Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αποφασίζει για τις αλληλοκατηγορίες Σερβίας – Κροατίας περί γενοκτονίας

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αποφασίζει για τις αλληλοκατηγορίες Σερβίας – Κροατίας περί γενοκτονίας
Η απόφαση του Δικαστηρίου αναμένεται να ρίξει φως σε μια από τις πιο σκοτεινές σελίδες της ιστορίας των Βαλκανίων
Σε αναμονή της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, σχετικά με τις μεταξύ τους αλληλοκατηγορίες για γενοκτονία κατά την διάρκεια του πολέμου (1991-1995), βρίσκονται η Σερβία και η Κροατία.
Ειδικότερα, η κροατική κυβέρνηση ισχυρίζεται πως η Σερβία διέπραξε γενοκτονία στο Vukovar το ’91 και κατέθεσε την υπόθεση στο ανώτατο δικαστήριο του ΟΗΕ το 1999 για πρώτη φορά, κατηγορώντας του Σέρβους και τον πρόεδρό τους, Milosevic, για την βίαιη σύγκρουση.
Διεκδικεί , επίσης, αποζημίωση για τις ζημίες που προκλήθηκαν σε οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο.
Στην άλλη άκρη της διελκυστίνδας, η Σερβία απάντησε στην Κροατία με την κατηγορία του διωγμού και γενοκτονίας του σερβικού πληθυσμού και την προσπάθεια κατάληψης του σερβικού εδάφους.
Το σίγουρο είναι ότι η απόφαση του διεθνούς δικαστηρίου της Χάγης, θα ρίξει φως στο τι πραγματικά συνέβη σε αυτή τη σκοτεινή σελίδα της ιστορίας των Βαλκανίων
Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια του πολέμου, έχασαν τη ζωή τους πάνω από 20 χιλ. πολίτες της τότε Γιουγκοσλαβίας, 200 χιλ. Σέρβοι καταδιώχθηκαν από τα σημερινά εδάφη της Κροατίας, ενώ δεκάδες χιλιάδες Κροατών φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν, όταν η Σερβία κατέλαβε την πόλη Vukovar της Κροατίας το 1991.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ivica Dacic, χαρακτήρισε την επερχόμενη απόφαση της Χάγης ως «το πιο σημαντικό γεγονός για τις διμερείς σχέσεις Σερβίας-Κροατίας», που θα βάλει τέρμα στις προσπάθειες των δύο χωρών, τα τελευταία 20 περίπου χρόνια, να πείσουν ότι η αντίθετη πλευρά είναι χειρότερος εγκληματίας.
Η Κροατία από την άλλη πλευρά, και διά στόματος του υπουργού Δικαιοσύνης, Orsat Milijenic, ισχυρίστηκε πως κύριος στόχος είναι «να διαφυλαχτεί η μνήμη όσων έγιναν στον πόλεμο και της βίας που δέχτηκε η Κροατία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης