Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Αιθιοπία: Ξεκινά η τελική φάσης της στρατιωτικής επιχείρησης στο Τιγκράι

Αιθιοπία: Ξεκινά η τελική φάσης της στρατιωτικής επιχείρησης στο Τιγκράι
Ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας προειδοποίησε ότι η διορία που είχε δώσει στις δυνάμεις της επαρχίας Τιγκράι να παραδοθούν έληξε, κάτι που σημαίνει ότι ο στρατός μπορεί να ξεκινήσει την τελική και κρίσιμη επιχείρησή του για την Μεκέλε
Ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας Α. Ahmed  προειδοποίησε ότι η τριήμερη διορία που είχε δώσει στις δυνάμεις της επαρχίας Τιγκράι να παραδοθούν έληξε, κάτι που σημαίνει ότι ο ομοσπονδιακός στρατός μπορεί να ξεκινήσει την «τελική και κρίσιμη» επιχείρησή του για την Μεκέλε, την πρωτεύουσα της επαρχίας.
Στις 4 Νοεμβρίου ο Α. Ahmed  έστειλε τον ομοσπονδιακό στρατό εναντίον της επαρχίας αυτής, έπειτα από μήνες έντασης με τις περιφερειακές αρχές του Λαϊκού Μετώπου Απελευθέρωσης του Τιγκράι (TPLF).
Από τις εχθροπραξίες έχουν χάσει τη ζωή τους πολλές εκατοντάδες άνθρωποι, σύμφωνα με την Αντίς Αμπέμπα και περισσότεροι από 25.000 έχουν αναζητήσει καταφύγιο στο γειτονικό Σουδάν.
Οι δυνάμεις του Τιγκράι εκτόξευσαν ρουκέτες εναντίον της Ερυθραίας στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, κλιμακώνοντας τη σύγκρουση η οποία κινδυνεύει να αποσταθεροποιήσει όλο το Κέρας της Αφρικής.
Η προειδοποίηση του Αιθίοπα πρωθυπουργού έγινε αφού οι κυβερνητικές δυνάμεις εξαπέλυσαν «αεροπορικές επιδρομές ακριβείας» έξω από τη Μέκελε, ανακοίνωσε η ομάδα δράσης της κυβέρνησης, ενώ οι χερσαίες δυνάμεις επίσης προελαύνουν.
«Η τριήμερη διορία που είχε δοθεί στις ειδικές δυνάμεις του Τιγκράι και τις πολιτοφυλακές να παραδοθούν στις εθνικές δυνάμεις έληξε σήμερα», τόνισε ο Α. Ahmed  στο Facebook.
«Μετά το πέρας της διορίας, η τελική, κρίσιμη φάση της επιβολής της τάξης θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες», πρόσθεσε.
Προς το παρόν δεν υπάρχει αντίδραση από τους ηγέτες του Τιγκράι.
O ομοσπονδιακός στρατός έχει ανακοινώσει ότι ελέγχει το δυτικό Τιγκράι, όπου επικεντρώνονται οι μάχες, καθώς και την πόλη Αλαμάτα, στο νοτιοανατολικό τμήμα της επαρχίας.
Όμως ο πρόεδρος του Τιγκράι, ο Ντεμπρετσιόν Γκεμπρεμάικλ, είχε δηλώσει στο AFP την Τρίτη ότι «η κυβέρνηση και ο λαός του Τιγκράι» θα αντέξουν.
«Αυτή η (στρατιωτική) εκστρατεία δεν μπορεί να τελειώσει. Για όσο καιρό ο στρατός των εισβολέων βρίσκεται στη γη μας, η μάχη θα συνεχίζεται. Δεν μπορούν να μας φιμώσουν με τη βία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης