Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Daily Sabah: Οι Μουσουλμάνοι καταδικάζουν τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για επίθεση στο Ισλάμ

Daily Sabah: Οι Μουσουλμάνοι καταδικάζουν τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για επίθεση στο Ισλάμ

Ενώσεις μουσουλμάνων στην Ελλάδα κάνουν λόγο για ρητορική μίσους από τον κ. Ιερώνυμο, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα

Ενώσεις Μουσουλμάνων στην Ελλάδα καταδικάζουν τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για επίθεση στο Ισλάμ δηλώνοντας ότι απαιτείται μια πιο «εποικοδομητική» ρητορική για ένα ειρηνικό περιβάλλον, ειδικά εν μέσω πανδημίας ενώ ο ίδιος ο προκαθήμενος της Εκκλησίας απαντά, πως σέβεται έμπρακτα όλες τις γνωστές θρησκείες.
Ο κ. Ιερώνυμος στην απάντησή του στις αντιδράσεις διευκρινίζει, πως αναφερόταν σε «φονταμενταλιστές που εργαλειοποιούν το Ισλάμ».
«Καταδικάζουμε τη δήλωση του Αρχιεπίσκοπου της Ελλάδας, κ. Ιερωνύμου» ανακοίνωσε το Συμβούλιο Διαβούλευσης για την «Τουρκική» μειονότητα της Δυτικής Θράκης (BTTADK), όπως αναφέρει η Daily Sabah.
«Ελπίζουμε να χρησιμοποιηθεί μια πιο ειρηνική γλώσσα αντί για τον αντι-ισλαμικό λόγο σε τόσο δύσκολες στιγμές όπως αυτές της πανδημίας», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Η «Τουρκική Ένωση Ξάνθης», από την άλλη πλευρά, είπε ότι οι παρατηρήσεις του Ιερωνύμου δεν είναι μόνο «ισλαμοφοβική επίθεση», αλλά και «έγκλημα μίσους».
«Το γεγονός ότι αυτές οι δηλώσεις, γεμάτες προσβολές, προήλθαν από τον προκαθήμενο της ελληνικής εκκλησίας αυξάνει τη σοβαρότητα της κατάστασης.

«Να ανακαλέσει ο Ιερώνυμος»

Βλέπουμε αυτήν την κίνηση ως ένα από τα τυπικά παραδείγματα της αυξανόμενης ισλαμοφοβίας και ξενοφοβίας στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια», συνέχισε η ένωση, προσθέτοντας ότι ο Ιερώνυμος πρέπει να ανακαλέσει και να ζητήσει συγγνώμη.
Η Ένωση Μειονοτήτων Δυτικής Θράκης στην Ανώτατη Εκπαίδευση (BTAYTD), στη δήλωσή της τονίζει πως οι παρατηρήσεις του Αρχιεπισκόπου δεν έχουν καμία σχέση με θεολογικά ή ιστορικά γεγονότα.
«Εκφράζουμε θλίψη και έκπληξη για το γεγονός, πως τέτοιες απόψεις διατυπώνονται από άνθρωπο με σημαντική θέση» σημειώνει χαρακτηριστικά.
«Μία από τις βασικές πεποιθήσεις του Ισλάμ είναι να βασίζεται η ζωή στην ειρήνη μεταξύ των θρησκειών.
Ποτέ δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ότι υπάρχει μνησικακία και εχθρότητα εναντίον των μελών άλλων θρησκειών», υπογράμμισε ο Ahmet Ibram αναπληρωτής επικεφαλής της επαρχίας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Ισλάμ και πόλεμος

Υπενθυμίζεται, πως ο Αρχιεπίσκοπος χαρακτήρισε το Ισλάμ ως πολιτικό κόμμα με επεκτατικές διαθέσεις.
«Το Ισλάμ, οι πολίτες του, δεν είναι θρησκεία, είναι πολιτικό κόμμα, είναι πολιτική επιδίωξη και είναι οι άνθρωποι του πολέμου, οι άνθρωποι της εξαπλώσεως, αυτό είναι χαρακτηριστικό του Ισλάμ, το λέει και η διδασκαλία του Μωάμεθ» ανέφερε χαρακτηριστικά στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN.

Η απάντηση Ιερώνυμου στις επικρίσεις

«Με όλα όσα είπε για το Ισλάμ ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, στο πλαίσιο πρόσφατης τηλεοπτικής συνέντευξής του για την προσφορά της Εκκλησίας μας στην Επανάσταση του 1821, δεν εννοούσε τίποτε περισσότερο από τη διαστροφή της ίδιας της μουσουλμανικής θρησκείας από μία δράκα ακραίων φονταμενταλιστών, που σπέρνουν τον τρόμο και τον θάνατο σε όλη την Οικουμένη», ανακoίνωσε το Γραφείο Τύπου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
Εν συνεχεία, τονίζεται ότι «σε αυτά ακριβώς τα πρόσωπα αναφερόταν ο Αρχιεπίσκοπος, πρόσωπα που εργαλειοποιούν το Ισλάμ και το μετατρέπουν σε φονικό όπλο κατά όλων όσοι έχουν διαφορετική άποψη από αυτούς, ‘'απίστων'', αλλά ακόμη και πιστών».
Τέλος, στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «Τόσο ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος όσο και όλοι οι μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος σέβονται έμπρακτα όλες τις γνωστές θρησκείες και αντιμετωπίζουν όλους τους πιστούς τους με τη χριστιανική αγάπη και αλληλεγγύη, που δεν γνωρίζει διακρίσεις, μέσα από όλες τις δράσεις και πρωτοβουλίες τους, ιδιαίτερα στον κοινωνικό και στον φιλανθρωπικό τομέα.
Περαιτέρω, το παράδειγμα της ειρηνικής και αρμονικής συνύπαρξης και συμβίωσης χριστιανών και μουσουλμάνων στη Θράκη μας επιβεβαιώνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο του λόγου το αληθές».ier.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης