Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Λίρα και ενέργεια στο επίκεντρο της Τουρκίας – Αυξάνει τα επιτόκια 5% και δημιουργεί αγωγό φυσικού αερίου με την Κύπρο κόντρα στον EastMed

Λίρα και ενέργεια στο επίκεντρο της Τουρκίας – Αυξάνει τα επιτόκια 5% και δημιουργεί αγωγό φυσικού αερίου με την Κύπρο κόντρα στον EastMed
Η Τουρκία δημιουργεί αγωγό φυσικού αερίου με την Βόρεια Κύπρο κόντρα στον EastMed
Η ισχυροποίηση της λίρας, η οποία έχει κατακρημνιστεί εσχάτως και βεβαίως η πολύπλευρη στρατηγική στην ενέργεια αποτελούν δύο βασικές προτεραιότητες της Τουρκίας πέραν των ευρύτερων στρατηγικών ζητημάτων αλλά και της ενίοτε ετερόκλητης στρατηγικής του Προέδρου Erdogan.
Η Τουρκία δεν θέλει απλά να καταστεί ναυτική δύναμη αλλά να μειώσει την ενεργειακή της εξάρτηση ή και να την εξαλείψει.
Στο πλαίσιο αυτό η ανακάλυψη φυσικού αερίου στην Tuna1 στην Μαύρη Θάλασσα όπου θα βρεθεί το έτερο σκάφος εξόρυξης Kanuni αρχές του 2021 αποτελεί κίνητρο για την Τουρκία να συνεχίσει τις έρευνες.
Ήδη το Oruc Reis βρίσκεται 70 μίλια νότια της Ρόδου αν και τελευταία πέραν των συνοδευτικών σκαφών δεν έχει δώσει σήμα στα δορυφορικά συστήματα για την γεωγραφική του θέση.
Το Barbaros επίσης διεξάγει έρευνες νοτιοανατολικά της Κύπρου.
Μέχρι τώρα οι έρευνες δεν έχουν αποδώσει ειδικά στην περιοχή της ελληνικής θαλάσσιας δικαιοδοσίας, καθώς ερευνήθηκαν 10 κοιτάσματα τα οποία ήταν άδεια.

Η Τουρκία σχεδιάζει αγωγό με την Κύπρο

Στο πλαίσιο αντιπερισπασμού του αγωγού φυσικού αερίου EastMed μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδος και Ιταλίας όπου το ισραηλινό αέριο θα μεταφέρεται από το κοίτασμα Leviathan στην Ευρώπη… η Τουρκία σχεδιάζει αγωγό που θα ξεκινάει από την κατεχόμενη Βόρεια Κύπρο και θα καταλήγει στην Τουρκία.
Η Τουρκία επινόησε το σχέδιο αυτό για τους εξής λόγους
1)Για να προσφέρει μια πολύ άμεση, οικονομικά και πρακτικά λύση για την μεταφορά του φυσικού αερίου που ανακαλύπτεται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ειδικά της Κύπρου.
2)Θέλει με τον τρόπο αυτό να νομιμοποιήσει την κατεχόμενη βόρεια Κύπρο που για την Τουρκία είναι η Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου.
3)Θέλει να στείλει ένα μήνυμα στο Ισραήλ αλλά και σε όλες τις εμπλεκόμενες χώρες ότι ο αγωγός Βόρειας Κύπρου και Τουρκίας είναι ο πιο σύντομος και οικονομικός δρόμος για να φθάσει το φυσικό αέριο της περιοχής στην Ευρώπη.
4)Θέλει να αναβαθμιστεί ο ενεργειακός ρόλος της Τουρκίας καθώς πολλοί αγωγοί περνούν μέσω της Τουρκίας.
5)Μειώνεται η εξάρτηση φυσικού αερίου της Τουρκίας.
Israel, Greece and Cyprus sign deal for EastMed gas pipeline | Euronews
Stratfor - a RANE Company on Twitter: "The overlapping political disputes  of countries in the eastern #Mediterranean — #Lebanon, #Turkey, #Israel,  #Greece, #Egypt and #Cyprus — create a complex mosaic that will
Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας θα αυξήσει 5% στο 15% τα επιτόκια της λίρας στις 19 Νοεμβρίου 2020

Στην αναβάθμιση της τουρκικής λίρας σε marketweight από underweight προχώρησε η αμερικανική επενδυτική τράπεζα J P Morgan αναφέροντας ότι υπάρχουν ενθαρρυντικά σημάδια από την νέα διοίκηση τόσο στο υπουργείο Οικονομικών όσο και στην Κεντρική Τράπεζα.
Να σημειωθεί ότι έως πρότινος 1 δολάριο είχε φθάσει να διαπραγματεύεται στις 8,52 λίρες Τουρκίας για να υποχωρήσει στην συνέχεια σε 1 δολάριο προς 7,75 τουρκικές λίρες.
Η ανάκαμψη της λίρας αποδίδεται στις αλλαγές που σημειώθηκαν τόσο στην Κεντρική Τράπεζα όσο και στο Υπουργείο Οικονομικών με τις αλλαγές προσώπων και κυρίως με την νέα στρατηγική που θα ακολουθηθεί.

Τι προβλέπουν J P Morgan – Goldman Sachs

Η J P Morgan προέβλεπε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα ανακοινώσουν αύξηση επιτοκίου 500 μονάδων βάσης ή 5% στην συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας που έχει προγραμματιστεί για τις 19 Νοεμβρίου 2020.
Πρακτικά τα επιτόκια παρέμβασης της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας θα αυξηθούν από 10,25% σε 15,25% με βάση την J P Morgan
Η Goldman Sachs επίσης προβλέπει ότι η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας θα αυξήσει τα επιτόκια 4,75% από 10,25% σε 15%.
«Το πρώτο τεστ για τη νέα ομάδα θα είναι η συνάντηση MPC της νέας εβδομάδας» ανέφερε η J P MPorgan.
To χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης Borsa Istanbul 100 index διαπραγματεύεται στις 1.291 μονάδες με ιστορικό υψηλό τις 1.303 μονάδες, εμφανίζει άνοδο 25% σε ετήσια βάση.
Πιστεύουμε ότι θα επιφέρουν σημαντική αύξηση των επιτοκίων και επίσης θα απλοποιήσουν το πλαίσιο πολιτικής για μεγαλύτερη διαφάνεια και προβλεψιμότητα.
Για την αποκατάσταση των συναλλαγματικών διαθεσίμων και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων μεσοπρόθεσμα, θα απαιτηθεί χρόνος και σίγουρα μεγάλη προσπάθεια.
Ο κύριος στόχος της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας είναι η επίτευξη και η διατήρηση της σταθερότητας των τιμών κάνοντας χρήση όλων των εργαλείων νομισματικής πολιτικής για την επίτευξη αυτού του στόχου, δήλωσε ο νεοδιορισμένος Διοικητής Naci Agbal.
H Κεντρική Τράπεζα χαλάρωσε τα τραπεζικά όρια στα repos και άλλων συναλλαγών, ένα βήμα που θα μπορούσε να κάνει τα τουρκικά περιουσιακά στοιχεία πιο ελκυστικά στους ξένους επενδυτές.
Στο τελευταίο βήμα εξομάλυνσης, ο Οργανισμός Τραπεζικών Κανονισμών και Εποπτείας (BDDK) αύξησε τα όρια σε συναλλαγές repos, προθεσμίας, προαίρεσης και άλλων παραγώγων που πραγματοποιούν οι Τούρκοι.
Η Τουρκία με 83 εκατ κατοίκους, εμφανίζει 761 δισεκ. δολάρια ΑΕΠ ενώ το κατά κεφαλήν ΑΕΠ διαμορφώνεται στις 9,22 χιλιάδες λίρες.

Τι θα σηματοδοτήσει η αύξηση των επιτοκίων;

Οι επενδυτές αναμένουν τις αποφάσεις της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020.
Η κίνηση αυτή θα σήμαινε μια διαφοροποίηση από τη μακροχρόνια θέση του Erdogan ότι τα υψηλότερα επιτόκια προκαλούν πληθωρισμό αντί να τον μειώσουν, σε αντίθεση με την κοινή οικονομική θεωρία.
Πάντως φαίνεται και ο Erdogan να έχει αποδεχθεί ότι πρέπει να αλλάξει η νομισματική πολιτική καθώς η Τουρκική οικονομία δέχθηκε ισχυρό αρνητικό σοκ.
Ορισμένοι δεν αποκλείουν ο Erdogan ο Τούρκος Πρόεδρος να χρειαστεί να πάρει και μέτρα λιτότητας και δημοσιονομικής προσαρμογής στην Τουρκία.
Ο Eray Yucel, μέλος της σχολής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Bilkent της Άγκυρας, δήλωσε ότι τα πρόσφατα γεγονότα έστειλαν θετικά μηνύματα στους επενδυτές, αλλά οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής θα πρέπει να ενεργήσουν γρήγορα για να αποφύγουν έναν άλλο κύκλο διολίσθησης στο νόμισμα της Τουρκίας.
«Η κυβέρνηση πρέπει να πείσει τους ανθρώπους, τους επενδυτές και τους διεθνείς οργανισμούς ότι έχει δεσμευτεί για αυστηρότερα μέτρα».
Η δημοσιονομική πειθαρχία θα είναι πολύ απαραίτητη για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Κεντρικής Τράπεζας.
Με τους επενδυτές να περιμένουν περαιτέρω μέτρα τις επόμενες μέρες, η αύξηση των επιτοκίων θα χρησιμεύσει για να υπογραμμίσει μια νέα κατεύθυνση πολιτικής, αν και μόνο μια αύξηση των επιτοκίων δεν θα επαρκεί.
«Ο νέος υπουργός οικονομικών πρέπει να προσέξει την ευαίσθητη ισορροπία μεταξύ της Κεντρικής Τράπεζας και του προέδρου και να δώσει χώρο στην Κεντρική Τράπεζα για να εφαρμόσει την κατάλληλη νομισματική πολιτική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης