Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Η ελληνική διπλωματία κέρδισε τις εντυπώσεις, αλλά όχι την ουσία... παγιδεύτηκε αποδεχόμενη όλη την τουρκική ατζέντα

Η ελληνική διπλωματία κέρδισε τις εντυπώσεις, αλλά όχι την ουσία... παγιδεύτηκε αποδεχόμενη όλη την τουρκική ατζέντα
Η Τουρκία έχει ενορχηστρώσει μια ενδιαφέρουσα διπλωματική στρατηγική
Σχετικά Άρθρα

Ο ελληνικός και τουρκικός τύπος εστιάζουν στο πως ο έλληνας υπουργός εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατακεραύνωσε τον τούρκο ομόλογο του Mevlut Cavusoglu…
Μάλιστα χρειάστηκε και παρέμβαση Erdogan του τούρκου Προέδρου να υποστηρίξει επικοινωνιακά τον Cavusoglu δηλώνοντας ότι «δεν μπορούσε να μείνει σιωπηλός έπρεπε να τον βάλλει στην θέση του (τον Νίκο Δένδια)»
Ωστόσο η ουσία είναι ότι η Τουρκία βγαίνει αναβαθμισμένη και οικονομικά κερδισμένη...όπως θα αποδειχθεί και στην Σύνοδο Κορυφής στις 24 και 25 Ιουνίου 2021

Τι πραγματικά συνέβη;

Όλοι εστιάζουν στις εντυπώσεις και στο πως ο Νίκος Δένδιας επέκρινε την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, τις συνεχείς προκλήσεις, την Θράκη, τον θαλάσσιο και εναέριο χώρο κ.α.
Με όρους εντυπώσεων ο Δένδιας ήταν επικριτικός και αποδοκίμασε δημόσια – μέσα στα πλαίσια της διπλωματικής γλώσσας – την στάση της Τουρκίας, αλλά εγείρονται πολλά ερωτήματα.

1)Τι κέρδισε η Ελλάδα πέραν από τις εντυπώσεις;

2)Μήπως η Ελλάδα και η ελληνική διπλωματία ανοίγοντας όλα αυτά τα θέματα παγιδεύτηκε στην τουρκική σκακιέρα;
Κανείς δεν κατανόησε γιατί ο Cavusoglu δεν απάντησε στην σκληρή κριτική Δένδια;

3)Τελικά μήπως μέσω της παράθεσης όλων των ζητημάτων που αποτελούν χρόνιες διαφορές μεταξύ των δύο χωρών η Ελλάδα παγιδεύτηκε αποδεχόμενη εμμέσως πλην σαφώς όλη την τουρκική ατζέντα;
Η βασική ανησυχία είναι αυτή ενώ ακόμη και ο ιταλικός τύπος που ασχολήθηκε με το θέμα σε αυτό το ζήτημα επικεντρώθηκε.
Ακόμη και μέσω της άρνησης π.χ. στις αναφορές του έλληνα υπουργού εξωτερικών για μια πλειάδα ζητημάτων που αποτελούν τον πυρήνα των ελληνοτουρκικών διαφορών… η Ελλάδα σαν να έβαλε πάνω στο τραπέζι έμμεσα όλα τα ζητήματα.
Το ίδιο αναφέρουν και διπλωματικές πηγές εντός της Ελλάδος, εκφράζουν την ανησυχία τους.

Σοβαρός κίνδυνος για ήττες σε τρεις κρίσιμες συνόδους κορυφής

Προσεχώς σχεδιάζονται τρεις κρίσιμες σύνοδοι κορυφής

Α)Στις 24 Απριλίου στην Κωνσταντινούπολη Σύνοδος Κορυφής για το Αφγανιστάν όπου θα παραβρεθούν σχεδόν 20 χώρες μαζί και οι ΗΠΑ.
Ο ρόλος της Τουρκίας αναβαθμίζεται

Β)Στις 27 και 29 Απριλίου στην Γενεύη με την συμμετοχή των 5+1 δηλαδή των χωρών που σχετίζονται με το κυπριακό και προφανώς τις 3 εγγυήτριες δυνάμεις Ελλάδα, Τουρκία και Βρετανία.
Οι θέσεις της Ελλάδος και της Τουρκίας είναι γνωστές.
Η Τουρκία θέλει δύο ανεξάρτητα κράτη και η ελληνοκυπριακή πλευρά διζωνική ομοσπονδία.

Γ)Η σύνοδος Κορυφής στις 24 και 25 Ιουνίου 2021 όπου η Τουρκία είναι βέβαιο ότι θα κερδίσει ορισμένα bonus ειδικά για το προσφυγικό αλλά με άλλα οικονομικά κίνητρα ενώ θα ανοίξουν και ζητήματα όπως visa και επικαιροποίηση της τελωνιακής ένωσης

Γιατί οι τούρκοι ήταν χαλαροί… στην διπλωματική επίθεση Δένδια;

Οι τούρκοι έχουν πάρει διαβεβαιώσεις ότι στις 24-25 Ιουνίου 2021 στην επόμενη μεγάλη Σύνοδο Κορυφής θα εξεταστούν διάφορα ζητήματα από την τελωνειακή ένωση, έως την visa ως την χρηματοδότηση της Τουρκίας για το μεταναστευτικό επειδή διατηρεί το έδαφος της 4 εκατ μετανάστες.
Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η Τουρκία να λάβει οικονομική στήριξη από την ΕΕ περίπου 12 δισεκ. ευρώ για το μεταναστευτικό.
Η Τουρκία έχει πάρει διαβεβαιώσεις ότι κάποια χρονίζοντα ζητήματα εδώ και 10ετίες θα αρχίσουν να αντιμετωπίζονται, οπότε διατηρεί χαμηλό προφίλ…
Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα δια μέσω του Νίκου Δένδια του υπουργού Εξωτερικών μπορεί να εμφανίστηκε ότι έστω και λεκτικά δικαιώθηκε… γιατί τα έψαλλε στους τούρκους και αυτό να άρεσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά η διπλωματική στρατηγική των τούρκων ενόψει της συνόδου κορυφής ήταν πιο εύστοχη γιατί στο τέλος θα κερδίσουν οικονομικά και άλλα κίνητρα.

Αποδίδει η διπλωματική αντεπίθεση της Τουρκίας για 7 λόγους 

Η Τουρκία έχει ενορχηστρώσει μια ενδιαφέρουσα διπλωματική στρατηγική, ώστε να κλείσει μέτωπα και να μεγιστοποιήσει τα οφέλη της ως περιφερική δύναμη.

1)Υπάρχει ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο… και μετά το Oruc Reis το τουρκικό ερευνητικό σκάφος… φθάσαμε στην συνάντηση Δένδια με Erdogan και Cavusoglu και προσεχώς συνάντηση Μητσοτάκη και Erdogan.
Για την Τουρκία, η Ελλάδα έχει κρίσιμο ρόλο αποτελεί τον άμεσο συνδετικό κρίκο με την Ευρώπη.
Ελλάδα και Τουρκία έχουν ιστορικές διαφορές, που δεν θα επιλυθούν σε μια συνάντηση αλλά για την Τουρκία είναι μια άριστη ευκαιρία να «αποδείξει» ότι είναι ειρηνοποιός χώρα που ενδιαφέρεται για διάλογο και αποκατάσταση σχέσεων.
Προσχηματικός ή όχι ο διάλογος αποτελεί καλό διπλωματικό εργαλείο για την Τουρκία, καθώς θέλει να αναβαθμιστεί σε ισχυρό περιφερειακό παράγοντα.

2)Υπάρχει ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας για την Ουκρανία, παρενέβη ο Erdogan, συναντήθηκε με την τουρκική ηγεσία και εμφανίζεται ως ειρηνοποιός διαμεσολαβητής.
Να σημειωθεί ότι οι σχέσεις Τουρκίας και Ουκρανίας και Τουρκίας και Ρωσίας είναι πολύ καλές.
Οι τούρκοι ακολουθούν πολυσύνθετη διπλωματία ώστε να αυξάνεται το ειδικό τους βάρος στην περιοχή.

3)Υπάρχει ένταση με την Αίγυπτο, η Τουρκία μέσω μυστικής διπλωματίας αρχικά και ακολούθως με επίσημο τρόπο έχει ανοίξει διαύλους επικοινωνίας.
Οι αιγύπτιοι έχουν αρχίσει να κάμπτονται και είναι έτοιμοι για διάλογο με την Τουρκία.

4)Υπάρχει ένταση με το Ισραήλ και η Τουρκία έχει προχωρήσει σε μεθοδικά βήματα αποκατάστασης των σχέσεων.
Αποκορύφωμα όλων δεν ήταν η αποστολή τούρκου πρέσβη στο Ισραήλ αλλά οι δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας του Ισραήλ ότι ένας χερσαίος αγωγός μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας όπου θα διοχετεύεται το φυσικό αέριο στην Ευρώπη… είναι υπό εξέταση.
Προφανώς ένας τέτοιος αγωγός… θα αποτελέσει ταφόπλακα του EastMed του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου που εμπλέκονται Ισραήλ, Κύπρος, Ελλάδα και Ιταλία.

5)Η Τουρκία έχει αναπτύξει καλές σχέσεις με την επίσημη κυβέρνηση της Λιβύης και την μεταβατική.
Να σημειωθεί ότι το τουρκολιβυκό σύμφωνο αφορά την αναγνώριση ΑΟΖ αποκλειστικής οικονομικής ζώνης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για την οποία η Ελλάδα αντιδρά.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει επιχειρήσει να καταργήσει το τουρκολιβυκό σύμφωνο αλλά η δήλωση του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Cavusoglu έχει νόημα… ακόμη και εάν η Λιβύη και η Ελλάδα αναγνωρίσουν ΑΟΖ αυτό δεν σημαίνει ότι εναντιώνεται στα τουρκικά συμφέροντα αφού η ΑΟΖ με την Λιβύη είναι σε ισχύει.….

6)Η Τουρκία διατηρούσε καλές σχέσεις με την Ιταλία αλλά… ότι συνέβη μεταξύ του Erdogan και ευρωπαίων αξιωματούχων προκαλώντας διπλωματική κρίση… οδήγησε τον Ιταλό πρωθυπουργό Mario Draghi να χαρακτηρίσει τον Erdogan δικτάτορα.
Όμως στην πορεία αποκαλύφθηκε ότι για το διπλωματικό φιάσκο… ευθύνη έφερε η ΕΕ γιατί αυτή έστειλε το πρωτόκολλο στην Τουρκία.
Όλοι κατηγόρησαν την Τουρκία αλλά για το λάθος του πρωτοκόλλου που θα καθόταν η Ursula von der Leyen της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και που ο Charles Michel του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου…φέρει αποκλειστικά ο Michel.
Ωστόσο η πολιτική απειρία του Mario Draghi τον οδήγησε σε πολιτική και διπλωματική γκάφα κατά της Τουρκίας.

7)Στις 24 Απριλίου θα διεξαχθεί στην Κωνσταντινούπολη η Σύνοδος για το Αφγανιστάν καθώς, όπως έχουν ανακοινώσει οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν στις 11 Σεπτεμβρίου 2021.
Μόνο το γεγονός ότι θα πραγματοποιηθεί Σύνοδος Κορυφής για την ειρήνη στο Αφγανιστάν με την συμμετοχή του ΟΗΕ και άλλων 20 χωρών αναδεικνύει τον αναβαθμισμένο ρόλο της Τουρκίας.
Να σημειωθεί ότι ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken βρέθηκε στην Καμπούλ την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν έχοντας συνομιλίες με την κυβέρνηση της χώρας.
Η απόσυρση των ξένων στρατευμάτων έχει προκαλέσει ανησυχία στο Αφγανιστάν ότι θα μπορούσε να ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος καθώς η Al Quaida και οι Taliban συνεχίζουν να έχουν ενεργό ρόλο.

Γεωπολιτικός αναλυτής
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης