Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Νέο μήνυμα της Αθήνας σε Τουρκία: Δεν θα πέσουμε στην παγίδα υπονόμευσης του διαλόγου

Νέο μήνυμα της Αθήνας σε Τουρκία: Δεν θα πέσουμε στην παγίδα υπονόμευσης του διαλόγου
Σε πλήρη εξέλιξη είναι -σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης- η άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» που πραγματοποιείται σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο

Νέο μήνυμα προς την Τουρκία απευθύνει η ελληνική πλευρά σε μια περίοδο κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας με επίδειξη δύναμης (άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα») σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, με υπερπτήσεις αλλά και με παράνομες NAVTEX.
Κι όλα αυτά τη στιγμή που η Άγκυρα δεν έχει απαντήσει στην πρόσκληση της Αθήνας για τις διερευνητικές επαφές.
Τις τελευταία ημέρες, κυβερνητικοί αξιωματούχοι διαμηνύουν ότι οι προκλήσεις δεν συμβάλουν στις προσπάθειες για να ένα εποικοδομητικό διάλογο.
«Οι διερευνητικές επαφές δεν έχουν παγώσει.
Όπως ξέρετε δεν είναι ένα σπριντ αυτού του τύπου οι συνομιλίες.
Θα ήθελα να επαναλάβω ότι η ελληνική πλευρά έχει προτείνει ημερομηνίες στην τουρκική πλευρά και αναμένει την απάντησή της.
Προφανώς δηλώσεις και κινήσεις που είναι προκλητικές δεν συνάδουν με το εποικοδομητικό πνεύμα που απαιτείται» η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

Η άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα»

Σε πλήρη εξέλιξη είναι -σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης- η άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» που πραγματοποιείται σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
Η άσκηση θα διαρκέσει έως τις 7 Μαρτίου, ενώ συμμετέχουν συνολικά 87 πλοία, 27 αεροσκάφη και 20 ελικόπτερα, συμπεριλαμβανομένων ειδικών πλοίων και της Ακτοφυλακής.
Η άσκηση δεν είχε πραγματοποιηθεί το 2020 εξαιτίας της πανδημίας, ενώ το 2019 απέπλευσαν 104 πολεμικά πλοία, σχεδόν το σύνολο του τουρκικού στόλου, με τη «Γαλάζια Πατρίδα» να χρησιμοποιείται για πρώτη φορά σε στρατιωτική άσκηση.

Σε επιφυλακή το ελληνικό «Πεντάγωνο»

Μέσα σε αυτό το κλίμα, το ελληνικό «Πεντάγωνο», που παρακολουθεί την τουρκική άσκηση, παραμένει σε ετοιμότητα.
Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, ένας αριθμός πολεμικών σκαφών έχει λάβει διαταγή απόπλου από τον Ναύσταθμο Σαλαμίνας για επιτήρηση των τουρκικών κινήσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης