Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

ΗΠΑ: Προς αναστολή παράδοσης των τουρκικών F-35

ΗΠΑ: Προς αναστολή παράδοσης των τουρκικών F-35
Εμπλοκή με την πώληση οπλικών συστημάτων μεταξύ ΗΠΑ-Τουρκίας.
Αμερικανοί βουλευτές έδωσαν στη δημοσιότητα λεπτομέρειες του σχεδίου αμυντικού προϋπολογισμού (NDAA), ύψους $717 δισ. που περιλαμβάνει κυρίως μέτρα κατά της Ρωσίας και της Κίνας, αλλά και το μέτρο που αφορά την πώληση όπλων στην Τουρκία.
Η Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων πρόκειται να συζητήσει την επόμενη εβδομάδα το NDAA το οποίο ορίζει το ύψος των αμυντικών δαπανών και το πώς θα χρησιμοποιηθούν τα χρήματα αυτά. Η Επιτροπή δεν έχει δώσει το νομοσχέδιο στη δημοσιότητα, όμως τόσο οι Ρεπουμπλικανοί που πλειοψηφούν σε αυτήν, όσο και οι Δημοκρατικοί, παρουσίασαν ορισμένα από τα βασικά στοιχεία του.

H έκθεση του Πενταγώνου

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, με το νομοσχέδιο ζητείται από το Πεντάγωνο να παρουσιάσει μια έκθεση για τη σχέση της Ουάσινγκτον με την Τουρκία και να ανασταλεί η πώληση σημαντικών αμυντικών συστημάτων μέχρι να ολοκληρωθεί η έκθεση αυτή.
Είναι γεγονός ότι οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν επιδεινωθεί το τελευταίο διάστημα. Η Τουρκία στήριξε τον αγώνα των ΗΠΑ κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, αλλά εμφανίζεται οργισμένη με τη στήριξη που παρέχει η Ουάσινγκτον στους Κούρδους μαχητές.
Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ ανησυχούν για την αγορά των ρωσικών συστημάτων S-400 από την Τουρκία και ζητούν την άμεση απελευθέρωση του πάστορα Andrew Bransosn και όλων των Αμερικανών που κρατούνται σε τουρκικές φυλακές.

Το NDAA απέχει ακόμη πολύ από το να γίνει νόμος των ΗΠΑ. Η τελική μορφή του θα προκύψει κατόπιν διαπραγματεύσεων μεταξύ των εκπροσώπων της Βουλής και της Γερουσίας που θα συζητήσουν τις διαφορετικές εκδοχές του κειμένου, που θα εγκριθούν από τα δύο σώματα του Κογκρέσου μέχρι το τέλος του έτους.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk, ο Mevlut Cavusoglou είπε ότι η πρόταση που έχει κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων και αφορά την προσωρινή αναστολή των πωλήσεων οπλικών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένων και των μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία είναι λανθασμένη και παράλογη.
«Αυτό δεν αρμόζει στη συμμαχία», υπογράμμισε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, ο οποίος ανέφερε ότι θα μεταβεί στις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να συναντηθεί με τον νέο Αμερικανό Yπουργό Εξωτερικών, Mike Pompeo.

Αναστολή παράδοσης των F-35;

Είναι δεδομένο, ότι στην Τουρκία η «προσωρινή απαγόρευση» που μπορεί σύμφωνα με τη φρασεολογία που έχει υιοθετηθεί, να εξελιχθεί σε… μονιμότερο, θα επαναφέρει μνήμες του εμπάργκο όπλων μετά την εισβολή στην Κύπρο (1975-78).
Οι Αμερικανοί το κάνουν για να πιέσουν τον Erdogan σε μια περίοδο, την προεκλογική, όπου είναι σχετικά «ευάλωτος». Είναι, όμως, πιθανό να οδηγήσει σε μεγαλύτερη αντίδραση, η οποία θα υπαγορευθεί και από την ανάγκη του να προσποριστεί εκλογικά οφέλη, κινητοποιώντας τα αντιαμερικανικά αντανακλαστικά του τουρκικού εκλογικού σώματος, τα οποία θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένα.

Αποτέλεσμα εικόνας για turkish f35
Φαίνεται πως στόχος είναι η αναστολή παράδοσης των πρώτων μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35 στην Τουρκία, που αναμένονται 23 Ιουνίου με τελετή που θα γίνει στις ΗΠΑ. Άρα, εάν ψηφιστεί, απλά σημαίνει ότι η διαδικασία θα παγώσει, μέχρι την έκθεση του Πενταγώνου.
Εκτός κι αν το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ έχει λάβει την απόφαση να παύσει την κατευναστική πολιτική απέναντι στην Τουρκία και έχει έτοιμο «Plan B» το οποίο θέτει σε εφαρμογή λίγο πριν τις εκλογές, προσπαθώντας να επηρρεάσει ευθέως το εκλογικό σώμα της Τουρκίας. Δηλαδή, να αντιληφθεί ότι εάν συνεχιστεί η πολιτική Erdogan η Τουρκία θα μπει σε μεγάλες περιπέτειες κι έτσι να τον καταψηφίσει.
Οι εξελίξεις θα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον κι η ελληνική πλευρά έχει κάθε λόγο να τα παρακολουθεί από κοντά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης