Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Στην Αττάλεια το Oruc Reis μέχρι τον Ιούνιο 2021, τι προβλέπει η NAVTEX - Η Τουρκία πιέζει για διερευνητικές με την Ελλάδα

Στην Αττάλεια το Oruc Reis μέχρι τον Ιούνιο 2021, τι προβλέπει η NAVTEX -  Η Τουρκία πιέζει για διερευνητικές με την Ελλάδα
H Tουρκία ζητά διερευνητικές με την Ελλάδα, εν μέσω προκλήσεων Akar
Στην Αττάλεια θα παραμείνει μέχρι τον Ιούνιο του 2021 το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis, σύμφωνα με τη NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία, σε μία προσπάθεια να πιέσει την ελληνική πλευρά για την έναρξη των διερευνητικών επαφών, μετά από 4 μήνες συνεχών προκλήσεων.
Άλλωστε προς αυτή την κατεύθυνση πιέζει και η Γερμανία.

Συγκεκριμένα, η Ωκεανογραφική Υπηρεσία της γειτονικής χώρας εξέδωσε Navtex για έρευνες του Oruc Reis με ισχύ από τις 22 Δεκεμβρίου 2020 έως την 21η Ιουνίου του 2021 και αφορά σε έρευνες στη θαλάσσια περιοχή της Αττάλειας, σε τουρκική όμως υφαλοκρηπίδα.

Προς ώρας, η Navtex που έχει εκδώσει ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας αφορά καθαρά τουρκικά ύδατα και υφαλοκρηπίδα, ωστόσο, με το παρελθόν των ενεργειών της Άγκυρας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου το μέλλον είναι... απρόβλεπτο.

Η περιοχή που δεσμεύεται, στα ανοιχτά τους κόλπους της Αττάλειας, βρίσκεται εντός 30ού και 36ου μεσημβρινού.
Η τουρκική κίνηση έρχεται σε μία περίοδο που στο παρασκήνιο διεξάγονται συζητήσεις για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών.

Υπερπτήση τουρκικών F-16 πάνω από τους Ανθρωποφάγους

Τέσσερα τουρκικά αεροσκάφη F-16 πραγματοποίησαν, σήμερα, στις 10:10, υπερπτήση πάνω από τους Ανθρωποφάγους σε ύψος 10.000 ποδιών.
Τα τουρκικά μαχητικά αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες κατά πάγια τακτική.

Εrdogan: Δύο μέτρα και δύο σταθμά από ΗΠΑ και ΕΕ έναντι της Τουρκίας - Ελπίζω σε νέα σελίδα

Εν τω μεταξύ, για δύο μέτρα και δύο σταθμά έναντι της Τουρκίας από Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ κάνει λόγο ο πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ότι η Αγκυρα ελπίζει να ανοίξει «νέα σελίδα» στις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ενωση, προσθέτοντας ότι η Τουρκία είναι αντικείμενο εφαρμογής «δύο μέτρων και δύο σταθμών» τόσο εκ μέρους της Ουάσινγκτον όσο και εκ μέρους του ΝΑΤΟ.
«Η Τουρκία αντιμετωπίζει δύο μέτρα και δύο σταθμά τόσο ως προς την ανατολική Μεσόγειο, όσο και ως προς τους S-400. Ευχόμαστε η Ευρωπαϊκή Ενωση να απαλλαγεί από την στρατηγική τύφλωση που την διακατέχει το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε απευθυνόμενος σε βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.
«Πιστεύω ότι ο Joe Biden θα αποδώσει την δέουσα σημασία στις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ», πρόσθεσε.

Πυρά Τουρκίας κατά Ελλάδας - Akar: Προσπαθείτε να επιδεινώσετε τις σχέσεις με την ΕΕ - Όχι σε τετελεσμένα

Νωρίτερα, ωστόσο, η Τουρκία εκτόξευσε νέα πυρά κατά της Ελλάδας.
Ειδικότερα, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Hulusi Akar, υποστήριξε ότι η Ελλάδα προσπαθεί να δημιουργήσει προβλήματα στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ επανέλαβε την πάγια θέση περί επανεκκίνησης του διαλόγου.
«Θέλουμε να λύσουμε όλα μας τα προβλήματα πολιτικά, μέσα από το διάλογο με τους γείτονές μας, στην Ανατολική Μεσόγειο, στο Αιγαίο και στην Κύπρο.
Αυτός είναι ο στόχος και η επιθυμία μας.
Από την άλλη, η χώρα μας έχει δικαιώματα και ενδιαφέροντα. Το ξαναλέμε.
Δεν έχουμε πρόθεση να παραβιάσουμε τα δικαιώματα κανενός και με κανένα τρόπο.
H Ελλάδα που παρουσιάζει αρνητικά την επιδίωξη των δικαιωμάτων μας και προσπαθεί να δημιουργήσει προβλήματα στις σχέσεις με την ΕΕ.
Οι προσπάθειές της είναι μάταιες» δήλωσε μιλώντας στο δίκτυο NTV.
Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας, «ο πιο σωστός δρόμος για να βρεθεί λύση είναι η Ελλάδα να κάνει διαπραγματεύσεις με την Τουρκία.
Εμείς έχουμε σχέδια, προσπαθούμε να προχωρήσουμε σε αυτό το πλαίσιο.
Εάν εσείς αναζητείτε λύσεις αλλού πέραν των διαπραγματεύσεων με Τουρκία, αυτό το πρόβλημα δεν θα λυθεί. Εμείς λέμε μόνο διάλογο.
Αλλά είμαστε αποφασισμένοι και να μην επιτρέψουμε τετελεσμένα».

Διαβάστε επίσης:

H Τουρκία στήνει το σχέδιο της – Θα αναδείξει την Γαλάζια Πατρίδα ως νούμερο 1 στόχο στρατηγικής το 2021 – H κυριαρχία και λιγότερο… η ενέργεια την καθοδηγούν

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης