Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Διπλωματικό φράγμα στον Erdogan υψώνει η Ελλάδα

Διπλωματικό φράγμα στον Erdogan υψώνει η Ελλάδα
Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζει το διπλωματικό μαραθώνιο η κυβέρνηση έναντι της τουρκικής προκλητικότητας
Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζει το διπλωματικό μαραθώνιο η κυβέρνηση έναντι της τουρκικής προκλητικότητας.
Υπό το πρίσμα αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στη δημοσιογράφο Christiane Amanpour του CNN έκανε λόγο για αύξηση στις προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας σε διάφορα μέτωπα υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει διαφωνία για τα όρια στις θαλάσσιες ζώνες.
Η Ελλάδα πρόσθεσε, λέει ανοιχτά στην Τουρκία να συζητήσουν σαν πολιτισμένοι γείτονες κι αν δεν συμφωνήσουν να πάνε στο Διεθνές Δικαστήριο. Ξεκαθάρισε πάντως ότι η χώρα μας δεν μπορεί να να δεχτεί τετελεσμένα από την πλευρά της Τουρκίας ενώ επανέλαβε για ακόμη μια φορά πως το ζήτημα δεν είναι μια απλή διαφωνία μεταξύ γειτόνων, αλλά απασχολεί ολόκληρη την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο.
Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την αίσθηση πως η Τουρκία είναι εντελώς απομονωμένη με αφορμη τις πολιτικές της, καθώς απειλεί τη σταθερότητα σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο.
Και όπως τόνισε, αποτελεί ζήτημα και για το ΝΑΤΟ, καθώς η Τουρκία δεν ενεργεί με τρόπο που αρμόζει σε συμμαχικό κράτος.
Ο ίδιος, είπε, έθεσε το θέμα στον γγ του ΝΑΤΟ και θα το θέσει ξανά.
Σε κάθε περίπτωση, επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν έχει κλιμακώσει ποτέ πρώτη την ένταση.
Ωστόσο, αυτού του είδους οι προκλήσεις, «απλώς δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητες.
Όχι μόνο από την Ελλάδα ή την Κύπρο αλλά από την Ευρώπη στο σύνολό της», ανέφερε με έμφαση.
Στο μεταξύ, το ζήτημα της τουρκικής επιθετικής συμπεριφοράς έθεσαν τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Αναστασιάδης στους Ευρωπαίους ομολόγους τους κατά την διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης.
Και παρά το γεγονός ότι οι κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας ήταν το αποκλειστικό θέμα της συνεδρίασης κορυφής της ΕΕ, ο Έλληνας πρωθυπουργός παρουσίασε στους Ευρωπαίους ομολόγους του την αδιαμφισβήτητη και συστηματική παραβίαση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου από την Τουρκία ενώ αναφέρθηκε λεπτομερώς στα πραγματικά περιστατικά που εκτυλίχθηκαν στην περιοχή της παράνομης τουρκικής NAVTEX και ανέπτυξε αναλυτικά τους κινδύνους για την ασφάλεια της ίδιας της Ευρώπης.
Και μπορεί η επίμαχη συζήτηση να μεταφέρθηκε για τα τέλη Σεπτέμβρη, ωστόσο αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η Γερμανίδα καγκελάριος εμφανίστηκε με μάλλον, μία προωθημένη θέση για τα μέτρα της, καθώς η Angela Merkel μέχρι τώρα, απλώς έλεγε ότι η Γερμανία παρακινεί τις δύο χώρες να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να τα βρουν στα διαφιλονικούμενα θέματα.
Αυτή τη φορά όμως εξέφρασε ανοιχτά, την πλήρη, όπως είπε, αλληλεγγύη της και στην Ελλάδα και στην Κύπρο και αυτό έχει τη σημασία του όταν ακούγεται από τα χείλη της καγκελαρίου. Βέβαια έσπευσε να υπενθυμίσει ότι ο δρόμος του διαλόγου είναι αυτός ο οποίος θα φέρει τη συναίνεση μεταξύ των δύο χωρών για κάποια συμφωνία αναφορικά με τα σημεία στα οποία διαφωνούν στην Ανατολική Μεσόγειο.  
Σε κάθε περίπτωση, με ενδιαφέρον αναμένεται και το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών
την επόμενη εβδομάδα, ωστόσο τα βλέμματα είναι στραμμένα στην έκτακτη Σύνοδο για την Ανατολική Μεσόγειο η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 24 - 25 Σεπτεμβρίου καθώς στην εν λόγω Σύνοδο αναμένεται να ληφθεί απόφαση για το αν θα υπάρξουν κυρώσεις και ποιες θα είναι αυτές.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης