Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Επαναπροσέγγιση ΗΠΑ - Τουρκίας για S - 400 και κυρώσεις - Σαφές μήνυμα Cavusoglu σε Ελλάδα: Υψώσαμε τη σημαία μας στην Ανατ. Μεσόγειο

Επαναπροσέγγιση ΗΠΑ - Τουρκίας για S - 400 και κυρώσεις - Σαφές μήνυμα Cavusoglu σε Ελλάδα: Υψώσαμε τη σημαία μας στην Ανατ. Μεσόγειο
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επέμεινε στη λύση των δύο κρατών για την Κύπρο αλλά και στη Διάσκεψη των χωρών της Ανατολικής Μεσόγειου
Σε νέες δηλώσεις που στρώνουν το έδαφος για ακόμα ένα ταραχώδες έτος όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις προχώρησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, ανακοινώνοντας την επαναπροσέγγιση ΗΠΑ-Τουρκίας και τη σύσταση κοινής ομάδας εργασίας για τις κυρώσεις σχετικά με τους S-400.
«Οι ΗΠΑ πρότειναν τη σύσταση κοινής ομάδας μελέτης για τις κυρώσεις για τους S-400, και συμφωνήσαμε» τόνισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.
Εάν οι δηλώσεις του Cavusoglu έχουν βάση τότε πρόκειται για αλλαγή πλεύσης από την πλευρά των ΗΠΑ και κατά συνέπεια δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο αναθέρμανσης των διμερών σχέσεων ακόμα και μετά την αλλαγή σκυτάλης στο Λευκό Οίκο και την ορκωμοσία του Joe Biden.
«Η δυναμική αλλάζει μετά τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ» δήλωσε με νόημα ο Cavusoglu.
Κι όλα αυτά ενώ λίγο νωρίτερα, ο ίδιος είχε διαμηνύσει σε Ελλάδα και Κύπρο ότι η Τουρκία ύψωσε τη σημαία της στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Με το Oruc Reis υψώσαμε τη σημαία μας στην Ανατολική Μεσόγειο» υποστήριξε ο Cavusoglu τονίζοντας παράλληλα «δείξαμε σε εχθρούς και φίλους τι μπορούμε να κάνουμε».
Αξίζει να σημειωθεί, δε, ότι η επιβολή αμερικανικών κυρώσεων στην Τουρκία είχε γίνει «σημαία» από την ελληνική κυβέρνηση μετά την απροθυμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.
Μάλιστα, στελέχη από το κυβερνητικό στρατόπεδο ερμήνευαν τις αμερικανικές κυρώσεις ως μήνυμα προς τον Erdogan ότι η εποχή της ανοχή στην αυθαιρεσία τελείωσε.
«Η Αμερική περνάει ένα μήνυμα τώρα στην Τουρκία.
Κοίτα τι μπορεί να πάθεις άμα συνεχίσεις αυτόν τον δρόμο.
Αλλά σε επόμενο βήμα μπορώ να στο κάνω πιο αυστηρό. Περιμένω να δω πως θα αντιδράσεις» είχε δηλώσει σχετικά ο Άγγελος Συρίγος, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και βουλευτής ΝΔ.

Η Τουρκία διατηρεί στα ύψη την ελληνοτουρκική ένταση

Αποφασισμένη να συντηρήσει την ελληνοτουρκική ένταση εμφανίζεται η Τουρκία, εκμεταλλευόμενη και την ανοχή από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά και νέα πίστωση χρόνου που έδωσε στον Erdogan έως τον Μάρτιο του 2021.
«Με το Oruc Reis υψώσαμε τη σημαία μας στην Ανατολική Μεσόγειο» υποστήριξε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu.
Δεδομένου ότι το Oruc Reis παραβίασε την ελληνική υφαλοκρηπίδα, καθώς για αρκετούς μήνες έπλεε στην Ανατολική Μεσόγειο πραγματοποιώντας έρευνες, η δήλωση του Cavusoglu αποτελεί ακόμα ακραία πρόκληση από την πλευρά της Τουρκίας.
«Δείξαμε σε εχθρούς και φίλους  το τι μπορούμε να κάνουμε» τόνισε σε άλλο σημείο των δηλώσεων ο Cavusoglu, διαμηνύοντας προς πάσα κατεύθυνση τις προθέσεις της Τουρκίας ενώ θα μπορούσε να θεωρηθεί και έμμεση απειλή για την περίπτωση που η ΕΕ αποφασίσει να επιβάλλει πραγματικές κυρώσεις προς την Τουρκία.
Επίσης, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επέμεινε στα περί Διάσκεψης των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ αναφέρθηκε και στις σχέσεις της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτοξεύοντας βέλη και κατά της Γαλλίας.
Ακόμη, για άλλη μια φορά δήλωσε πως οι κυρώσεις της Ουάσιγκτον προς την Άγκυρα για τους S-400 αποτελούν επίθεση στα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας, ενώ ανακοίνωσε τη σύσταση κοινής ομάδας μελέτης για το θέμα.
Πιο αναλυτικά, στην ομιλία του για τον απολογισμό του 2020, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε «στην ανατολική Μεσόγειο, υψώσαμε τη σημαία μας με το Oruc Reis, το Barbaros και το Yavuz και δείξαμε πως δίχως εμάς δεν μπορεί να συμβεί κάτι στην περιοχή.
Το δείξαμε αυτό όχι μόνο στις παράκτιες χώρες αλλά και σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και σε όλο τον κόσμο.
Και δείξαμε σε εχθρούς και φίλους το τι μπορούμε να κάνουμε».
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην Κύπρο επισημαίνοντας «Στην Κύπρο θέλουμε λύση.
Όχι όμως μια ομοσπονδία, αλλά λύση με δυο κυρίαρχα κράτη».
 
Οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση

Την ίδια στιγμή αναφερόμενος στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Cavusoglu έβαλε στο στόχαστρο τόσο την Ελλάδα και την Κύπρο όσο και τη Γαλλία.
«Ήταν μια σχέση γεμάτη με ένταση λόγω της Ελλάδας, των Ελληνοκυπρίων και της Γαλλίας που επέμεναν να θέτουν τις διαφορές τους με τη χώρα μας.
Στην τελευταία Σύνοδο υπάρχουν σημεία που δεν μας ικανοποιούν, όμως φαίνεται πως επικράτησε κοινή λογική.
Είμαστε κομμάτι της Ευρώπης κι ας μην είμαστε μέλος της Ε.Ε.» τόνισε χαρακτηριστικά.

Σύσταση κοινής ομάδας εργασίας ΗΠΑ - Τουρκίας για τους S-400

Εν τω μεταξύ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αφού δήλωσε ότι η επιβολή των αμερικανικών κυρώσεων παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαίωματα της χώρας του, ανακοίνωσε τη σύσταση κοινής ομάδας εργασίας με την ΗΠΑ.
Ειδικότερα, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ πρότειναν τη σύσταση κοινής ομάδας μελέτης για τις κυρώσεις για τους S-400, «και συμφωνήσαμε».
«Δημιουργήσαμε κοινή ομάδα εργασίας με τις ΗΠΑ για τους S-400 και βρισκόμαστε ήδη σε τεχνικές διαπραγματεύσεις» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε πως «η δυναμική αλλάζει μετά τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ».
Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ με νομοσχέδιο αποφάσισαν την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για την απόκτηση των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων αεράμυνας S-400, τα οποία η Ουάσινγκτον θεωρούν ότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του ΝΑΤΟ.
Στο θέμα των S-400 αναφέρθηκε και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Sergei Lavrov, μετά τη συνάντηση του με τον Cavusoglu.
«Επιβεβαιώσαμε την αμοιβαία εστίασή μας στην ανάπτυξη της συνεργασίας στην αμυντική βιομηχανία.
 Εκτιμούμε, όπως ο πρόεδρος, Vladimir Putin, έχει επανειλημμένα τονίσει, τη διάθεση των Τούρκων συναδέλφων να συνεχίσουμε τη συνεργασία σε αυτόν τον τομέα, παρά τη συνεχιζόμενη παράνομη πίεση από την Ουάσινγκτον, η οποία δημιουργεί λόμπι για τα συμφέροντα των αμερικανικών κατασκευαστών χρησιμοποιώντας παράνομες μεθόδους εκτός αγοράς» δήλωσε ο Lavrov.

Η Τουρκία ο μεγάλος νικητής στην εξωτερική πολιτική το 2020 και γιατί το 2021 θα ισχυροποιηθεί περισσότερο – Τι πρέπει να πράξει η Ελλάδα;

Το 2020 ο μεγάλος νικητής στην εξωτερική πολιτική ήταν η Τουρκία στην ευρύτερη περιοχή και μια από τις πιο εξωστρεφείς χώρες διεθνώς.
Την ίδια στιγμή η Ελλάδα ακολούθησε μια αμυντική πολιτική και εγείρονται σοβαρά ερωτηματικά για την αποτελεσματικότητα των επιλογών.
Στο εσωτερικό μέτωπο η Τουρκική οικονομία βρίσκεται σε στενωπό.
Ωστόσο η Τουρκία αύξησε τον ελάχιστο μισθό κατά 21,56% από την 1η Ιανουαρίου 2021.
Ο καθαρός κατώτατος μισθός ανέρχεται σε 2.826 τουρκικές λίρες ή  380 δολάρια το μήνα, από 2.324 τουρκικές λίρες.
Ο νέος μικτός κατώτατος μισθός, πριν από μειώσεις, όπως κοινωνική ασφάλιση και οι φόροι εισοδήματος, θα φθάσουν τα 3.578 τουρκικές λίρες.
Ο ετήσιος πληθωρισμός της Τουρκίας ανήλθε στο 14% το Νοέμβριο, ενώ η μέση αύξηση των τιμών καταναλωτή ήταν 12,04%.
Σε πολιτικό επίπεδο το AKP του Erdogan που θεωρείται εθνικιστικό προηγείται στις δημοσκοπήσεις με ποσοστά 34%, ωστόσο το CHP το Δημοκρατικό Λαϊκό κόμμα που είναι σοσιαλιστικό λαμβάνει 27%.
Ωστόσο στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν το 2023 ο Erdogan κονταροχτυπιέται με τους βασικούς του αντιπάλους.

Αναβαθμίστηκε στο Αζερμπαϊτζάν

-Αναβαθμίστηκε στο Αζερμπαϊτζάν μετά την συμμετοχή στην νίκη των Αζέρων κατά των Αρμενίων στο Nagorno Karabakh.
Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι όχι μόνο τα τουρκικά UΑV τα μη επανδρωμένα αεροπλάνα αλλά και τα ισραηλινά συμμετείχαν στην ήττα των χριστιανών αρμενίων.
Η Ελλάδα ούτε στήριξε την Αρμενία, ούτε εναντιώθηκε στο Αζερμπαϊτζάν με το οποίο διατηρεί οικονομικούς δεσμούς.
Η Ελλάδα έδειξε ουδετερότητα ενώ η Τουρκία συμμετείχε ενεργά και στρατιωτικά.
Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Τουρκορωσική συμφωνία για την επιτήρηση της κατάπαυσης  του πυρός - ArmyNow.Gr
Αναβαθμίστηκε στην Ρωσία

- Η Τουρκία αναβαθμίστηκε στην Ρωσία και στον ρώσο Πρόεδρο Putin ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι ο τούρκος Πρόεδρος Erdogan έχει λόγο.
Η δήλωση αυτή έγινε από τον Putin επειδή η Τουρκία παρά τις κυρώσεις για του S-400 δήλωσε ότι όχι μόνο δεν θα εγκαταλείψει το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα αλλά θα το ισχυροποιήσει.
Η Τουρκία και η Ρωσία δεν έχουν κοινή στρατηγική σε διάφορα μέτωπα.
Π.χ. η Τουρκία ήταν με το Αζερμπαϊτζάν και η Ρωσία με την Αρμενία αν και η στήριξη στην Αρμενία από την Ρωσία… ήταν χαλαρή.
Η Τουρκία είναι ενάντια στον Assad στην Συρία, τον οποίο υποστηρίζει η Ρωσία.
Ακόμη και στην Λιβύη η Τουρκία και η Ρωσία υποστηρίζουν διαφορετικά στρατόπεδα, η μεν Τουρκία την επίσημη κυβέρνηση GNA και η Ρωσία υποστηρίζει τον στρατάρχη Haftar.
Η Τουρκία συνεργάζεται σθενά με την Ουκρανία με την οποία η Ρωσία βρίσκεται σε καθεστώς ψυχρότητας.
Παρά την υποστήριξη διαφορετικών συμφερόντων, η Τουρκία και η Ρωσία έχουν καταφέρει να βρουν πολλά σημεία επαφής, η πολιτική ετερόκλητης διπλωματίας αποδίδει και η περίπτωση Τουρκίας και Ρωσίας αυτό αποδεικνύει.

Αναβαθμίστηκε στην Μεσόγειο Θάλασσα

Η Τουρκία με την προκλητική στρατηγική της στο Ανατολικό Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο κατάφερε να κερδίσει τα εξής
-Να αποκτήσει de facto δυνατότητα έρευνας σε ελληνική θαλάσσια δικαιοδοσία π.χ. σχεδόν 80-100 ημέρες η Τουρκία μέσω του Oruc Reis πραγματοποιούσε έρευνες χωρίς ουσιαστική αντίδραση από την Ελλάδα.
-Το ίδιο έπραξε και στην Κύπρο με το ερευνητικό σκάφος Barbaros το οποίο στην κυριολεξία έχει «ξεχαστεί»…νοτιοδυτικά της Κύπρου.
-Ανακήρυξε Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη με την Λιβύη η Τουρκία, παραβιάζοντας ελληνική θαλάσσια δικαιοδοσία και η απάντηση ήταν ανακήρυξη ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου.
Η ευρύτερη περιοχή καθίσταται αμφισβητούμενη.
-Επιχειρεί να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με το Ισραήλ και ενεργοποίησε την πρεσβεία εκ νέου, ταυτόχρονα αφήνει να εννοηθεί ότι εάν Τουρκία και Ισραήλ ανακήρυσσαν αποκλειστική οικονομική ζώνη… το Ισραήλ θα κέρδιζε όλο το κοίτασμα Αφροδίτη της Νότιας Κύπρου.
Το Ισραήλ δεν είναι διατεθειμένο να χαλάσει τις σχέσεις με Κύπρο και Ελλάδα αλλά οι σχέσεις Τουρκίας και Ισραήλ…βρίσκονται σε φάση γεφύρωσης διαφορών.
-Η Διάσκεψη της Ανατολικής Μεσογείου ήταν τουρκική πρόταση, η οποία στην συνέχεια έγινε ευρωπαϊκή πρόταση, όπως προέκυψε από την Σύνοδο Κορυφής στις 10 και 11 Δεκεμβρίου 2020.
Δεν είναι σαφές πότε θα ξεκινήσει η Διάσκεψη και ποιες χώρες θα συμμετάσχουν αλλά το βέβαιο είναι ότι η Τουρκία θα είναι παρούσα.
Diaxroniko: Mare Nostrum: Η ''δική μας'' Μεσόγειος Θάλασσα
Θέλει να αναβαθμιστεί στο… Ισραήλ

Επιχειρεί να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με το Ισραήλ και ενεργοποίησε την πρεσβεία εκ νέου, ταυτόχρονα αφήνει να εννοηθεί ότι εάν Τουρκία και Ισραήλ ανακήρυσσαν αποκλειστική οικονομική ζώνη… το Ισραήλ θα κέρδιζε όλο το κοίτασμα Αφροδίτη της Νότιας Κύπρου.
Για τον ρόλο της Τουρκίας στο ζήτημα αυτό παρουσιάζεται μια ενδιαφέρουσα ανάλυση στην Daily Sabah.
Τη δεκαετία του 1930, ο ιδρυτής της Τουρκικής Δημοκρατίας  Τουρκίας, Kemal Ataturk, ταλαντεύτηκε ανάμεσα σε δύο κόσμους: τη Δύση (που σήμαινε κυριολεκτικά την Ευρώπη που συμβολίζει τον εκσυγχρονισμό) και την Ανατολή (δηλαδή την ΕΣΣΔ).
 Ο πρώην Πρόεδρος Ismet Inönü, κατάφερε να κρατήσει τη χώρα έξω από τον δεύτερο ευρωπαϊκό πόλεμο (ο οποίος, όπως και ο πρώτος, μετατράπηκε σε «παγκόσμιο» πόλεμο τελικά) και πήρε την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών
Ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Woodrow Wilson ήθελε μεγαλύτερη Αρμενία και ένα ενοποιημένο Κουρδιστάν.
Η συμβολική είσοδος της Τουρκίας στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο από την πλευρά των Συμμάχων το 1945 τη βοήθησε να γίνει μέλος των Ηνωμένων Εθνών.
Τα αιτήματα της Σοβιετικής Ένωσης για στρατιωτικές βάσεις στα τουρκικά στενά παρείχαν τη βάση για το δόγμα Truman το 1947: Οι ΗΠΑ εγγυήθηκαν την ασφάλεια της Τουρκίας και της Ελλάδας και η Τουρκία και η Ελλάδα υποστήριξαν τον πόλεμο των ΗΠΑ στην Κορέα.
Ως αποτέλεσμα, η Τουρκία προσχώρησε στο ΝΑΤΟ και έγινε η πρώτη μουσουλμανική χώρα που αναγνώρισε το κράτος του Ισραήλ τον Μάρτιο του 1949.
 Οι Βρετανοί κατάφεραν να χρησιμοποιήσουν επιδέξια την ιδέα της «πατρίδας για τον εβραϊκό λαό» στην Παλαιστίνη για να συγκεντρώσουν τη λαϊκή υποστήριξη «για συμμετοχή ενάντια στην απομόνωση».
Η Τουρκία καταψήφισε της Βρετανίας για τον διαμελισμό της Παλαιστίνης.
Ωστόσο, η Τουρκία αναγνώρισε το κράτος του Ισραήλ.
Η πρώτη διπλωματική αποστολή της Τουρκίας, στο Ισραήλ, υποβαθμίστηκε μετά την κρίση του Σουέζ το Νοέμβριο του 1956 όταν το Ισραήλ εισέβαλε στην Αίγυπτο αφού εθνικοποίησε το κανάλι του Σουέζ.
Έκτοτε, οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ είχαν πολλά σκαμπανεβάσματα.
 Μετά την ισραηλινή κατοχή σε αραβικά εδάφη το 1967, σχεδόν όλες οι τουρκικές κυβερνήσεις διατήρησαν τυπικές σχέσεις.
Μετά την προσάρτηση της Ανατολικής Ιερουσαλήμ από το Ισραήλ και την ανακήρυξη της Ιερουσαλήμ ως αιώνιας πρωτεύουσας της οι σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ υποβαθμίστηκαν ακόμη περισσότερο.
Το 2005 ο τότε πρωθυπουργός Erdogan της Τουρκίας επισκέφθηκε το Ισραήλ ως διαμεσολαβητής για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.
Δύο χρόνια αργότερα, ο Ισραηλινός Πρόεδρος Shimon Peres επισκέφθηκε την Τουρκία και μίλησε στο τουρκικό κοινοβούλιο. Ένας άλλος προσκεκλημένος της Τουρκίας εκείνη την εποχή ήταν ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Mahmoud Abbas που βρισκόταν στο ίδιο βάθρο την επόμενη μέρα.
Η Τουρκία πάντα ήλπιζε ότι αυτές οι διπλωματικές πρωτοβουλίες θα προωθούσαν τον ισραηλινο-παλαιστινιακό διάλογο και ότι το Ισραήλ θα αρχίσει να βλέπει τους Παλαιστινίους ως εταίρους στην  ειρήνη.
Αλλά μερικούς μήνες αργότερα, το Ισραήλ ξεκίνησε αυτό που αποκαλεί Επιχείρηση Cast Lead και αυτό που ο μουσουλμανικός κόσμος αποκαλεί τη σφαγή στη Γάζα.
Δύο χρόνια αργότερα πραγματοποιήθηκε η επιδρομή στο στόλο της Γάζας στην οποία 9 Τούρκοι εργαζόμενοι σκοτώθηκαν από ισραηλινά στρατεύματα που επιτέθηκαν στο Mavi Marmara, ένα πλοίο με τουρκική σημαία.
Έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες συμφιλίωσης από τότε.
Για παράδειγμα, το 2013, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu κάλεσε τον Πρόεδρο Erdogan και ζήτησε συγγνώμη για το περιστατικό με το Mavi Marmara.
Ανακοινώθηκε συμφωνία συμφιλίωσης στις 27 Ιουνίου 2016, για τον τερματισμό της εξαετούς ρήξης στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Φθάνοντας στο σήμερα άνοιξε εκ νέου η πρεσβεία της Τουρκίας στο Ισράηλ.

Αναβαθμίστηκε στην Λιβύη

Η Τουρκία αυτή την στιγμή είναι ο νούμερο ένα επίσημος συνομιλητής της κυβέρνησης GNA κόντρα στον στρατάρχη Haftar.
Στην Λιβύη μαίνεται ένας αιματηρός εμφύλιος πόλεμος εδώ και χρόνια και GNA και Haftar μπορεί να κατέληξαν σε μια ειρηνική διευθέτηση των διαφορών αλλά υπάρχει καχυποψία.
Ο Haftar απείλησε τους τούρκους που βρίσκονται στην Λιβύη και ο Akar o τούρκος υπουργός άμυνας προειδοποίησε τον Haftar όταν εάν επιτεθεί στα τουρκικά στρατεύματα στην Λιβύη… τότε η Τουρκία θα αποκτήσει νόμιμο δικαίωμα να επιτεθεί στον Haftar.
Τι σημαίνουν όλα αυτά;
Ότι η Τουρκία έχοντας το πράσινο φως της κυβέρνησης της Λιβύης έχει λόγο και ρόλο στις εξελίξεις.
Η Τουρκία συνεργάζεται άτυπα με την Ιταλία στην Λιβύη ενώ βρίσκεται σε κόντρα με τον Macron τον Γάλλο Πρόεδρο.
Η Λιβύη έχει στο υπέδαφος της φυσικό αέριο, πετρέλαιο και νερό.
Υπάρχουν υπόγεια νερά στη Λιβύη για να καλύψουν για 10ετίες τις ανάγκες για νερό.
Με βάση ορισμένους γεωλόγους τα νερά της Λιβύης συγκρίνονται με τα νερά του Ευφράτη και του Τίγρη.
Να σημειωθεί ότι ο Gaddafi ξόδεψε 60 δισεκατομμύρια δολάρια για υποδομές που αφορούν το νερό.
Μια από τις βασικές διαμάχες Λιβύης και Αιγύπτου που συνορεύουν με μεγάλα χερσαία σύνορα είναι το νερό και ένας από τους λόγους μεγάλης διαμάχης Λιβύης και Αιγύπτου.
Το ζήτημα δεν είναι το πετρέλαιο στη Λιβύη.
Η Αίγυπτος έχει προβλήματα νερού στον Νείλο με την Αιθιοπία και το Σουδάν
Η Αίγυπτος θέλει να αποκτήσει πρόσβαση στην Λιβύη λόγω των υδάτινων πόρων της.
Στα χέρια της Αθήνας το Μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης
Δεν υποβαθμίστηκε στην Ευρώπη

Η Τουρκία κατάφερε εν μέσω σοβαρών επικρίσεων από χώρες όπως η Γαλλία να αποφύγει τις κυρώσεις.
Τουναντίον η Γαλλία απέτυχε να επιβληθεί στις Συνόδους Κορυφής που ζητούσε μαζί με την Ελλάδα σκληρές κυρώσεις και embargo όπλων κατά της Τουρκίας.
Η Γερμανία μάλιστα, επέκρινε την απόφαση των ΗΠΑ ως χώρα μέλος του ΝΑΤΟ να επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία επίσης μέλος του ΝΑΤΟ για τους S-400.
Μάλιστα τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης μεταξύ άλλων ανέφεραν το τουρκικό επιχείρημα πως η Ελλάδα με S-300 δεν στοχοποιείται και στοχοποιήθηκε η Τουρκία με τους S-400.
Είναι βέβαιο ότι ούτε στις 25 και 26 Μαρτίου 2021 στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής θα επιβληθούν κυρώσει στην Τουρκία.
Μπορεί να αυξηθούν πιθανότατα οι κυρώσεις σε αξιωματούχους, όπως έχει ήδη συμβεί αλλά επί της ουσίας δεν έχουν αλλάξει τα δεδομένα.

Δεν υποβαθμίστηκε στην Μεγάλη Βρετανία

«Ανυπομονούμε τώρα να συνεργαστούμε με την Τουρκία για μια φιλόδοξη προσαρμοσμένη εμπορική συμφωνία Ηνωμένου Βασιλείου-Τουρκίας στο εγγύς μέλλον» δήλωσε η βρετανική κυβέρνηση.
 Η εμπορική σχέση ανήλθε σε 25,25 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019 και η Βρετανία.
Η Βρετανία να σημειωθεί ότι έχει λόγο και ρόλο στην κατεχόμενη Κύπρο διατηρώντας βάσεις και θεωρείται χώρα εγγυητής μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Οι βασικές αιτίες για τις ήττες της ελληνικής διπλωματίας και εξωτερικής πολιτικής είναι

1)Οι λάθος συμμαχίες

Η Ελλάδα στην προσπάθεια της να αντιμετωπίσει την προκλητικότητα της Τουρκίας συμμάχησε με χώρες που δεν αποτελούν την ατμομηχανή των εξελίξεων.
Συμμάχησε με τον Macron στην Γαλλία, ο οποίος υποκρίνεται ότι υποστηρίζει τις ελληνικές θέσεις.
Για τον Macron η Ελλάδα είναι χώρα μαριονέτα που την χρησιμοποιεί για να αποκτήσει νομιμοποίηση στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ είναι γνωστές οι κόντρες της Γαλλίας με την Τουρκία στην Λιβύη.
Η παρουσία της Τουρκίας στην Λιβύη έχει ενοχλήσει την Γαλλία, διεκδικεί πρόσβαση στο φυσικό αέριο και πετρέλαιο αλλά η υποστήριξη της Τουρκίας στην κυβέρνηση GNA του πρωθυπουργού Fayez Sarraj κόντρα στον στρατάρχη Haftar έχει ανατρέψει… τα δεδομένα.
Την ίδια στιγμή η Ελλάδα συμμάχησε με την Αίγυπτο ανακηρύσσοντας Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη ΑΟΖ… με ένα καθεστώς όπου οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι σύνηθες φαινόμενο.
Η ΑΟΖ Ελλάδος και Αιγύπτου ενέτεινε την ένταση, δεν αποθάρρυνε την Τουρκία η οποία κλιμάκωσε την ένταση στην περιοχή.

2)Η Ελλάδα απέτυχε να πείσει τις μεγάλες δυνάμεις

Η Ελλάδα απέτυχε να πείσει την Γερμανία αλλά και τις ΗΠΑ για τα δίκαια των θέσεων της.
Η Γερμανία αναφερόμενη πολλές φορές στις έρευνες που διεξήγαγε το Oruc Reis σε ελληνική θαλάσσια δικαιοδοσία αναφερόταν σε αμφισβητούμενα νερά.
Η αμερικανική πρεσβεία στην Τουρκία, πριν μήνες είχε αποδομήσει τον Χάρτη της Σεβίλλης όπου καθορίζονται ΑΟΖ και θαλάσσιες δικαιοδοσίες στην παραθαλάσσια Ευρώπη… αναφέροντας ότι δεν είναι νομικό κείμενο…

3)Υπερφίαλοι στόχοι

Η Ελλάδα έθεσε υπερφίαλους στόχους στις Συνόδους Κορυφής, όπου ξεκάθαρα απορρίφθηκαν όλες οι ελληνικές θέσεις.
Η Ελλάδα ζητούσε σκληρά οικονομικά μέτρα και κυρώσεις κατά της Τουρκίας και embargo όπλων, έπεισε την Γαλλία να υποστηρίξει το Embargo και παρέσυρε και την Κύπρο.
Το αποτέλεσμα ήταν φιάσκο, είναι εντυπωσιακό αλλά από όλες της χώρες της ΕΕ μόνο 3 ήταν θετικές για embargo όπλων…
Η Γερμανία, η Ουγγαρία, η Ιταλία, η Ισπανία υποστηρίζουν την Τουρκία καθώς θεωρούν λάθος τις κυρώσεις, τάσσονται υπέρ του διαλόγου μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας

4)Το ΝΑΤΟ στηρίζει την Τουρκία

Μόλις λίγες ημέρες πριν την Σύνοδο Κορυφής στις 10 και 11 Δεκεμβρίου 2020 ο Γενικός Γραμματέας του βορειοατλαντικού συμφώνου ή ΝΑΤΟ είχε αναφέρει ότι θα ήταν λάθος να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία από την ΕΕ.
Η Ευρώπη το ξανασκέφθηκε και μετέθεσε τις αποφάσεις για τις 25 και 26 Μαρτίου 2021 όπου πάλι δεν θα πάρει αποφάσεις κατά της Τουρκίας.
Και ενώ οι ΗΠΑ επέβαλλαν κυρώσεις στην Τουρκία για τους S-400 το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα, ήταν δευτερευούσης σημασίας.
Παρ΄ όλα αυτά ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας H. Maas τάχθηκε κατά των κυρώσεων των ΗΠΑ στην Τουρκία τονίζοντας ότι είναι λάθος επιλογή μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ να λαμβάνει μέτρα κατά άλλης χώρας του ΝΑΤΟ.

5)Η απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει τους S-400 ήταν στρατηγικά σωστή

Η Τουρκία ήθελε να αγοράσει Patriot και F35 από τις ΗΠΑ αλλά οι αμερικανοί αντιμετώπισαν με καχυποψία την Τουρκία γιατί γνώριζαν ότι συνομιλεί και με την Ρωσία για να αγοράσει το αντιαεροπορικό σύστημα S-400.
Όταν πριν 2,5 χρόνια το αγόρασε από την Ρωσία… οι ΗΠΑ πάγωσαν όλα τα σχέδια για πώληση των F-35 και των Patriot.
Οι αμερικανοί ανησύχησαν ότι η Τουρκία θα μεταφέρει μυστικά την τεχνολογία των αμερικανών όπλων στην Ρωσία ώστε το S-500 που έχει ξεκινήσει να παράγεται θα είναι άτρωτο.
Οι ΗΠΑ έχουν κάνει ένα στρατηγικό λάθος, επέβαλλαν κυρώσεις για τους S-400 ενώ δεν έπραξαν το ίδιο για την Ελλάδα και την Βουλγαρία που διαθέτουν το ρωσικό σύστημα S-300.
Η Τουρκία βάζοντας στο παιχνίδι την Ρωσία απέκτησε ένα σύμμαχο, προτρέποντας τον Putin τον Ρώσο Πρόεδρο να δηλώσει ότι «ο Erdogan κρατάει τον λόγο του»

6)Η Ελλάδα υποτίμησε την αναβάθμιση της Τουρκίας.

Οι τούρκοι έχουν ξεκάθαρη συνεργασία με την επίσημη κυβέρνηση της Λιβύης.
Στήριξαν οι Τούρκοι με μη επανδρωμένα UAV μαζί με το Ισραήλ το Αζερμπαϊτζάν στην υπόθεση του Nagorno Karabakh οδηγώντας σε ήττα τους Αρμενίους.
Μάλιστα ο Aliyev ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν διαμεσολαβεί ώστε να ανοίξουν οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ.
Η Τουρκία διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με την Ρωσία και ταυτόχρονα διατηρεί άριστες σχέσεις και με την Ουκρανία ενώ Ρωσία και Ουκρανία βρίσκονται σε ένταση.

7)Η Τουρκία θέλει περισσότερη συνεργασία με την Ρωσία

Ο υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Σότσι στις 29 Δεκεμβρίου 2020 για να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του Lavrov.
Η προηγούμενη συνάντηση είχε πραγματοποιηθεί στις 29 Μαρτίου 2019, στη νότια επαρχία της Αττάλειας της Τουρκίας.
Οι Τούρκοι μπορεί να βρίσκονται σε αντίπαλα στρατόπεδα με την Ρωσία στην Συρία και στην Λιβύη αλλά μπορούν και συνεργάζονται πολύ καλά στην περίπτωση του Nagorno Karabakh.

8)Η Τουρκία μεγάλη έκπληξη στα μη επανδρωμένα UAV

Η μεγάλη έκπληξη του 2020 όσον αφορά την πολεμική τεχνολογία ήταν η Τουρκία με τα μη επανδρωμένα αεροπλάνα UAV τα οποία συνέβαλλαν στην ήττα των αρμενίων στο Nagorno Karabakh.
Η Τουρκία κατασκευάζει υποβρύχια σε συμπαραγωγή, διαθέτει 1200 πολεμικές βιομηχανίες πάσης φύσεως ενώ θα κατασκευάσει Κορβέτες μαζί με την Ουκρανία στο ναυπηγείο Okean στην ουκρανική πόλη Mykolaiv.
Η Ουκρανία έχει υπογράψει μνημόνιο με την Τουρκική Αμυντική Βιομηχανία (SSB) για την παραγωγή κορβετών για το Ουκρανικό Ναυτικό.
Μαζί με την αγορά Τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) η Ουκρανία αποφάσισε να ενισχύσει το ναυτικό της με τα τουρκικά MILGEM (National Ship).
Η Τουρκία ξεκίνησε το πρόγραμμα MILGEM για να σχεδιάσει και να κατασκευάσει έναν στόλο από κορβέτες πολλαπλών χρήσεων και φρεγάτες που θα αντικαταστήσουν παλαιότερα πλοία. Συνολικά τέσσερις κορβέτες έχουν ενταχθεί στο τουρκικό ναυτικό

9)Η Τουρκία μεθοδεύει την blue homeland την Γαλάζια Πατρίδα – επιθετικό δόγμα - ενώ η Ελλάδα υιοθετεί ένα αμυντικό δόγμα ζητώντας την προστασία άλλων χωρών π.χ. Γαλλίας μια συμμαχία στρατηγικά λάθος.
Ακόμη και η προσπάθεια των Τούρκων να ανοίξουν διαύλους επικοινωνίας με το Ισραήλ αυτό τον σκοπό εξυπηρετεί.
Η Διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο που προωθεί η ΕΕ επίσης δίνει την δυνατότητα νομιμοποίησης της Τουρκίας στην περιοχή.

10)Η Τουρκία σκόπιμα εγείρει θέματα με την Ελλάδα

Η Τουρκία σκόπιμα εγείρει θέματα, θαλάσσιας δικαιοδοσίας, υφαλοκρηπίδας, ΑΟΖ, αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, χωρικών υδάτων και εναέριου χώρου… ώστε να υποχρεώσει την Ελλάδα να προσέλθει σε διάλογο για όλα τα θέματα.
Η Τουρκία επιδιώκει να κερδίσει και το ελάχιστο και η Ελλάδα γνωρίζοντας την παγίδα του διαλόγου τον αποφεύγει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης