Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Erdogan: Κακός γείτονας η Ελλάδα - Η στρατιωτική ισχύς είναι υποχρέωση για την Τουρκία

Erdogan: Κακός γείτονας η Ελλάδα - Η στρατιωτική ισχύς είναι υποχρέωση για την Τουρκία
«Δεν είναι δυνατόν, κράτη που θέλουν να είναι ισχυρά και ανεξάρτητα να υστερούν στον τομέα της άμυνας», σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος
Σχετικά Άρθρα

Η στρατιωτική, οικονομική και διπλωματική ισχύς είναι υποχρέωση και όχι επιλογή για την Τουρκία, τόνισε ο Recep Tayyip Erdogan ο οποίος δύο μέρες πριν από τις διερευνητικές επαφές χαρακτήρισε την Ελλάδα «κακό γείτονα», που υποχρεώνει τη χώρα του να είναι ισχυρή στον αμυντικό τομέα. 
«Δεν είναι δυνατόν, κράτη που θέλουν να είναι ισχυρά και ανεξάρτητα να υστερούν στον τομέα της άμυνας», σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος σε τελετή καθέλκυσης φρεγάτας στην Κωνσταντινούπολη.
«Η Τουρκία είναι υποχρεωμένη τόσο να εγγυηθεί την εθνική της ασφάλεια όσο και να διατηρήσει το υψηλότερο επίπεδο αποτροπής προκειμένου να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των συμμαχικών της χωρών», συνέχισε.

«Κακός γείτονας»

Δύο μέρες πριν από την έναρξη του διαλόγου με την Ελλάδα στην Κωνσταντινούπολη στις 25/1/2021 ο Τούρκος πρόεδρος επέλεξε να δυναμιτίσει το κλίμα χαρακτηρίζοντας τη χώρα μας «κακό γείτονα» χωρίς όμως να την κατονομάσει.
«Οδεύουμε σε μία κατεύθυνση, που δεν επιθυμούμε καθόλου, αλλά οι κακοί γείτονες μας έκαναν ιδιοκτήτες του δρόμου αυτού.
Είναι η πρώτη μας προτεραιότητα να επιλέξουμε τις δικές μας εταιρείες και εθνικούς οργανισμούς για τον λόγο αυτό», σημείωσε ο Erdogan.
«Αντιμετωπίσαμε πίεση σε όλα τα μέτρα που έχουμε λάβει για να προστατεύσουμε την εθνική μας ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένων των νόμιμων επιχειρήσεων μας κατά της τρομοκρατίας στη Συρία και το Ιράκ και τον αγώνα μας για την υπεράσπιση των συμφερόντων μας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο», συνέχισε.
erdogan_b.jpg

Κράτος με ισχυρούς στόχους

«Είμαστε ένα κράτος με ισχυρούς στόχους και λόγο για την πορεία του κόσμου», επισήμανε, προσθέτοντας πως ενώ το 2002 υπήρχαν 62 έργα στον αμυντικό τομέα, σήμερα αυτά έχουν φτάσει τα 700.
«Είμαστε μεταξύ των 10 χωρών που μπορούν να σχεδιάσουν, να κατασκευάσουν και να συντηρήσουν το δικό τους πολεμικό πλοίο.
«Είμαστε μια χώρα που μπορεί να ξεπεράσει τις προκλήσεις που θέτουν οι παγκόσμιοι προμηθευτές και τα εμπάργκο που επιβάλλονται χάρη στη δική της δύναμη», υπογράμμισε.
O Erdogan στάθηκε ιδιαίτερα στον σχεδιασμό και τη δημιουργία ενός αεροπλανοφόρου που θα καταστήσει την Τουρκία παγκόσμια ναυτική δύναμη ενώ προανήγγειλε την καθέλκυση έξι νέων υποβρυχίων από το 2022.

«Από τους πρώτους στα drones»

Συνεχίζοντας την θριαμβολογία, ο Erdogan ανέφερε πως η Τουρκία είναι τώρα μεταξύ των πρώτων 3-4 χωρών στον κόσμο στην παραγωγή drones.
«Η ραχοκοκαλιά του σχεδιασμού μας πρέπει να βασίζεται σε εθνικούς πόρους, στην αμυντική βιομηχανία, όχι μόνο εξαλείφουμε τις αδυναμίες του παρελθόντος, αλλά προετοιμάζουμε επίσης για το μέλλον ενώ θα φέρουμε το ναυτικό μας σύντομα σε θέση ισχύος», συνέχισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Akar: Η Ελλάδα να σεβαστεί τα τουρκικά δικαιώματα σε Αιγαίο - Αν. Μεσόγειο

Ο Hulusi Akar κάλεσε την Ελλάδα να αποφύγει ενέργειες, που μπορεί να οδηγήσουν σε παρεξηγήσεις, δύο 24ωρα πριν από την έναρξη των διερευνητικών επαφών στην Κωνσταντινούπολη.
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, αν και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα βρεθούν νόμιμες και δίκαιες λύσεις σε διμερή θέματα κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με την Ελλάδα απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση στην Αθήνα.
«Στις συνομιλίες με την Ελλάδα, ελπίζουμε ότι τα ζητήματα θα αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο του νόμου και της δικαιοσύνης και πως θα βρεθούν λύσεις», δήλωσε ο Akar μιλώντας στην ίδια τελετή..
Ο Akar υπογράμμισε περαιτέρω την προσδοκία της Τουρκίας ότι η Ελλάδα « θα σεβαστεί τα (Τουρκικά) δικαιώματα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και θα αποφύγει ενέργειες, που μπορεί να προκαλέσουν παρεξηγήσεις».
Τη Δευτέρα 25/1, η Τουρκία και η Ελλάδα πρόκειται να συνεχίσουν τις διερευνητικές συνομιλίες μετά από τετραετή διακοπή.
Οι συνομιλίες αναμένεται να επικεντρωθούν σε διμερείς διαφορές, συμπεριλαμβανομένων των θαλάσσιων συνόρων και των γεωτρήσεων στην περιοχή, όπως αναφέρει ο τουρκικός Τύπος.
Akar: Η Ελλάδα να σεβαστεί τα τουρκικά δικαιώματα σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο

Δένδιας: Δεν συζητάμε εθνική κυριαρχία, αποστρατικοποίηση νησιών

Στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία η Ελλάδα προσέρχεται «καλή τη πίστει, με εποικοδομητικό πνεύμα» και χωρίς να προκαλεί, τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ξεκαθαρίζοντας εκ νέου ότι δεν συζητούνται θέματα που αφορούν την εθνική κυριαρχία και την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.
Ο κ. Δένδιας σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» αναφέρει ότι οι διερευνητικές δεν είναι διαπραγματεύσεις, αλλά είναι άτυπες, δεν τηρούνται πρακτικά και καμία πλευρά δεν αναλαμβάνει υποχρεώσεις και δεσμεύσεις.
«Ευελπιστούμε ότι οι επαφές αυτές θα οδηγήσουν σε αποκλιμάκωση», σημειώνει ο υπουργός και προσθέτει. «ελπίζω ότι και η τουρκική πλευρά θα προσέλθει στις επαφές αυτές με αντίστοιχο πνεύμα».
Σύμφωνα με τον κ.Δένδια, «ζήτημα των ενδεχόμενων μελλοντικών διαπραγματεύσεων θα είναι η οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.
Εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία σε διαπραγματεύσεις, που τυχόν ακολουθήσουν τις διερευνητικές, οι δύο πλευρές θα πρέπει να συμφωνήσουν σε κείμενο συνυποσχετικού που θα υποβληθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».
Υπενθυμίζει πως «έχουν περάσει σχεδόν πέντε χρόνια από τον τελευταίο γύρο των διερευνητικών επαφών, οι οποίες σταμάτησαν με τουρκική υπαιτιότητα τον Μάρτιο του 2016» και «για τον λόγο αυτό έχουν πάρει μια "μυθική διάσταση"».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης