως σημειώνει ο κ. Σαράντης, ότι το Καματερό δεν έχει καθόλου δίκτυο ομβρίων. Κι αυτό, διότι της κατασκευής του προηγείται η διευθέτηση του ρέματος της Εσχατιάς.

Πρόκειται για έργο που έχει ξεκινήσει το 2012 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2015. Το έργο περιλαμβάνει την πλήρη υπογειοποίηση του ρέματος, που πλέον θα κυλά μέσα από αγωγό μεγάλης διατομής.
Όμως, υπάρχουν τρία παράπλευρα ρέματα που σε κάθε έντονη νεροποντή υπερχειλίζουν και επαναλαμβάνεται η πλημμύρα. Αυτό έγινε σε μικρότερο βαθμό χθες και σε πολύ μεγαλύτερο τον περασμένο Νοέμβριο.
Ο δήμος ζητάει εδώ και δύο χρόνια επισταμένως τη χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής έργου διευθέτησης των τριών ρεμάτων, διότι υπάρχει επιπλέον κίνδυνος τα νερά των παράπλευρων ρεμάτων να μην μπορούν να διοχετευθούν στην Εσχατιά όταν ολοκληρωθεί το 2015 και να σχηματίσουν υπέργειο χείμαρρο πάνω στο οδόστρωμα.
Την οριστική μελέτη υπέβαλλε ο δήμος φέτος τον Σεπτέμβριο στην Περιφέρεια για χρηματοδότηση μέσω του ΠΕΠ Αττικής.


Aντιπεριφερειάρχης Πειραιά: Είχαν καθαριστεί τα φρεάτια
«Είχαν καθαριστεί τα φρεάτια αλλά ήταν τέτοιος ο όγκος του νερού που πετάχτηκαν τα φρεάτια στον αέρα και ανασηκώθηκε ακόμα και το οδόστρωμα» λέει ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης.
Tόνισε ότι αυτή τη στιγμή γίνεται αυτοψία και «οριοθετούμε τις περιοχές που έχουν πληγεί ενώ ο δήμος καταγράφει τις ζημιές. Ειδικά στην πύλη Ε2 στο λιμάνι προσπαθούν αυτή τη στιγμή να αποσύρουν τα νερά».
Οι εργασίες, όπως είπε ο αντιπεριφερειάρχης, όλη τη νύχτα έγιναν εργασίες κυρίως στις περιοχές «sos» και επισήμανε ότι «είναι μεγάλης έκτασης οι καταστροφές κυρίως τα καταστήματα και τα σπίτια».

Δήμαρχος Νίκαιας: Tα προβλήματα είναι ελεγχόμενα
Ελάχιστα προβλήματα αντιμετωπίζει ο δήμος Αγ. Ι. Ρέντη - Νίκαιας μετά την κακοκαιρία. Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Γιώργος Ιωακειμίδης, υπάρχουν μόνο κάποια πλημμυρισμένα μαγαζιά και σπίτια, ενώ ζημιές παρουσιάσθηκαν σε μερικά έργα που διενεργεί η ΔΕΗ και η Περιφέρεια.
«Τα προβλήματα είναι ελεγχόμενα και έχουν αποκατασταθεί σε μεγάλο βαθμό» σημειώνει ο δήμαρχος και προσθέτει ότι συνεργεία του δήμου καταγράφουν από το μεσημέρι τις ζημιές.


Δούρου: Δεν προσκλήθηκε στη σύσκεψη η Περιφέρεια Αττικής
Ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες η έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας, για την εκτίμηση της κατάστασης από τις πλημμύρες στην Αττική, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά.
Όπως σημείωσε με ανακοίνωσή της η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, «στη σύσκεψη όπου μετείχαν υπηρεσιακοί και αρμόδιοι φορείς, δεν προσκλήθηκε να λάβει μέρος η Περιφέρεια Αττικής».
«Η ενέργεια αυτή είναι αποκαλυπτική του πώς αντιλαμβάνεται η σημερινή κυβέρνηση το ρόλο και την αποστολή της δευτεροβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ως ρόλο εκτελεστικού βραχίωνα, συμπληρωματικού της κεντρικής εξουσίας, χωρίς λόγο. Πρόκειται για μία αντιμετώπιση που εντάσσεται σε έναν προεκλογικού τύπου σχεδιασμό, ο οποίος απάδει της κρισιμότητας της δύσκολης συγκυρίας», επισήμανε χαρακτηριστικά και συνέχισε:
«Σήμερα, που οι πολίτες των δήμων της Αττικής μετρούν τις πληγές που άφησαν πίσω τους οι πλημμύρες, βρισκόμαστε μπροστά σε μια πολιτική αποκλεισμών για προφανή μικροκομματικά οφέλη. Μια πολιτικάντικη πολιτική που ευθύνεται για το γεγονός ότι εν έτει 2014 η αντιπλημμυρική προστασία παραμένει ζητούμενο».
«Σήμερα εκείνο που χρειάζεται είναι η καταγραφή των προτεραιοτήτων, η άμεση δρομολόγηση των αποζημιώσεων καθώς και η επείγουσα προώθηση μέτρων αντιπλημμυρικής θωράκισης. Αυτές είναι οι υπηρεσίες που αναμένουν οι πολίτες από έναν σύγχρονο δημόσιο μηχανισμό και όχι παλαιοκομματικές αντιλήψεις για δημιουργία εντυπώσεων στα συντρίμμια κατεστραμμένων περιουσιών», τόνισε ακόμα.

Σαμαράς: Θα αποζημιωθούν οι πληγέντες όσο το δυνατόν πιο γρήγορα
Θα αποζημιωθούν οι πληγέντες όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι.
Ο Πρωθυπουργός τόνισε ακόμα ότι ζήτησε και περιμένει εισηγήσεις για παρεμβάσεις σε αντιπλημμυρικά έργα σε περιοχές που έχουν γνωρίσει πολλές φορές στο παρελθόν καταστροφές από την κακοκαιρία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης