Άμυνα – Διπλωματία

Dbeibah (πρωθυπουργός Λιβύης): Σε απόλυτη ισχύ το τουρκολιβυκό σύμφωνο, εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας με την Τουρκία

Dbeibah (πρωθυπουργός Λιβύης): Σε απόλυτη ισχύ το τουρκολιβυκό σύμφωνο, εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας με την Τουρκία
Ενδεικτικό της σημασίας που έδωσε η Λιβύη στην επίσκεψη είναι το γεγονός πως ο Dbeibah έφτασε με μια ομάδα που περιλαμβάνει 14 υπουργούς
Σχετικά Άρθρα

Οι οικονομικές συμφωνίες με την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένου του μνημονίου για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, γεγονός για το οποίο η Ελλάδα διαμαρτύρεται, παραμένουν σε ισχύ, επεσήμανε κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στην Άγκυρα ο Λίβυος πρωθυπουργός Αbdul Hamid Dbeibah.
«Η διατήρηση της κυριαρχίας της Λιβύης, της εδαφικής ακεραιότητας και της πολιτικής ενότητας και της ευημερίας του λαού της Λιβύης είναι οι πρωταρχικοί μας στόχοι» δήλωσε ο Erdogan.
Ο Erdogan δήλωσε ότι θα παραδώσει 150.000 δόσεις εμβολίου Covid-19 στη Λιβύη από αύριο.
Ειδικότερα, να αναπτύξουν περαιτέρω τη συνεργασία στον τομέα της Ενέργειας συμφώνησαν τη Δευτέρα 12 Απριλίου η Τουρκία και η Λιβύη, έπειτα από σειρά συναντήσεων που πραγματοποίησαν οι δύο χώρες.
Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν καθώς ο επικεφαλής της νέας προσωρινής κυβέρνησης της Λιβύης, ο πρωθυπουργός Abdul Hamid Dbeibah, συνοδευόμενος από μεγάλη αντιπροσωπεία, έφτασε στην Τουρκία στο πλαίσιο διήμερης επίσκεψης - η πρώτη του μετά την ανάληψη καθηκόντων τον περασμένο μήνα.
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan τον υποδέχθηκε με όλες τις τιμές στο Προεδρικό Μέγαρο.
Οι δυο τους πρόκειται να πραγματοποιήσουν ευρείες συνομιλίες σχετικά με την περαιτέρω βελτίωση των διμερών σχέσεων ενώ παράλληλα σχεδιάζεται η εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας Τουρκίας-Λιβύης.

Ομάδα με 14 υπουργούς

Ενδεικτικό της σημασίας που έδωσε η Λιβύη στην επίσκεψη είναι το γεγονός πως ο Dbeibah έφτασε με μια ομάδα που περιλαμβάνει 14 υπουργούς, πέντε αναπληρωτές πρωθυπουργούς και άλλους αξιωματούχους.
Πριν από τη συνάντηση των δύο ηγετών, οι υπουργοί της Λιβύης και οι Τούρκοι ομόλογοι τους πραγματοποίησαν σειρά συναντήσεων.
Ξεχώρισε η συνάντηση του υπουργού Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Fatih Dönmez με τον υπουργό πετρελαίου και φυσικού αερίου της Λιβύης Muhammad Ahmad Muhammad Aoun.
Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu και ο υπουργός Οικονομικών και Οικονομικών Lütfi Elvan συναντήθηκαν επίσης με τους Λιβύους ομολόγους τους Najla Mangoush και Khaled Al-Mabrouk Abdullah, αντίστοιχα.
Τονίζοντας τον ιστορικό δεσμό μεταξύ των δύο χωρών, οι Τούρκοι τόνισαν ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα στη Λιβύη.
«Μαζί θα ξεκλειδώσουμε τις αναπτυξιακές δυνατότητες της Λιβύης» ανέφερε ο υπουργός Τεχνολογίας της Τουρκίας Mustafa Varank.

Οδικός χάρτης

Η συνεργασία θα συνεχιστεί σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων στη βιομηχανία και στις υποδομές, καθώς και στην υγεία, την ενέργεια και τον τραπεζικό τομέα, σημείωσε η Τουρκάλα υπουργός Εμπορίου Pekcan.
Σημειώνεται ότι ο όγκος των συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών έφτασε τα 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020.
Η Τουρκία είπε ότι οι τουρκικές εταιρείες θα αναλάβουν ενεργό ρόλο στην ανοικοδόμηση της χώρας.
Οι δύο χώρες το 2020 υπέγραψαν ένα μνημόνιο συμφωνίας (MoU) που επιτρέπει στους Τούρκους κατασκευαστές να ολοκληρώσουν τα ημιτελή επιχειρηματικά τους σχέδια.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Λίβυος πρωθυπουργός επεσήμανε πως οι οικονομικές συμφωνίες με την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένου του μνημονίου για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, γεγονός για το οποίο η Ελλάδα διαμαρτύρεται, παραμένουν σε ισχύ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης