Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ετοιμοπόλεμες στις διερευνητικές Ελλάδα και Τουρκία - Χαμηλά ο πήχης προσδοκιών - Anadolu: Τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ

Ετοιμοπόλεμες στις διερευνητικές Ελλάδα και Τουρκία - Χαμηλά ο πήχης προσδοκιών - Anadolu: Τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ
Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να αρχίσουν οι τεχνικές συνομιλίες Ελλάδας και Τουρκίας στο ΝΑΤΟ
Σχετικά Άρθρα

Με τον πήχη των προσδοκιών σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, Ελλάδα και Τουρκία αναμένεται να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι έπειτα από αρκετά χρόνια.
Οι πιθανότητες για συμφωνία είναι ελάχιστες, ενώ η κατάσταση παραμένει εκρηκτική, με τις δύο χώρες να δηλώνουν... ετοιμοπόλεμες.
Από τη μία πλευρά, η Ελλάδα προχωρά στην αγορά των Rafale και επεκτείνει τη στρατιωτική θητεία και από την άλλη πλευρά, η Τουρκία εξοπλίζεται βαριά εδώ και χρόνια.
Μάλιστα, όπως σχολιάζει σε σχετικό της δημοσίευμα, η Süddeutsche Zeitung «ο τουρκικός στρατός έχει αποκτήσει εμπειρία στη χρήση σύγχρονων όπλων -όπως ντρόουν- στους πρόσφατους πολέμους στη Μέση Ανατολή και τον Καύκασο».
Μόνο τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός ότι ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών που θα λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Ιανουαρίου, είναι προγραμματισμένο να διαρκέσει μόλις 24 ώρες, οπότε και οι δύο πλευρές θα συζητήσουν το σημείο στο οποίο είχαν σταματήσει οι διερευνητικές επαφές το 2016 και θα θέσουν τα θέματα που ενδέχεται να έχουν προστεθεί στην ατζέντα της κάθε χώρας.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης και συγκεκριμένο το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, Anadolu, μεταδίδει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να αρχίσουν στο ΝΑΤΟ οι τεχνικές συνομιλίες Ελλάδας και Τουρκίας.

Η ατζέντα και ο κίνδυνος για την Ελλάδα

Η Ελλάδα διαμηνύει ότι στο τραπέζι είναι μόνο η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών (ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα).
Στον αντίποδα, η Τουρκία εμφανίζεται κατηγορηματική πως θα θέσει στο διάλογο και άλλα θέματα, πρωτίστως την αποστρατιωτικοποίηση ελληνικών νησιών και τις λεγόμενες «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο.
Αυτή η κατάσταση φέρνει σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση την ελληνική πλευρά, καθώς η λύση που έχει είναι να αποχωρήσει ή να… υποχωρήσει.
Στην πρώτη περίπτωση, θα χρεωθεί η ίδια το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων, κάτι που απεύχεται δεδομένων και των πιέσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και κυρίως από τη Γερμανία για συμφωνία με την Τουρκία.
Στη δεύτερη περίπτωση, όμως, ο κίνδυνος ίσως είναι ακόμα μεγαλύτερος, καθώς το πλήγμα που θα υποστεί η ελληνική κυβέρνηση θα είναι τεράστιο και θα έρθει εν μέσω των προβλημάτων που έχει προκαλέσει σε οικονομία και κοινωνία ο κορωνοϊός. Τι θα συμβεί στο εσωτερικό της χώρας, εάν κάποιος Τούρκος αξιωματούχος αποκαλύψει ότι στο τραπέζι είναι και άλλα θέματα πλην της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας;
Σημειώνεται ότι την Ελλάδα στις διερευνητικές επαφές θα εκπροσωπήσει ο έμπειρος πρέσβης Παύλος Αποστολίδης, ενώ θα προηγηθούν επαφές του βασικού συμβούλου του Erdogan, Ibrahim Kalin, με τη διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη, Ελένη Σουρανή.

Anadolu: Την επόμενη εβδομάδα, αρχίζουν οι τεχνικές συνομιλίες Ελλάδας και Τουρκίας στο ΝΑΤΟ

Πληροφορίες για επανεκκίνηση των τεχνικών συνομιλιών Ελλάδας και Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, Anadolu.
«Σύμφωνα με πηγές ασφαλείας, στρατιωτικές αντιπροσωπείες από Ελλάδα και Τουρκία θα αναμένεται να συνεχίσουν τις τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ την επόμενη εβδομάδα» αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Capture.JPG
Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο, ο γγ του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, είχε ανακοινώσει συμφωνία Ελλάδας και Τουρκίας για τεχνικές συνομιλίες σε επίπεδο ΝΑΤΟ, για εδραιώσουν μηχανισμούς για στρατιωτική αποκλιμάκωση για να μειώσουν το ρίσκο επεισοδίων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ωστόσο, οι πληροφορίες αυτές διαψεύστηκαν στη συνέχεια από την ελληνική κυβέρνηση.

Οι προκλήσεις συνεχίζονται

Και μπορεί η Τουρκία να έχει αποσύρει το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, αλλά οι προκλήσεις συνεχίζονται είτε σε λεκτικό επίπεδο είτε στο... μέτωπο.
Αρχικά, έχουν καταγραφεί τουλάχιστον δύο σοβαρά επεισόδια στα Ίμια, ενώ μόλις χθες ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Recep Tayyip Erdogan, υποστήριξε ότι «η Ανατολική Μεσόγειος είναι μέρος της Γαλάζιας Πατρίδας».
Μάλιστα, ο τελευταίος άφησε αιχμές κατά της Ελλάδας για την κλιμάκωση της έντασης.
«Ορισμένες χώρες προέβησαν σε δηλώσεις και σε βήματα που κλιμάκωσαν την ένταση», δήλωσε και πρόσθεσε πως «η Ανατολική Μεσόγειος είναι μια περιοχή επί της οποίας η Τουρκία είχε ισχυρή αξίωση καθ’ όλη τη διάρκεια της Ιστορίας.
Η Τουρκία εξακολουθεί να τη διατηρεί και σήμερα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης