Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Cavusoglu: Η Ελλάδα να εγκαταλείψει την οδό της έντασης και να επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου

Cavusoglu: Η Ελλάδα να εγκαταλείψει την οδό της έντασης και να επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κάνει λόγο για προβοκατόρικες δηλώσεις Ελλήνων αξιωματούχων και κάνει λόγο για βελτίωση των σχέσεων με την Αίγυπτο
Σχετικά Άρθρα

Τη σκυτάλη από τον Recep Tayyip Erdogan και τον Hulusi Akar πήρε την Κυριακή (7/3/2021) ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu, ο οποίος κάνει λόγο για αντίδραση της Άγκυρας στο παιχνίδι που στήνεται εναντίον της ενώ παράλληλα χαιρετίζει την προσέγγιση της Τουρκίας με Αίγυπτο και Emmanuel Macron.
«Με την Ελλάδα μπορούμε να λύσουμε τα διμερή ζητήματα μόνο μέσω διαλόγου και είμαστε έτοιμοι να καθίσουμε στο τραπέζι όπως ορίζει το διεθνές δίκαιο .
Η Ελλάδα ήταν η πλευρά που έφευγε.
Αντί να μιλήσουν μαζί μας προσπάθησαν να μεταφέρουν τα ζητήματα στην ΕΕ.
Στο τέλος όταν ήρθαν στο τραπέζι, ακολούθησαν την οδό της κλιμάκωσης της έντασης για να ανατρέψουν το τραπέζι.
Η παρενόχληση στο πλοίο μας Cesme και οι προβοκατόρικες δηλώσεις των Ελλήνων αξιωματούχων είναι τα πρόσφατα παραδείγματα» σημειώνει ο Cavusoglu σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Sabah.
«Μια αρχική πρόταση ήρθε από την Αθήνα για τον επόμενο γύρο διερευνητικών συνομιλιών, αλλά η ημερομηνία δεν είναι ακόμη επίσημη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Η πρόσκληση σε διάλογο

Οι δηλώσεις Cavusoglu για τον διάλογο με την Ελλάδα έρχονται ως συνέχεια των λεγομένων του ίδιου του Τούρκου προέδρου και του υπουργού Άμυνας Akar, λίγες ώρες πριν.
«Η Τουρκία δεν επιβουλεύεται, τη θάλασσα ή την κυριαρχία οποιασδήποτε χώρας, στοχεύει μόνο στην προστασία της επικράτειάς της, των δικαιωμάτων της», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Erdogan στις 6/3.
«Έχουν γίνει προσπάθειες να σφετεριστούν τα δικαιώματα του τουρκικού έθνους, και των Τουρκοκυπρίων, στην Ανατολική Μεσόγειο», πρόσθεσε πάντως με νόημα αποδίδοντας με γλαφυρό τρόπο την τακτική πρόσκληση σε διάλογο αλλά συνοδευόμενη από επιθέσεις.
Εξάλλου και ο Τούρκος υπουργός Άμυνας τάσσεται υπέρ της επίλυσης όλων των ζητημάτων μέσω διαλόγου και σχέσεων καλής γειτονίας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
«Είμαστε ανοιχτοί σε διαπραγματεύσεις και ελπίζουμε ότι θα χρησιμοποιηθούν όλοι οι ειρηνικοί τρόποι και διαδικασίες σε αυτό το πλαίσιο», είπε ο Hulusi Akar, προσθέτοντας ότι είναι ζωτικής σημασίας για την ελληνική πλευρά να εγκαταλείψει την άκαμπτη στάση της και να αποδεχτεί την τουρκική ύπαρξη στο νησί της Κύπρου.

Διάσκεψη Ανατολική Μεσογείου

Ως προς την Ανατολική Μεσόγειο εκτιμά πως δεν υπάρχει πιθανότητα επιτυχίας των ενεργειακών σχεδιασμών που προσπαθούν να αποκλείσουν την Τουρκία.
«Η πρόταση του προέδρου μας να διεξαχθεί Διάσκεψη Ανατολικής Μεσογείου με όλες τις χώρες της περιοχής είναι ένα από τα πρόσφατα παραδείγματα για την ειλικρινή επιθυμία για συνεργασία», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Cavusoglu.
O επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας τόνισε ότι, για να μετατραπεί η ενέργεια σε ένα μέσο ειρήνης με βάση το διεθνές δίκαιο πρέπει να διεξαχθεί η πολυμερής διάσκεψη, μία πρόταση που διαβιβάστηκε και στην ΕΕ, προκειμένου να υπάρχει δίκαιη μοιρασιά με τη συμμετοχή και των δύο πλευρών της Κύπρου.

Βελτίωση των σχέσεων με Αίγυπτο

Ο Cavusoglu έκανε λόγο και για απαρχή βελτίωσης των σχέσεων με την Αίγυπτο.
«Με την Αίγυπτο έχουμε επαφές και σε επίπεδο πληροφοριών και σε επίπεδο υπουργείων Εξωτερικών. Έχω συναντηθεί πολλές φορές με τον Sameh Shoukry (σ.σ. ΥΠΕΞ Αιγύπτου).
Στις συναντήσεις μας στον ΟΗΕ, είχαμε πολύωρες συνομιλίες για το πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις», επισημαίνει.
Μπορούμε να αρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις για τα πεδία δικαιοδοσίας θαλάσσιων ζωνών.
«Επειδή είμαστε υπέρ της δίκαιης μοιρασιάς, θέλουμε να μιλήσουμε με όλους» δηλώνει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Θετικό κλίμα με Macron

Θετική στροφή και στις σχέσεις της Τουρκίας με τον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron διαβλέπει ο Cavusoglu με αφορμή την πρόσφατη επικοινωνία του πρώτου με τον Erdogan.
Στη συνομιλία που είχε με τον Macron έθεσαν τα θέματα συνεργασίας για τη Συρία και το Nagorno Karabakh.
Ο Macron είπε ‘'εγώ δεν είμαι εναντίον του Ισλάμ το 17 % του πληθυσμού μας είναι Μουσουλμάνοι.
Εγώ δεν θα είμαι εναντίον του Ισλάμ.
Εδώ, έχουμε μία καλή σχέση με την τουρκική κοινότητα''».
Για τα μεγάλα θέματα εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή, ο Cavusoglu υπογράμμισε ότι η χώρα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την προώθηση της ειρήνης και της συνεργασίας στην περιοχή της σύμφωνα με αρχές που βασίζονται στη δικαιοσύνη και τη διεθνή νομιμότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης